*Yemek sayısının ve zamanlarının değişmesi, kişinin normal beslenme ritminin farklılaşması ile metabolizmanız yavaşlayacaktır. Bu dönemde amaçlanan, mevcut kilonuzu korumak olmalıdır. Oruç tutmak, bilimsel olarak sayısız fayda sağlar ama kilo kaybı için çözüm olarak düşünülmemelidir. Ramazan ayında genelde kilo alınır; biraz dikkat ederek kilonuzu koruyabilirsiniz.

*Ramazan ayı boyunca çoğumuzun, ister iş ister sosyal yaşam olsun, farklı programları olur. Ramazan süresi boyunca uygun beslenme prensiplerine uyulmaması durumu; baş ağrısı, baş dönmesi, dikkatsizlik, unutkanlık, uyuşukluk, sinirlilik, hazımsızlık, şişkinlik, açlık gibi problemler yaşamanıza neden olabilir. Uzun saatlerce oruç tuttuktan sonra, iftar için geniş bir yelpazede, şöyle enikonu iştah açıcı yiyeceklerle donatılmış bir masada oturup yemek yemek cazip gibi görünse de, her şeyi bir arada kısa bir sürede yemek oldukça sağlıksız olur.

*Ramazanda uykuya dikkat etmelisiniz

*Ramazanda öğünlerinizi sahur ve iftarda iki ana öğün; iftarla sahur arasında ara öğün şeklinde düzenleyebilirsiniz. Oruç tutulan sürenin yaz aylarında uzun olması nedeniyle günün üçte birlik bölümünde hem uyuyup hem beslenmeniz hem de bol bol su içmeniz gerekiyor.

*Vücut için ihtiyaç duyulan tüm besin maddelerini almanız için, yemekleriniz tüm temel gıda gruplarını içermelidir.

*Ramazanda, metabolizmanız yavaşlar ve bunun sonucunda enerji ihtiyacınız azalır. İftar yemeğine oturduğunuzda bütün gün hiçbir şey yemediğinizi unutun ve akşam yemeğinde oturup buna göre yemek yediğinizi düşünün.

*İftarda tüketeceğiniz çorba hem bir miktar sıvı ihtiyacınızı karşılar hem de mide doygunluğunuzu artırır. Orucunuzu açtıktan sonra, çorbanızın üstüne bir miktar etli sebze yemeği veya ızgara et ve zeytinyağlı sebze yemeği ile beraber yoğurt veya ayran tercih edebilirsiniz. Yavaş yavaş yemeli hatta aralarda küçük molalar vermelisiniz.

SAĞLIKLI GÜNLER....