...Biz Avrupalılar yapay devletleri oluşturduk. Millet oluşturmaya çalıştık. Mevcut milletleri yok etmektir bu. Osmanlı İmparatorluğunun bilgeliğine geri dönmemiz lazım.

Bu sözler eski ABD Başkanı Richard Nixon’un Danışmanı Robert Dickson Crane’ ait...

Crane, TRT World Foruma konuşmacı olarak katılıyor ve söylevinde İslam’da adalet vurgusuna dikkat çekiyor.

Düzen ve Kaos Arasında Bir Dünya: Birinci Cihan Harbinden 100 Yıl Sonra” başlıklı oturumunda konuşan Crane, Osmanlı İmparatorluğunun her anlamda örnek alınması gereken bir devlet yapılanmasına sahip olduğunu dile getiriyor.

Crane konuşmasını şöyle sürdürüyor: ‘1648’den beri uluslararası kanunda halkların mevcudiyeti yok. Ama Osmanlıda vardı. İnsanlar temelde özerktiler. Kimliklerini tehdit altında hissetmezlerdi. ABD tüm dünyadaki insanların kimliğini tehdit ediyor. Biz Avrupalılar yapay devletleri oluşturduk. Millet oluşturmaya çalıştık. Mevcut milletleri yok etmektir bu. Osmanlı İmparatorluğunun bilgeliğine geri dönmemiz lazım. Ancak bu şekilde liderlik edilebilir. Bir Türk modeli geliştirerek Atlantik’ten Çin'e kadar bu şekilde olabilir. Türkiye yeniden model olabilir. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Kurulunda konuştu. Servet uçurumuna dikkati çekti. Bu bütün terörizm açısından sebeplerin en büyüğü... Tamamen yeni bir sistem lazım. Para ve bankacılık konusunda. İslami bankacılık da bunun parçası olmalı. Eğer Türkiye burada bir lider olabilirse o zaman bir modelimiz olur. Bütün dünya için model olabilir.’

Crane,ABD'nin liderlik politikasını da eleştiriyor. Osmanlının birçok sebepten ötürü dünya için bir model olduğunu anlatıyor.

Gerçekten mesele Osmanlı kültürünü anlamaktan geçiyor. Birçok millet ve dini, altı yüz yıl bir arada tutmak ve idare etmenin sihirli formülünün hoşgörü politikası olduğunu, ABD başta olmak üzere diğer süper devletlerin de özümsemesi gerekiyor.