Bazen insan yaşamdan kopar. Hayat anlamsız gözükmeye başlar. En ufak şey kişiyi kendisiyle hesaplaşmaya götürür... İçinden hiçbir şey yapmak gelmez. Hatta bütün günü yatakta geçirmek ister... İşte bunun adı depresyon…

Yaşama tutunmak için birtakım uğraşlara ihtiyaç var. Modern tanımıyla hobiler! Özgüvenimizi arttıran, sosyalleşmemizi kolaylaştıran, stres atmamıza yardımcı olan hobiler aynı zamanda zihnimizi bunama riskinden korumaya da yardımcı oluyor. Hobi ve sportif faaliyetlerin insan psikolojisine katkısı aslında tahmin edileceğinden daha fazla… Bu konularda yapılmış pek çok bilimsel araştırma da mevcut. Örneğin; sportif faaliyetlerin beyinde endorfin adı verilen hormonun salgılanmasını sağladığı bilinir, bu hormon rahatlık, huzur ve keyif ile doğrudan bağlantılıdır.

Herkesin yeteneğine, zevklerine, beklentilerine göre hobi seçimleri olabilir. Yani yapabileceğimiz bir şey mutlaka vardır. Özellikle orta yaştaki insanların bunama riskini azaltmak için yaratıcı hobilere ihtiyacı olduğunu uzmanlar açıklıyor. Resim yapmak, dikiş dikmek, çömlekçilik ile uğraşmak veya marangozluk gibi yaratıcı hobiler insanın zihninin dinç kalmasına yardımcı olabiliyor.

Dünyaca ünlü kişilerin boş zamanlarındaki uğraşlarına göz atarsak; ilgi çekici hobilerle karşılaşıyoruz…

Milyarder Bill Gates briç oynuyor…

Eski ABD başkanı George W. Bush resim yapıyor…

Oyuncu Meryl Streep örgü örüyor…

Dünyanın sayılı zenginlerinden Richard Branson boş zamanlarında satranç oynuyor…

Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey yürüyüş yapıyor…

Yahoo CEO'su Marissa Mayer yemek yapıyor…

Apple'ın kurucularından Steve Wozniak Segway polo oynuyor…

Bizden ünlülerin hobileri ise; Acun Ilıcalı PlayStation hastası... Necati Şaşmaz ney çalıyor... Özcan Deniz ve Beyazıt Öztürk resim yapıyor... Ata Demirer güvercin besliyor.... Cem Yılmaz beste yapıyor...

Hobiyi sadece kendimiz için yaparız. Hobisi olan insan rahatlar ve sorunlara yaratıcı çözümler bulur… Her yeni öğrenme, her yeni beceri edinme kişiyi güçlendirir… Başarılı olmuş insanlara baktığımızda hepsinin bir hobisi mutlaka vardır.