Ispanak sever misiniz?

Kendi açımdan bu soruya olumlu yanıt vermek birkaç gün öncesine kadar ne kadar kolaydı. Ama gel gör ki son günlerde yaşanan zehirlenme vakaları ,benim gibi sıkı bir ıspanak severin de kafasında soru işaretleri oluşmasına neden oldu.

Tesadüf ya, olayların yaşandığı gece soframda ıspanak yemeği vardı. Biraz tereddütle de olsa iştahla tabağımı bitirdim.

Bilindiği gibi, İstanbul, Tekirdağ, Edirne ve Kocaeli’de 196 kişi ıspanak zehirlenmesiyle hastanelik oldu. Bunlardan 21’i halen gözetim altında... Çok şükür hayati tehlikeleri yok...

İşin sevindirici yanı da bu vakaların kaynağında sadece bir üretici var. Yani ürün bir tarladan…

Bölgede yetişen zehirli ve yabani otlar, ıspanağın içine karışarak, zehirlenme olaylarına neden olmuş.

Ama 14 ton civarında olması ve bölgede satışa sunulması büyük bir tehlike.

Yetkililerin de bu konuda ivedi adımlar attığına inanıyorum. Çünkü sağlık ihmale gelmez.

Tüketicilere düşen görevlerde var… Uzmanlar, zehirlenme durumuyla karşı karşıya kalınmaması için sebze ve meyvelerin tüketilmeden ve pişirilmeden önce bol su ile yıkanması, sirkeli suda bekletilmesi ve bu yiyeceklere başka bir otun karışıp karışmadığının kontrol edilmesi gerektiği uyarısında bulunuyorlar.

İkincisi, ıspanak bitkisi sık sık ısıtılarak yenmemesi gereken bir bitki. Çünkü içindeki nitrat maddesi, ısındıkça nitrite dönüşebilen bir madde, bu yüzden tekrar tekrar ısıtılması zehirlenmelere neden olabiliyor.

Ispanak… Mevsimin en faydalı sebzelerinden biridir. Oldum olası da ıspanağı severim; özellikle yoğurtlu ıspanak… Ispanaklı pide de favorilerim arasındadır.

Tabi ki sevmeyeni de çoktur. Özellikle et tutkunlarının pek damak tadına uymaz. Sebzeli yemekler, onlar için sofrada yasaklar-dandır.

Et severlerin kaçırdığı nimetlere gelince: Ispanak bitkisel bir antibiyotik görevi görmektedir. Vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin, içinde barındırdığı yüksek miktarda C vitamini ile kanser, kalp-damar hastalıklarına kadar pek çok hastalığa iyi gelmektedir.

Özellikle önlenemez şekilde kırmızı et sevenler... Belli bir yaştan sonra et tüketimini azaltmakta yarar var… Çeşitli sağlık problemlerinin tetikleyicisinin, gereğinden fazla tüketilen hayvansal gıdalar olduğunu biliyoruz.

Kırmızı et tutkunlarının da sofralarında artık sebze yemeklerine yer vermeleri öncelikle kendi sağlıklarıyla ilgili…

Şimdi iki kere düşünme zamanı… Kendiniz ve sevdikleriniz için beslenme alışkanlığında yeni bir sayfa açma zamanı…