İnsan kendini geliştirmek için elinden geleni yapmalı ve yapmaya da devam etmeli. İnsan gelişmek istiyorsa korkmayacak. Korkuyorsak bile biran önce bu korkumuzu yenip mücadele etmeliyiz. İnsanlar değişebilmek ve gelişebilmek için o kadar çok imkâna sahipler ki, yeter ki istesin. Gelişmek bizi iyi yerlere taşır, daha iyisi olmaya götürür.

Değişmeyi başarmak hem cesaret ister hem de büyük bir farklılıkla gelen büyük bir başarıyı meydana getirir. Biraz daha fazla çalışabiliriz, biraz daha fazla okuyabiliriz. Bununla birlikte tamamen değişme kararı alıp biraz daha çabalamalıyız ve tam da olmak istediğimiz gibi çalışan, okuyan kişiler olabiliriz. Cesur olmak zorundayız ve ben yapamamam, cesaret edemem gibi düşünceleri biran önce kafamızdan silip atmalıyız.

Kendimizi en ileriye taşımak için mücadele vermeliyiz. Emek harcamak zorundayız ve gündemi takip etmeliyiz. Hayatımızı ona göre şekillendirmeliyiz ve gözlemleyerek ve her olaydan ders almak için. Keyifle, emeğinizin boşa gitmeyeceğine inanarak, şikâyet etmeden emek harcamalıyız.


Önceliklerinizi belirlemek zorundayız. Risk almak zorundayız. Cesursanız hiç sorun olmaz, yeniden hayata başlamak çok keyifli ve bunun için harekete geçilmeli. Eğer insan kendini farklı noktalara geliştirmek için adım atarsa hem insanlığa faydalı olmuş olur. Çevresi tarafından ilgi alaka görerek istediği noktaya ulaşmış olur.

Hayatın zorluklarına rağmen insan risk almalı ve yarı yolda kalmamak için zorluğu göz önüne alarak kendisini yenilemeye devam etmeli. İnsan kendini yeniledikçe yeni başarılara imza atacaktır. Bu da insanın ne kadar mücadele ettiğinin göstergesi olacaktır. İnsan ne olursa olsun yılmadan usanmadan topluma faydalı olmak için elinden geleni yapmalı ve toplum faydalı hizmetler sunabilmek için büyük adımlara atmalı.