Bazen karşımızdaki insanın nereli olduğunu öğrenmek için, ‘ memleketin nere?’ sorusunu sorarız. Bu söz oldum olası garibime gider. Birçoğumuz için memleket tanımı: Bir kimsenin doğup büyüdüğü yer, şehir, yurttur...

Gerçekte ise memleket kavramı sorulduğunda hangi ülkenin vatandaşısın sorusuna bir cevap yüklüdür. Evimiz, yaşadığımız yer değişebilir ama memleketimizin adresi tektir. Hele başka ülkede yaşayan gurbetçiler için bir başkadır memleket sözcüğü… Farklı coğrafyada nefes almak olunca memleket denince vatan akla gelir… Topraklarına aşık insanımıza, memleketin nere sorulduğunda tek yanıt vardır… Türkiye…

Uğruna vazgeçebilme, uğruna tercih yapabilmedir memleket sevgisi. Uğruna uykusuz, uğruna yorgun, bitkin ve ağlayabilmektir memleket sevgisi.
Var olma, yaşayabilme sadece senin olmasını isteme arzusu ve bencilliği kesinlikle memleket sevgisi değildir.
‘Ev kira ama memleket bizim’… Vatan sevgisiyle nakış nakış örülmüş bu söz... Demokrasi nöbetinde olan meydanların sesi… Bu aşkın tarifi yok… Kelimeler yetersiz kalıyor… Bu sevginin maddi karşılığı yok… Bu bambaşka bir zenginlik… Bunu satın alamazsınız… Bazı değerler insanın mayasında saklıdır. Kişileri farklı kılanda bu güzelliklerdir.

Memleket sevgisinin bir de bedeli vardır. Savaş zamanı, memleket sevgisinin ispatı, kan vermektir. Barış zamanı memleket sevgisinin ispatı için kan değil, ter dökmek gerekiyor.  

‘Vatan bir milletin evidir’. Bu güzel özdeyiş Ahmet Mithat’a ait… Dört duvar arasına sıkışmış beton parçalarına değil memleketimiz dediğimiz atalarımızdan miras kalan topraklarımıza sahip çıkalım! Bizim evimiz 783.562 kilometrekare Türkiye coğrafyasıdır…