2018 yılının bu son gününde 2019 miladi yılından çok çok beklentilerimiz var. Çünkü bizler Yüce Yaradan’dan hiçbir zaman ümidimizi kesmeyiz. Ancak ne hazindir ki; Milli Piyango'ya bu yılbaşında çok yoğun talep olmuş. Müslüman bir Milletin haramdan medet umması da ne kadar acı bir durum değil mi?

İnşallah İslâm âlemi olarak üzerimizdeki ölü toprağını atarak topyekûn uyanırız. İnşallah yeni miladi yılda Müslüman coğrafyasındaki kan ve gözyaşları son bulur.

“Yeni miladi yıldan çok beklentilerimiz var” dedik. Beklentimiz; ülkemiz ve Milletimiz üzerindeki kara bulutların bir an önce dağılarak ekonomik yönden de rahatlamamızdır.

Yerelde ise; AK Parti’de iyice yılan hikâyesine dönen ilçe belediye başkan adaylarının bir an önce açıklanmasını bekliyoruz. Her ne kadar 2014 seçimlerinde ilçe adayları 21 Ocak’ta açıklandıysa da bu kez daha önce açıklanacakmış gibi bir hava verilmesi ortalığı gerdi.

Açıklamanın gecikmesi nedeni ile özellikle sosyal medyada çok sayıda ‘İşte adaylar’ başlıklı çakma/sahte liste dolandı durdu. ‘Fazla naz âşık usandırır’ misali bu işin adeta cılkı çıkarıldı. Hâlbuki geciken bir şey yok ama gel de anlat işte.

Biz de bir aday listesi sunarak kafanızı karıştırmak istemiyoruz ama bu yönde aldığımız son kulis bilgilerine ve iddialara göre ise; Onikişubat, Dulkadiroğlu, Türkoğlu, Pazarcık, Afşin ve Göksun’un mevcut başkanlarına ‘devam’ denilecek gibi görünüyor. (Ekinözü ve Çağlayanceritilçelerimizdeki aday adayı çokluğu da mevcut başkanların şansını artıran faktör olarak karşımıza çıkıyor. Ancak son sözü Reis söyleyecek.) Ama Kahramanmaraş siyasetinde 6 saat bile uzun bir zaman olduğuna göre yarının tek sahibi sadece Allah’tır. (Merak etmeyin; biz nasılsak öyle idare ediliriz.) Öte yandan; AK Parti Büyükşehir adayı Hayrettin Güngör de rutin ziyaret programı kapsamında halkla buluşmayı sürdürüyor. (Şu anki gidişatı sessiz ve derinden…) Ancak; CHP milletvekili Ali Öztunç’un da Büyükşehir adayı olarak ortaya çıkması ile yerelde seçim gündemi bir hayli hareketlenecek.

***

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 49. Muhtarlar Buluşması'nda konuştu. Erdoğan aynen şunları söyledi: “AK Partili Belediye başkanları, kaymakamlar, valiler sizin emrinizdedir. Sizin isteklerinizi yapmıyorlarsa dağıtılan formlara şikâyetinizi yazın. Devletin mahalle ve köy halkı üzerindeki gözü kolu, mahalle ve köy halkının da temsilcileri olarak sizlere çok önem veriyoruz. Muhtarlarımızı üzen beni de üzer. Muhtarlarımızı memnun eden beni de memnun eder. SGK primlerinin devlet tarafından ödenmesine imkân sağladık. Muhtar maaşlarını geçmişle kıyaslanmayacak seviyeye çıkardık… Yeni yönetim sisteminin ilk bütçesi kabul edildi. Göreve geldiğimizde her 100 liranın 86 lirası faize gidiyordu. Bu oranı yüzde 10'lara kadar düşürdük. Belediye başkanlarımıza söylüyorum, şehrinizde bir tane bile garip bulunuyorsa yaptığınız diğer işlerin hiçbir anlamız kalmaz. İnsana sahip çıkmayan devlet, bir avuç elite hizmet eder hale gelmiş demektir… Muhtar kardeşlerim, belediye başkanlarımız özellikle AK Partili belediye başkanları sizin emrinizdedir. Kaymakamlar sizin emrinizdedir.”

