ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını açıklaması aslında sürpriz bir karar değil.İsrail bundan 68 yıl önce Kudüs’ü zaten başkent ilan etmişti.

Böylelikle İsrail devletine ait meclis, cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve bakanlıklar gibi resmi kurumlar Kudüs'te yer almaya başladı.

Ancak İsrail'in Kudüs üzerindeki başkent ilanı uluslararası alanda tanınmadı. İsrail büyükelçiliğini Kudüs'te tutan hiçbir ülke bulunmuyor.

Günümüzde ise ABD başkanı Trump’ın son çıkışı, Yahudi lobisine bir diyetin bedeli olarak görülüyor. İslam İşbirliği Teşkilatı’da ABD'’nin bu dayatmalı kararına karşı harekete geçerek, Doğu Kudüs'ü, Filistin'in işgal altındaki başkenti olarak tanıdı.

Tarihte bir yolculuk yaptığımızda ise bambaşka bir tablo ile karşılaşıyoruz. 09 Aralık 1917 tarihinde Kudüs Şehri İngilizlerin eline geçerek İngiliz mandası haline gelmiş ve Filistin’in başkenti olmuştu.

100 yıl önce dünyanın jandarması İngiltere idi. Ne garip her yüzyılda Kudüs üzerine çeşitli oyunlar sergileniyor...2 017 yılında yeni bir aktör sahnede ve kurgulanmış bir senaryoyu tüm dünya ibretle izliyor.

Kudüs’ün Osmanlı tarihi... 1517’de Kudüs ve çevresi Osmanlı Türkleri tarafından fetih edildi ve 1917’ye kadar ellerinde kaldı.

Osmanlı için Kudüs her zaman büyük önem taşımıştır. Yavuz Sultan Selim Yavuz Sultan Selim Mercidabık savaşında Memluk’leri yendikten sonra tüm Şam bölgesini Osmanlı topraklarına kattı ve daha sonra Kudüs Şehrine gelerek Mescid-i Aksa ve Mukaddesatı ziyaret etti. Osmanlının Kudüs Fethi Kudüs halkını çok sevindirdi Sultanın ziyaretinde onu büyük bir yemeğe davet ettiler. Yavuz Sultan Selim Han Kudüs halkına ekonomik reformlar ve düzenlemelere kadar birçok konuda söz verdi. Fakat düzenlemeleri sağlayamadan kısa süre sonra vefat etti. Osmanlının Kudüs Fethin den sonra İspanya Kralı Hristiyanların Kudüs’ü ziyaret edebilmesi için Yavuz Sultan Selimden harç karşılığında izin aldı.

Kudüs, Kanuni Sultan Süleyman yönetiminde zengin bir dönem yaşadı. Barış ve yenilenmeyle dolu bir dönemdi ve bu dönemde şehri çevreleyen büyük duvarlar tekrar inşa edildi. Osmanlı yönetimi boyunca Kudüs bir vilayet ve önemli bir din merkezi olarak kaldı.

Yazımın devamı yarın....