İlkokul öğretmenlerinin sınıfta karşılaştıkları en önemli sorunların başında hiperaktivite ve dikkat eksikliği problemleri gelir.Bu istenmeyen davranışlar, çocukluk çağının en sık görülen psikiyatrik bozukluklarındandır.

Tedavi edildiği zaman sağlanan belirgin düzelme, tedavi edilmediğinde ruhsal ve sosyal sorunlara yol açmaktadır.

Çocuklarda doğumdan itibaren varolan ve özellikle 3-4 yaşlarından sonra fark edilen bir rahatsızlıktır.Belirtileri; gelişimsel dönemine kıyasla çok aşırı hareketlilik, yerinde duramama ve kıpır kıpır olma durumuyla birlikte, dikkatin çabuk dağılması, dikkatini uzun süre bir işte devam ettirememe gibi durumlardır.

Çocuk nüfusunun ortalama %5’inde görülen bu bozukluk, erkek çocuklarda daha sık görülmektedir. Kızlarda daha çok dikkat eksikliği görülürken, erkek çocuklarda hiperaktivite yaygındır.

Ebeveynler, bu sorunlarla sadece doğuştan itibaren tanışmıyorlar.Bugünkü yazımda, dış etkenlerin sebep olduğu dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunlarına değineceğim.

Burada karşımıza, bizleri esir alan teknolojik gelişmeler çıkıyor.

2-6 yaş arasındaki çocuklara dikkat!...Bu yaşlardaki çocukların aşırı televizyon,cep telefonu,bilgisayar tutkusu; ileriki yaşamlarında dikkat problemleri, huzursuzluk, hiperaktivite gibi sorunlara neden olabiliyor.

Beyin gelişiminin hayati önem taşıdığı bu döneme çok dikkat etmeliyiz.Nedeni: Teknolojik aletlerden yayılan ses, ışık, hareket...

Amerikan ve Kanada Pediatri Dernekleri ,teknolojik aletlerle 0-2 yaş arasındaki çocukların hiç temas etmemesi gerektiğini belirtirken,3-5 yaş arasındaki çocuklar için bu süreyi 1 saat olarak sınırlıyor.

Çocuk sağlığı uzmanları, çocukların sanal oyunlarda kendilerine farklı bir dünya yaratmaya çalışmalarının sebebinin, aile içi iletişim eksikliği olabileceğini dile getirerek;aile bireylerinin birlikte zaman geçirmekten çok, birlikte “verimli” zaman geçirmesini tavsiye ediyorlar.