Özellikle son yıllarda muhtarların forsu adeta zirve yaptı. Zaten bu yüzden de yerel seçim öncesinde şu anda çok sayıda muhtar adayı çıkıyor. Erdoğan’ın vurguladığı konu ise; vatandaşın sıkıntılarının giderilmesi yönündedir. Yoksa muhtarların şahsi ego ve hırslarının tatmin edilmesi için ya da muhtarlık seçimlerinde kendilerine oy devşirmeleri için protokol mensupları emirlerinde değildir. (Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözlerini yanlış anlayıp yorumlayanların muhtarları adeta ‘çingillerine’ çıkarmaları da vatandaştan tepki çekmiyor değil hani.) (Bu arada ‘koltuklarını koruma amaçlı’ olarak muhtarlara çok çok önem verip güvenerek beklentiye giren yerel siyasetçilerimiz de ne yazık ki umduklarını pek bulamıyorlar.)

 ***

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun partisinin grup toplantısında Kahramanmaraş’ı kast ederek; “Tekstilin merkezinde işsizlik var. Kahramanmaraş’ın tercihi ise AK Parti. Ver kardeşim, daha çok sürünürsün” sözlerine, AK Parti Milletvekili Celalettin Güvenç ve Habibe Öçal tepki gösterdi. Öçal; “Kahramanmaraşlılara sürünmek değil, ayakta, başı dik durmak yakışır” dedi.

CHP Onikişubat İlçe Başkanı Ünal Ateş ise Genel Başkanı Kılıçdaroğlu hakkında konuşan Öçal ve Güvenç'e çok sert tepki göstererek aynen şunları söyledi: “Genel başkanımıza laf söylemeye kalkanlar önce hadlerini bilecekler. Sayın Celalettin Güvenç’in bir kere hiçbir söz söylemeye hakkı yok; referandum öncesi 15 Temmuz Şehitler Ortaokulu’nun konferans salonunda 3 bin Heleteliye söz verdi; (Helete Belediyesi'nin tekrar açılması için elimden gelen bütün çabayı göstereceğim) dedi. Cumhuriyet Halk Partisi'nin; Helete ilçe yapılsın Belediyesi açılsın önergesine de ilk önce kendisi red oyu verdi. Kendi hemşerilerine verdiği sözü tutmayan birinin bu memleket ile ilgili söz söyleyebilmesi için önce verdiği sözleri yerine getirmesi gerekiyor… Bin kişilik işe 11bin 500 kişinin başvurması bu memlekette işsizliğin hangi boyutlara geldiğinin bir göstergesidir. Tekstilin başkenti kabul edilen şehrimizde insanlar eğer bu kadar işsizlerse bu ülkedeki ekonomik krizin boyutunu bir düşünün… Siz Türkoğlulusunuz değil mi Sayın Habibe Öçal? Kahramanmaraş’tan Türkoğlu’na giderken hemen çıkışta Bölge Trafik Müdürlüğü'nün oradan başlayıp Kılılı’ya kadar devam eden o iğrenç kokuyu duyduğunuzda ne hissediyorsunuz? “Benim güzel Kahramanmaraşım niye böyle kötü kokuyor?” diye hiç düşündünüz mü? Ben çok düşündüm; bakın en az 15 defa bu konuyu dile getirdik, raporlar hazırladık ve raporlar verdik. Kapkara akan Aksu Nehri vicdanınızı hiç sızlatıyor mu?”

Böylece Kahramanmaraş yerel siyaseti biraz olsun hareketlenmiş oldu. İnsanların nereye oy verip vermeyeceğine elbette kimse karışamaz ve aşağılayamaz. Ancak Kahramanmaraşlılar olarak ta AK Parti iktidarından beklentilerimiz devam ediyor.

Mesela; Kahramanmaraş Havaalanı yeni terminal binası bir an önce açılmalı, uçak sefer sayıları da çoğaltılmalıdır. Kahramanmaraş-Göksun ve Kayseri yolu bir an önce tamamlanmalıdır. Kahramanmaraş'a daha önce söz verildiği gibi yeni bir stadyum yapılmalıdır. Kahramanmaraş-Kayseri karayolu üzerindeki yarım kalan hal kavşağı inşaatı acilen bitirilmelidir. Kahramanmaraş'a yeni bir güney çevre yolu yapılmalıdır. Kahramanmaraş’ın termal bölgesi Ilıca’nın yol eksiklikleri giderilmelidir. Kahramanmaraş’ın sağlık alanında ihtiyacı olan hastane binaları da bir an önce yapılmalıdır. Çevre konusunda yaşanan sıkıntılar da çözüme kavuşturulmalıdır.

