Bugün Maraş’ın destansı bayramı...Kahramanmaraş ,kurtuluşunun 98.yılını kutluyor.

12 şubat 1920 tarihinde Edeler, bir kahramanlık örneği sergilediler; bu mücadele Kurtuluş Savaşı'mızın ilk zaferi olarak tarihe geçti.

Her yaştan Maraşlı, bu dillere destan savunmanın içindeydi. Savaş tam 22 gün 22 gece sürdü.

Maraş savunmasında adını tarihe altın harflerle yazdıran unutulmaz yiğitler:Arslan Bey... Sütçü İmam... Mehmet Ali Kısakürek... Yörük Salim...Zulkadiroğlu Süleyman Bey... Kılıç Ali... Karakızoğlu Zeki... Lütfi Köker.... Abdal Halil Ağa... Muallim Hayrullah... Senem Ayşe... Mıllış Nuri... Rafet Hoca...

Bu kahramanların adını hepimiz biliriz ;rahmet ve minnetle anıyoruz.

Bir de Maraş savunmasının çocuk yiğitleri var. Maraş’ın kurtuluşunda canları pahasına mücadele eden, küçük fedailerin adlarını birçoğumuz bilmeyiz.

Fındıklıoğlu İbrahim... Sait Yalçın... Kısakürekzade Şahap... Etlioğlu Ahmet Duran... Bombacı Ahmet... Şekerci Ökkeş ve Çuhadar Ali..., Kimi savaş esnasında şehit oldu kimi de gazilik gururunu yaşadı.

Araştırmacı yazar Serdar Yakar, Maraş savunmasında canlarını ortaya koyan çocuk fedailerin bir destan niteliğindeki kahramanlık hikayelerini kitaplaştırmış.Bu çalışmadan bazı alıntılar aldım;paylaşıyorum...

Çuhadar Ali: Şehrin düşman işgaline uğraması ve Sütçü İmam Olayı'nın akabinde 2 Türk'ün Ermeniler tarafından öldürülmesi üzerine onların intikamını almak için yola çıkıp, Mercimektepe civarında yakaladığı 3 Ermeni çeteden ikisini öldürüp birini yaraladı. Henüz 17 yaşında şehit oldu."

Şekerci Ökkeş: Fransızların gelişiyle Ermenilerin tehditlerini artırdığını gözleriyle gördü ve yaşadı. Savaşın sonuna kadar muharebelere en önde iştirak eden Ökkeş, şehrin düşman işgalinden kurtuluşunun ardından oluşturulan Akıncı Müfrezelerine gönüllü olarak katıldı. Antep savunmasına ve Şam savaşlarına da katıldı. 17 Aralık 1980'de 16 yaşında vefat etti.

Bombacı Ahmet: Harbin en şiddetli zamanlarında kaledeki mücahitlere mühimmat ve erzak taşımak cesaretini gösterir. Ayrıca Ermeni sığınaklarının el yapımı bombalarla tahrip edilmesinde üstün gayretleri olmuştur. 17 yaşında vefat ettiği biliniyor.

Etlioğu Ahmet Duran: Genç ve atik olması dolayısıyla en tehlikeli görevlerde kendini en öne attı. Savaşın ilk günlerinde düşmanın attığı kurşun ile topuğundan vuruldu. Arkadaşları tarafından hastaneye kaldırıldı. Savaş yıllarının ardından Ankara'ya çağrılarak madalyası bizzat Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından göğsüne takıldı. 1946'da vefat etti."

Kısakürekzade Şahap: Fransız işgal komutanının emriyle Türk bayrağının kaleden indirilmesi üzerine babasının kaleme aldığı beyannameyi başta Ulu Cami olmak üzere şehrin büyük camilerine götürür. Böylece daha 15 yaşındayken Bayrak Olayı'nın kahramanları arasında yer alır. 25 Ağustos 1985'de vefat etti.

Sait Yalçın: Mülazımzade Sait daha 18 yaşındayken Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti müteşebbis heyetine dahil olur. Çatışmalara katılır. Antep'ten gelen düşman yardım birliklerinin Maraş'a ulaşmaması için çaba gösterir. Maraş kurtulduktan sonra da 250 kişilik milis kuvvetiyle Antep savunmasına katılır. Savaş kazanıldıktan sonra TBMM tarafından İstiklal Madalyası ile onurlandırılır. 1987'de vefat etti.

Fındıklıoğlu İbrahim: Fransız işgali sonrasında şehir genelinde çatışmalar başladığında mahalledeki çetelerin başına çavuş olarak seçilen babasının emrinde çatışmalara katılır. Fransız topçularının yoğun top bombardımanında bir şarapnel parçasıyla başından yaralanır. Çatışmalar yoğunlaştığında kadın ve çocuklar Dereli köyüne doğru çekilirken onu da beraberlerinde götürürler. Kan kaybından yolda vefat eder. Cenazesi yol kenarına defnedilir. 19 yaşında vefat ettiği biliniyor.