Milli Eğitim Bakanlığı, 2016 yılında uluslararası eğitim ölçeği PISA’ya karşı alternatif bir sınav yapmıştı.Sonuçlar kamuoyu ile yeni paylaşıldı.

Sınava 81 ilde 38 bin 8’inci sınıf öğrencisi katılmıştı. Araştırmada, Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, sosyal bilgiler olmak üzere dört dersten çoktan seçmeli ve açık uçlu 51 soru yer aldı.

Sonuçlar ise şaşırtmadı; PISA ile örtüştü.Sadece Türkçe ve sosyalde ortalamaları PISA’dan daha iyi çıktı; Matematik ve Fen Bilgisi’nde ise yine kötü...

ABİDE araştırmasından elde edilen raporlarda dikkat çekici ayrıntılar var... Öğrenci başarısında anne faktörü ön plana çıkıyor. Annesi üniversite ya da yüksek lisans ve doktora mezunu öğrencilerin akademik başarılarının, diğerlerine kıyasla daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılıyor. Öğrencilerin evlerindeki kitap sayısı arttıkça, başarılarının da yükseldiği görülüyor.

Çalışmada, destekleme ve yetiştirme kurslarına her iki dönem giden öğrencilerin tüm alanlardaki başarı puanlarının, buna devam etmeyen ya da bir dönem devam edenlerden daha yüksek olduğu vurgulandı.

Raporda önemli bir ayrıntı da ödevler... Öğrencilerin ev ödevi için ayırdıkları süre arttıkça başarılarının düşme eğilimi gösterdiği sonucuna ulaşılması, araştırmada dikkat çekiyor.

Araştırmada öğretmenler ile ilgili bulgular da var. Öğretmenlerin aldıkları akademik eğitim düzeyinden ziyade kıdemlerinin, öğrenci başarısında daha etkili olduğu sonucuna ulaşılıyor. Çalışmada, öğretmenlerin aynı okulda çalışma süreleri arttıkça, öğrencilerin başarılarının yükseldiği sonucu ortaya çıkıyor.

ABİDE 2016 raporunda akran zorbalığına da dikkat çekiliyor. Akran zorbalığına da maruz kalma sıklığı arttıkça puanlarının düşme eğilimi gösterdiğini ortaya koyuyor.

Bu araştırmaya bende ekleme yapmak istiyorum.PISA ve ABİDE raporlarında görünen başarısızlıkların altında yatan en önemli sorunlardan biri hatta en önemlisi ikili eğitim ve kalabalık sınıflardır.Araştırmada gündeme gelmiyor ama eğitimin öncelikli kanayan yarası olduğunu düşünüyorum.

Her şeye rağmen eğitim sistemimizdeki yenilikleri ve iyi adımları da görmek bize gelecek için umut veriyor. İyimser olmakta yarar var.