Yoksa muhalefet işte böyle ağzı dolu konuşur.

(Yeri gelmişken; Kahramanmaraş’ın gelişimi adına taş üstüne taş koyarak katkıda bulunanlardan Allah razı olsun.)

***

MHP’nin Kahramanmaraş kanadında ise pek hareketlilik yok. Siyasi kulislerde konuşulan iddialara göre; ‘Cumhur İttifakı’ kapsamında büyükşehir adayı çıkarmayacağı öne sürülen MHP’ye bir ya da iki küçük ilçenin bırakılmasının beklendiği ve bu durumunda aday çıkarılması beklentisindeki MHP tabanında rahatsızlık oluşturduğu öne sürülüyor. Eğer böyle olursa; MHP tabanından CHP Büyükşehir adayına oy gidebileceği yorumları da yapılmıyor değil.

***

Geçen haftanın önemli olayları hakkında sosyal medyadaki paylaşımlarımız ise şöyleydi:

BİR KULİS: Eğer uzlaşı sağlanırsa İyi Parti, Kahramanmaraş'ı CHP'ye bırakacak. Bu durumda CHP Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan adaylığının bu hafta açıklanması beklenen Ali Öztunç'un alacağı oylar artabilir.

BİR SORU: 5 yıllık döneminde 1-2 istisna hariç basın yayın kuruluşlarını ziyaret etmeyen KMBBB, acaba veda ziyaretleri yapacak mı?

BİR DETAY: Şu ana kadar hiçbir belediye Başkanı basın toplantısı yaparak 2018 yılında yaptıklarını değerlendir(e)medi.

BİR DETAY DAHA: Ne hazindir ki 5 yıllık görev süresi boyunca bir kez bile dahi basın toplantısı yapmayan ya da yapamayan belediye başkanı / başkanları bulunuyor.

6 ADAY VAR: AK Parti Onikişubat İlçe Başkanlığı için 6 isim başvuru yapmış: Ali Köfte, Ahmet Alıcı, Rıfat Kantarcı, Fatih Işık, Ahmet Demirkol ve Eray Ersoy. Bakalım kim atanacak.

HAYIRLI OLSUN: Merhum Prof. Dr. Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan liderliğindeki Yeniden Refah Partisi’nin kurucular kurulunda yer alan SGK eski Müdürü dostumuz Mehmet Dere’yi tebrik eder, siyasi yaşamında başarılar dileriz.

TEBRİK: Ve günler, aylar süren bekleyiş sona erdi. Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi (KİÜ) Rektörlüğüne Kahramanmaraş’ın sevilen simalarından kardiyolog Prof. Dr. Sami Özgül getirildi. Genel Sekreterliğe Mustafa Kemal Hançerli ve Rektör Yardımcılığına ise Prof. Dr. Adnan Küçükönder atandı. Tebrik eder, başarılar dileriz. (Bu arada; İstiklal Üniversitesi çok iyi kurulsun ki kaderi KSÜ gibi olmasın. Bu nedenle Sami hocaya fazla karışılmaması gerekiyor ki rahat rahat kuruluşu yapsın.)

BASIN KONSEYİ: "2018 yılı basın için kara bir yıl olmuştur. Türk Basını, tarihinin en krizli günlerini yaşıyor."

BİR GÖZLEM: Maddi krizlerden çıkarak ayakta durabilmek için 5 yılda bir yapılan yerel seçimleri bekleyen Kahramanmaraş medyası şu ana kadar umduğunu pek bulamadı. (Bu sektörden geçim sağlamaya çalışanların işi 2019’da çok zor görünüyor.)

BİR REPLİK: "Bu memleketin aşını yiyip suyunu içtiğimiz gibi ızdırabını da çekeceğiz." (Payitaht "Abdülhamid")

BİR GÖRÜŞ: 'Büyükşehir'in hamalları -1: Abdurrahman Bağcı, M.Muzaffer Türk, Cengiz Berberoğlu, İbrahim Altun...

SON SÖZ: "Allah, sabredenlerle beraberdir."

2019 Miladi yılında tüm herkese sağlıklı, huzur ve bereket dolu günler temenni ediyorum.

Yeni Miladi yılda da görüşmek dileği ile…

MUSTAFA NURİ ŞİRİN

e-mail: [email protected]