Yeni bir eğitim-öğretim yılının başındayız…

Tüm olumlu ve olumsuz yönleri ile 18 Eylül 2017 tarihinde ilköğretim ve liselerde eğitim-öğretim başladı. Daha sade bir ifade ile “ders zili çaldı”.

Ülkemizde farklı kademelerde eğitim gören 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde 22-23 milyon öğrenci var. İlkokulda 5.360.703, ortaokulda 5.211.506 ve lisede ise 5.807.643 öğrenci bulunmaktadır. Yükseköğretimde ise 6.689.185 üniversite öğrencisi mevcuttur. Bunun 2.285.406’sı ön lisans, 3.900.601’i lisans, 417.084’ü yüksek lisans ve 86.094’ü doktora düzeyindedir.

KAHRAMANMARAŞ’TA ÖĞRENCİ SAYISI

Kahramanmaraş’ta 2016-2017 eğitim-öğretim yılında ilköğretim ve liselerde 280 bin civarındadır. Okul öncesinde 1.014, ilkokulda 87.189, ortaokulda 97.489, lisede ise 91.709 öğrenci bulunmaktadır. Bu yıl öğrenci sayısı bir miktar artsa da bunlara yakın olması beklenilmektedir.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde (KSÜ) ise 2017-2018 eğitim öğretim yılında 40 bin kadar öğrenci eğitim görecektir…

Eğitim, ilimizde 300-350 bin öğrenci mevcudu ile ilimizde yaşayan hemen hemen herkesi ilgilendiren bir konudur…

KSÜ’DE AKADEMİK YIL AÇILDI…

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde de dersler başladı. KSÜ’de 2017-2018 eğitim-öğretim yılında önlisans seviyesinde 16 bin, lisans seviyesinde 17 bin, lisansüstü (yüksek lisans+doktora) 7 bin öğrenci olmak üzere toplam 40 bin civarında öğrenci eğitim görecek.

KSÜ’de önlisans ve lisans eğitimi yanında yüksek lisans ve doktora eğitiminde de en önemli bir nicel büyüklüğe ulaşmıştır. KSÜ bünyesinde Fen, Sosyal ve Sağlık Bilimleri Enstitülerinde 7 bin öğrencinin bulunması geleceğin insan kaynaklarının yetiştirildiği dikkate alındığında önemsenmelidir…

KSÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. Durmuş Deveci 11.09.2017’de “Akademik Yılın” açılması sebebiyle yaptığı açıklamada “Ülkemiz bilim ve teknoloji çağında bal yapan bilgilere ihtiyaç duymaktadır. Daha çok bilim ve teknoloji üreten kurumlar olmalıyız” ifadelerine yer vermiştir.

Daha çok bilim ve teknoloji üretmek” açıklamasının karşılık bulması oldukça önemlidir. KSÜ büyük bir aile olarak bunu başaracak potansiyele sahiptir… Ülke ve şehir olarak gelecekte söz sahibi olmak için bunu başarmalıyız…

STATÜ VE EĞİTİMCİLER…

Eğitim-öğretim dönemi başlarken elbette değinilmesi gereken birçok sorunda vardır. Eğitim sistemimizin temel sorunu müfredat ve eğitimcilerin durumudur. Eğitim-öğretim faaliyetlerinin başarısı müfredat ve eğiticilerin kalitesi ile yakından ilişkilidir.

Nurettin Topçu’nun müfredat ile ilgili düşünceleri şu şekildeydi: “Talebenin esasen pek mahdut çalışma imkânlarını zorlayan ders müfredatının yüklü ve şişkin oluşudur. İstiyoruz ki liseleri bitirenler her şeyi ve her ilmin bütün bahislerini tam olarak bilsinler.”

Günümüzde de müfredat tartışmaları bitmemiştir. Müfredatta yenilenme çalışmaları önemsenmesi ve sürdürülmesi gerekir…

Ülke olarak eğitim-öğretimde başarı için asıl çözmemiz gereken “eğitimci” sorunudur…

Eğitimciler ile ilgili çok sayıda değerlendirme yapılmıştır. Toplumun eğitimcilere, eğitimcilerin kendilerine bakışlarında sorun vardır. Nitekim geleceğin öğretmenlerine “Öğretmenlik Mesleğinin Genel Özellikleri” başlığı altında bir “Eğitim Fakültesi” ders kitabında şu ifadelere yer verilmesi ilginçtir: “Öğretmenlik mesleğinin toplumsal statüsü yüksek değildir...”

Akademisyenlerin statü algısının ise alana göre değişmekle birlikte-kendimde bir akademisyen olarak- genel de yüksek olmadığını söylemek mümkündür…

Statü    (fr. Statut) bir kimsenin, bir kurum veya bir toplum içindeki durumudur (konumudur).

Bu mesleklerin toplumsal kabul ve saygınlığı her geçen gün azalmaktadır. Ülkemizin seçkin öğrencilerinin öğretmen ve öğretim elemanı olmasını teşvik edici araçlar geliştirilememiştir. Bu durum düşük statülü meslek algısı değiştirilmeden başarılabilir mi?

Eğitilmek isteyen her zaman bulunabilir ama eğitimci her zaman bulunmaz. Eğitimcilerin yetiştirilmesi konusunda önemli gelişmelerin olduğu da inkâr edilemez.

Sözün özü; eğitim sistemini geliştirmek istiyorsan, çocuklarımızı emanet ettiğimiz öğretmenlik mesleğinin konumunu yükseltmeliyiz…

2017-2018 Eğitim Öğretim yılının başta öğrencilerimiz olmak üzere, öğretmenlerimize, öğretim elemanlarımıza, velilerimize hayırlı olmasını dilerim…