Geçen akşam ulusal bir kanalda, teknolojinin dikkat dağınıklığını artırdığı ile ilgili bir tartışma programı vardı...

Konuşmacılardan birinin şu sözü dikkatimi çekti:’ İnsanın dikkat süresi japon balığından daha az’...

Bu veri, teknoloji devi Microsoft’a ait...

2000 yılında benzer bir araştırmaya göre ortalama bir insan yaptığı işe 12 saniye odaklanabilirken, 2013 yılında aynı araştırma bu sürenin 8 saniyeye kadar indiğini ortaya koyuyor...

Bu da insanların odaklanma süresi 9 saniye olarak ölçülen japon balıklarından daha az bir süre odaklanabildiğini gösteriyor...

Bilgisayarların hızla yayılarak ev,ofis gibi birden fazla alana girmesi ve mobil cihazların da benzer hızda yükselerek her an yanımızda taşıdığımız birer bilgisayara dönüşmesi yapılan işe odaklanmayı zorlaştırıyor.

Özellikle akıllı telefonlar insanda dikkat bırakmıyor.

Özellikle teknolojiyle daha iç içe olan genç bireylerde sürekli akıllı telefonlarını kontrol etme alışkanlığı dikkat bozukluğuna sebep oluyor.Araştırmalara göre Kanada'da yaşayan insanların yarısı hiç bir bildirim gelmediği halde telefonunu kontrol ediyor.

Dikkat süresi bir insanın dikkati dağılmadan bir iş üzerinde odaklandığı sürenin toplamıdır. Çoğu eğitimci ve ruhbilimciler, kişinin dikkatini bir iş üzerine odaklama becerisinin kişinin hedeflerine ulaşması açısından çok önemli olduğunda hemfikirdir.

İnsanlar genelde keyif aldıkları veya özünde harekete geçiren bir şeyi yaparken uzun süreli dikkat becerisine sahip oldukları oluyor...Bu da 40 dakika ile sınırlı...

Serbestçe seçilen bir işte aralıksız dikkat için genel ölçümler, 2 yaşındaki bir çocuk için 5 dakikadan, çocuk ve yetişkinler için en fazla 20 dakika civarına kadar uzanır.

Yorgunluk, açlık, gürültü ve duygusal gerginlik iş üzerindeki süreyi düşürürüyor.

Microsoft’un yaptığı araştırmadan da şunu anlıyoruz... Teknolojiyle iç içe geçen yıllar insanlara dikkat dağınıklığı getiriyor.