Tüm Türkiye’nin büyük bir merakla beklediği ve Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu’nun katıldığı ortak canlı yayın 16 Haziran 2019 Pazar günü akşam gerçekleştirildi. 2 saat olarak planlanmasına rağmen 3 saat süren programı ve öncesi ile sonrasında TV’lerdeki haber-yorumları büyük bir dikkat ile sonuna kadar izleyerek takip ettim.

(Mücbir bir sebep olmadıktan sonra) Aslında genellikle köşe yazılarımı Pazar günleri hazırlıyorum ve sizler ise Pazartesi günleri okuyorsunuz. Ama tüm ülke insanının merakla beklediği söz konusu programı izleyerek bu yazımı kaleme almak istediğim için sizlerle bir gün geç buluşuyoruz. (Hakkınızı helal ediniz. )

Son 4-5 yıldır kış döneminde genelde bazı TV dizilerini (özellikle heyecanlı ve entrikalı olanları) merakla takip ediyorum. Ama geçen hafta 2 canlı yayını iple çektim ve takip ettim. Uzun yıllar önce (taraftarı olduğum) Galatasaray ile Kızılyıldız arasındaki maçı izlemek için İstanbul’a kadar giden zamanın bir fanatik taraftarı olmama rağmen son yıllarda futbol ile pek aram yoktu. Ancak Türk Milli futbol takımı ile İzlanda arasındaki maçı, yol arkadaşım Abid Vanlı’nın teras kattaki yeni evinde bir grup dost ile birlikte canlı olarak izledim. Fransa galibiyeti sonrasında İzlanda karşısında da hayli umutlanmıştık ama olmadı. Hayırlısı olsun. İkincisi ise; Yıldırım ile İmamoğlu’nun katıldığı ortak canlı yayındı.

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var: Ortak yayın sürecinin başından beri emeği bulunan siyasi gurur kaynağımız; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, programın yapılacağı mekâna Yıldırım ile birlikte geldi. Program boyunca da içerde bulunarak aralarda Yıldırım ile istişare etti. Bir Kahramanmaraşlı olarak; bizi temsil eden bir hemşerimizin bu tarihi yayının hazırlayıcılarından ve yönlendiricisi olmasından mutlu oldum. Kendisini tebrik ediyorum.

Gelelim yayın hakkında ajanslara yansıyan haberlere. “23 Haziran'da yapılacak olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri öncesinde Cumhur İttifakı Ak Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkan Adayı Binali Yıldırım ve Millet İttifakı CHP İBB Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, İsmail Küçükkaya'nın moderatörlüğünde bir araya geldi. Tarihi buluşmayı vatandaşlar, evlerinin yanı sıra meydanlarda kurulan dev ekranlar ve kahvelerde de izledi.

23 Haziran öncesi, iki adayın karşılıklı görüşlerini ve vaatlerini ortaya koyduğu programın seçmenin oy vermesinde oldukça etkili olacağını söyleyen vatandaşlar, iki adayın böyle bir programda karşı karşıya gelmesini demokrasinin gereği olduğunu ifade ettiler.

İki adayın karşı karşıya geldiği programı yakından takip eden birçok vatandaş, bu tablonun siyasi parti liderleri arasında da yaşanması gerektiğini belirtti.

İsmail Küçükkaya, Ekrem İmamoğlu'na günlerce konuşulan Ordu'daki VIP krizi ile ilgili olarak; "VIP’de ne oldu, neden sinirlendiniz ve bir Vali’ye hakaret ettiniz mi?" sorusunu yöneltti. İmamoğlu ise; "Benim VIP diye bir derdim yok. Ben ne söylediğimi biliyorum. Ama bu konu İstanbullunun konusu değil. Hakaret etmedim. 'Basitleşmiştir' demek hakaret etmekse… 'Basitleşmiştir' lafı bu kadar rahatsız ediyor ama bize 'Pontus' dediler 'terörist' dediler bu kimseyi rahatsız etmiyor." dedi.

Yıldırım bu yanıt üzerine; "İstanbullulardan ve milletten özür dilemesi gerekir çünkü millete yalan söylemiştir. Burada kazanan bir belediye başkanı yoktu. Olsaydı zaten seçim yenilenmezdi. Ekrem Bey iki gün sonra düşündü taşındı, 'basitlik' diye bir icat buldu. İstanbullulardan ve milletten özür dilemesi gerekir çünkü millete yalan söylemiştir" dedi. İmamoğlu da 'yalan söyledi' sözlerinden sonra 'Kötü söz sahibine aittir' dedi.

