Bir ülke sporunu ayakta tutan geçmişten kalan bağlılık, gelenek, disiplin, örf, anane ve milli kültüre sahip çıkma ile olmaktadır. Dünyada en eski tarihi kültüre ve büyük bir mirasa sahip olan Türk toplumu yaşadığı her coğrafyada öz kültürünü sürdürmüş ve asırlar boyu bunu yaşatmıştır. Evet, ata sporu güreşimizde bu güzel değerlerden biridir. Orta Asya bozkırlarından Anadolu’muza göçen Türkmen boylarının ananelerinde yer alan Kısa Şalvar! Güreşleri Kahramanmaraş ilimiz ve çevresinde yapıla gelmektedir. Bir kültürün bir yörede yaşadığının tespiti o kültürün o yöre ile özdeşleşmesi ve kültürün kemikleşmiş bir hal almasına bağlıdır. İşte Kahramanmaraş ve kısa şalvar güreşindeki otantik yöre katkıları: Güreşte çalınan davul folkloru: 1-Köroğlu (anonim) 2-Cezayir (Anonim) 3-Göksun havası (Yöresel) 4-Mağaralı Ökkeş havası (Yöresel).Kısa şalvar güreş tekniklerinde ise: 1-Yanbaşı 2-İç çangal 3-Dış çangal 4-Bağda 5-Tırpan 6-Domuz Topu 7-Döş çangalı 8-Aldangaç, 9-Dilkiden atma 10-Yan Bağda 11-Döş çangalı güreşe yörenin katmış olduğu yöre ile özdeşleşen ve dünyada hiçbir yerde bulunmayan isimlere rastlamaktayız. Kısa şalvar güreşleri genelde 1.ci, 2.ci, 3.cü ve 4.cü olmak üzere dört boy üzerinden yapılırdı. Güreşlerde ödül ise: Koyun, koç, boğa, keçi, para ve altın ödül olarak verilirdi. Güreşler genelde Maraş’ımızın tüm ilçeleri ve merkezde ise: Kümbet, Devecili, Kuyucak, Tekke, Abarabaşı ve eski kışla ve Batıpark sahası bölgesinde yapılırdı. Yapılan bu güzel güreş yılların ardından diğer geleneklerle mutlaka devam ettirilmesi şarttır. Japonlar geleneksel güreşleri olan Sumo'yu dünyaya tanıtmak için ellerinden gelen çabayı yaptılar ve muvaffakta oldular. Bizde Kahramanmaraş kısa şalvar güreşini uluslararası bir standart haline getirmeliyiz diye düşünmekteyim.1-Kısa şalvar güreşinde tüm teknikler ayakta yapılır

2-Rakip alta düştüğü anda bir tek hamle şansı verilir. Bu hamlede sonuç olmaz ise genelde ayağa kaldırılır.3-Dengenin son derece önemli olduğu güreş sporunda Ayakta muazzam bir denge unsuru oluşturan kısa şalvar güreşleri ata sporumuza birçok şampiyonunun kazandırılmasında bir hayli büyük yararları olmuştur. Kahramanmaraş bölgesinde yapılan karakucak güreşlerinde uygulanan teknikler ve yöresel isimleri şöyle idi. Yanbaşı iç çangal, bağda, tırpan, domuz topu, döş çangalı, aldangaç, künde,(Şark ve bel kündesi), Dilkiden atma, Yan bağda dilki çangalı gibi.

Yöresel şive ile adlandırılan bu teknikler hala daha yapılagelmektedir. Bilhassa Ayakta yapılan güreşlerde çangal fonksiyonunun ne kadar sonuca gidici bir hadise olduğu bilinmektedir. Türk güreş tarihinde Çangalın yaygınlaşmasında Bilhassa Bekir Böke ismi ön plana çıkmaktadır. Türk güreşinde Maraş çangalı diye bilinen çangalın mucitlerindendir. İzlemiş olduğumuz birçok güreşlerde bir güreşçi çangal attığı zaman seyirciler heyecandan ayağa kalkarlardı. Devamı gelecek.