Bu millet ne çektiyse karaborsacılardan ve stokçulardan çekti!..Krizi fırsata çevirmek isteyen karaborsacılar dün de vardı bugün de var.

Taze bir haber:Baklava üreticileri isyanda!... ‘Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD), fıstık fiyatlarının 210 liraya ulaşmasını protesto ederek fıstıklı ürün çıkarmama kararı aldı’.

Aslında her sene olduğu gibi Ramazan Ayı’nın gelmesiyle fırsatçılar yine iş başında!.. Sene başında 60 TL olan fıstık fiyatları şu an itibariyle KDV dahil 210 TL’yi bulmuş. Özellikle son beş günde fıstık fiyatları tavan yapmış.150 liradan 210 liraya çıkmış.Bunun adı tek kelimeyle vurgunculuk!..

Karaborsacılar ve stokçular geçmişte de vardı.

İkinci Dünya Savaşı yılları Türkiyesi’ne baktığımızda, halkın temel tüketim maddesi olan ekmek ve şeker başta olmak üzere bazı temel gıda maddelerindeki artış % 400-500’lere ulaşmış.Örneğin: Ekmek 1938 yılında 5 kuruş iken 1943 yılında 38 kuruş,şeker 1938 yılında 28 kuruş iken 1943’te 338 kuruş,zeytinyağı 1938’de 51 kuruş iken 1943’te 231 kuruş.

Yine yeni nesil pek bilmez ama 1980 öncesi kriz fırsatçıları yine sahnedeydi.Televizyonda zevkle izlediğimiz Kemal Sunal filmlerinde yaşanan trajik- komik olaylar bire bir gerçekti.

Bunlar yaşandı;yarın da yaşanacak.Önemli olan bu vurgunculara dur diyebilmek.

Örnek alınacak dik duruş da Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım’dan gelmiş. “Baklava sektörü Ramazan Ayı’nda tüketicinin faydasını düşünerek zam yapmayacak. Ancak, fıstık fiyatları kabul edilebilir bir seviyeye gelinceye kadar fıstıklı ürün yapmayı düşünmüyoruz” diyerek kararlılıklarını ortaya koymuşlar..

Bu protesto kararını alkışlıyorum!..

Her şeyi devletten beklemek,polisiye tedbirlerin arkasına sığınmak bir yere kadar.Üreticiler de tüketiciler de örgütlenebilir.Biz tüketiciler de bu meydan okumaya destek vermeliyiz. Önemli olan bu parazitlere karşı gelebilmek. Fahiş fiyata ürün satanlara geçit vermemek aynı zamanda vatandaşlık görevimizdir.