Para,mutluluk getirir mi?Bu soruya yanıt aramak için sık sık çeşitli araştırmalar yapılır.Son araştırmada küçük ama zengin bir Avrupa ülkesi olan Belçika’dan...

2010 yılı istatistiklerine göre Belçika’da, kişi başına düşen yıllık gelir:35 bin 825 dolar civarında...

Bu Avrupa ülkesinde tam 4 yıl süren ‘Ulusal Mutluluk Araştırması’ yapılmış.

Gent Üniversitesi sağlık ekonomisti Prof. Dr. Lieven Annemans ve ekibi tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, Belçika'da ortalama aylık gelir 1716 Euro. Toplumun beşte biri, ayda 1000-1500 Euro ile geçiniyor.

Ortalamanın altında bir gelire sahip olanlar yeterince mutlu değil.

Araştırmaya göre, 2000-3000 Euro aylık gelire sahip olanlar kendilerini mutlu hissediyor.Ama aylık 4 bin 500 Euro ve üzeri kazanca sahip olanlar, yaşam koşullarından daha az memnunlar.

Prof Dr. Annemans, maddi zenginlikten alınan mutluluğun genellikle kısa süreli olduğuna dikkat çekiyor. Çok kazanan kesimin "Daha fazla olsun dürtüsünün" kurbanı olduğunu ve bu doyumsuzluğun da yaşam kalitesini düşürdüğünü iddia ediyor.

Aynı araştırmaya katılan Leuven Üniversitesi Ekonomi Bölümünden Prof. Dr. Frederic Vermneulen, ‘Yüksek eğitimli ve vasıflı insanların daha talepkâr ve düşük vasıflı insanlara oranla daha mutsuz olduğunu’ söylüyor.

Buradan şunu anlıyoruz:Para,temel ihtiyaçları karşılayınca mutluluk getirmiyor aksine mutsuzluğu engelliyor.Sosyoekonomik gücü olmayanlar da stres ve depresyondan daha çok acı çekiyor.

Aslında kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan, kazancımızın kafamızdaki yaşam standartlarını yakalamaya yetmesi... İşte bütün mesele bu!..Daha fazlası duygusal anlamda mutlu etmeyebilir.

Para; mutluluk getirir mi getirmez mi sorusu ülkemizde de bir grup gence sorulmuş.Yaşları 15 ile 27 yaş arasındaki gençlerden kimse de' getirmez' dememiş.Bu da üzücü bir tablo...

Mutluluğu sadece paraya bağlayan bir nesil...

Peki,ya sonra? Neil Simon'un güzel bir sözü var: 'Para mutluluk getirir; ama bir yerden sonra para, sadece para getirir.'

Ve sonunda hırsına ve nefsine yenik düşen biz insanlar!.Daha fazlasını arayarak,mutsuzluğa esir olan biz insanlar...

Varlıklı insan mı yoksa sahip olduklarının keyfini çıkaran, gönlü zengin insan mı?

Mutluluğun anahtarı sizce hangisi?..