TAHAMMÜL VE HOŞGÖRÜMÜZ ARTMALI

Program boyunca gözlem ve görüşlerimi sosyal medya hesabımızdan sizlerle, whatsapp hattından da anlık olarak Mahir Ünal ile paylaştım. Pazar gecesinden bu yana program ile ilgili haber ve yorumları okuyorsunuz. Bu nedenle ben canlı yayın hakkında fazla detaya girmek istemiyorum ama şunu da vurgulamadan geçemeyeceğim. Demokrasi kültürünün ve hoşgörü ortamının gelişmesi adına bu programı bir hayli önemsiyorum. Hele de programın sonunda adayların eş ve çocukları ile birlikte verdikleri poz, ilerisi adına beni ümitlendirdi. Sayın Cumhurbaşkanımızın da sık sık ifade ettiği gibi bu fotoğraf, gerginliğin azaltılması, kızgın demirin soğutulması ve medenice bir araya gelerek konuşabilme, tartışabilme yani demokrasi kültürümüzün gelişimi adına çok önemli bir adım olmuştur. Özetle; yerel seçimler için 25 yıl aradan sonra ilk kez yapılan ortak canlı yayın, "siyasi hoşgörü" adına iyi bir örnek oldu. Her iki adayı da tebrik ediyor, zorlu seçim yolculuklarında başarılar diliyoruz.

SOSYAL MEDYADA NE Mİ YAZDIK: Canlı yayının ilk bölümünde Ekrem İmamoğlu daha rahat bir tavır sergilerken daha sonraki bölümlerde ise Yıldırım ağırlığını koydu.

Ortak canlı yayında ikinci yarıya hızlı başlayan Binali Yıldırım ağırlığını iyice artırdı.

Ekrem İmamoğlu’nun VİP krizi ile ilgili sözleri seçmeni pek ikna etmedi.

İmamoğlu konuşması esnasında Yıldırım’ın birçok kez araya girmesi dikkat çekti.

Ortak canlı yayının sonunda 2 adayın eş ve 1'er çocukları stüdyoya davet edildi. Topluca bir hatıra fotoğrafı çektirildi. Çok güzel bir tablo...

Moderatörün yönetimi her iki aday tarafından da beğenildi. Bizce de tarafsız-adil şekilde yönetmeye çalıştı.

BİR BEKLENTİ: 'Siyasi Hoşgörü'nün artması adına bu tür ortak canlı yayın programlarını istiyoruz.

"SADECE BİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLECEK"

İhracatçılar Meclisi Genel Kurulu'ndaki konuşmasında İstanbul seçimlerine de değinen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bakın neler söyledi: “Önümüzdeki Pazar İstanbul’da seçim var. Sadece vitrin değişikliği. Temsil noktasında vekaletler bizde. 39 belediyenin 25’i partimizde, öyle bir durum. Sadece bir belediye başkanı seçilecek. Seçimdir daha doğrusu olması gereken neyse o olacak. Milli iradenin tecellisidir. Yurt dışı medya, sicil toplum örgütleri, terör örgütleri neden bu seçimle bu kadar çok ilgileniyor? Bazıları bu seçime neden böyle bakıyor. Biz terör örgütlerine karşıyız. Terör örgütlerinin desteklediği yapılara da karşıyız. Demokrasiye ve hukuka saygısı olan herkesin pazar günkü seçimin sonucuna rıza göstermesi, teslim olması şarttır. Demokrasi ve ekonomiyi bir arada zikrediyorum.”

HDP NE YAPACAK: HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı seçimlerine ilişkin, "Bugün AK Parti-MHP bloğunun karşısında Ekrem İmamoğlu vardır. O yüzden de gideceğiz oylarımızı İmamoğlu'na vereceğiz." dedi.

BİR MÜJDE: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İhracatçılar Meclisi Genel Kurulu'nda konuştu. Mayıs ayı itibariyle ihracatın 171.4 milyar dolara çıktığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nisan ayı itibariyle yıllık cari açığın 8.6 milyar dolara indiğini söyledi. Erdoğan, "Artık ihracatçılarımız döviz alırken binde birlik kambiyo vergisi ödemeyecekler" dedi. Hayırlı olsun.

*****

ÖZLÜ 2 SÖZ: "Güzeli güzel yapan edeptir, edep ise güzeli sevmeye sebeptir." (Mevlana)

“Engelsiz bir yol bulursanız, muhtemelen hiçbir yere gitmez.” (Frank A. Clark)

NE ZAMAN DÜZELİRİZ: Sırf eleştiri olsun diye iyi ve güzel işleri de karalamayı bıraktığımız zaman....

*****

Hayli merakla takip edilen ve sonucu 23 Haziran’da ortaya çıkacak İstanbul seçimlerinin ardından tekrar gündemimiz Kahramanmaraş olacak. 31 Mart seçimleri sonrasında nerede ise 3 aylık zamanı (adeta lay lay lom havasında) hayli rahat geçiren birçok belediye başkanımızı 23 Haziran sonrasında çok yoğun ve çok zorlu bir gündem bekliyor. Haydi hayırlısı.

Yeniden görüşmek dileği ile…