Dikkat ederseniz başlığın sonunda üç nokta var. Yani hikaye devam ediyor ve edecek. Önümüze ne kadar engel çıkarırlarsa çıkarsınlar Türkiyem güçlenerek yoluna devam ediyor ve edecek. Evet pazar günkü referandumdan evet çıktı. Türkiye 1923'ten bu yana anayasasında ilk defa bu kadar köklü bir değişikliğe gitti. Kıran kırana geçen mücadelede evet kazandı. Sizi istatistikliklerle sıkmayacağım bu yazımda. Ama bazı yaklaşımlarımız olacak elbette.

Nerdeyse kıl payı kazandı evetçiler referandumu desek yanlış olmaz sanırım. Bu referandumu yerel ve genel seçimlerle karıştırmamak lazım ama enterasandır ki sonuçlar diğer seçimlerle fazlasıyla benzerlik gösteriyor. Yüzde 50 Ak partinin %10 MHP'nin oyu olsa %60'larla evet çıkan diyenler yanıldı. Anket şirketleri yanlış tahminler yaptı. Nedeni şu; Ak partiye gönül vermiş milyonlarca seçmen yanında , istikarara, dirliğe, birliğe, ekonominin gücüne oy veren öenmli bir kesim var. Bu kesim zannımca 7 Haziran seçimlerinde de belirleyici bir rol oynamış ve koalisyon olasılığına sürüklemişti siyasileri. Yani bu referandumda Ak parti yine kendine gönül verenlerin oyunu alsa da bence bu kesimden önemli bir oy kaybı oldu. Ama bu 2019 seçimlerinde böyle olacak diye bişey demek değil. Bir çok seçimde Ak partiye oy vermiş ama referandum da hayır oyu kullanan insan tanıyorum. Belki Ak parti ve Mhp referandum maddelerini doğru anlatamadılar, belki muhalefet daha iyi çalıştı. Bunu konunun uzmanları tespit edip, her iki taraf açısından da yorumlarını yapacaklar. İşin ilginç yanı Ak parti dört koldan referandum maddelerini, kapı kapı gezerek bire bir anlatırken vatandaşa, muhalefetin asparagas bir haberinin bir çok hayır kazandırması ilginçti bence. Ayrıca Fetö faktörünün de hayır oylarına etkisinin düşünülmesi gerekiyor. Referanduma katılım oranı %85 leri bulsa da 58 milyon kayıtlı seçmenin 49 milyonunun oy kullanması aradaki 9 milyon seçmenin neden oy kullanmadığını merak ediyorum açıkçası. Bölgesel olarak bunun da araştırılması gerekiyor bence. Sadece 1 milyon 153 bin farkla evet kararı çıkan bir referandumda 9 milyon seçmen nerede acaba.

Büyükşehirlerin nerdeyse tamamını kaybeden Ak partinin bunun kritiğini iyi yapması gerekiyor. Bu konuda da diğer seçimlerden gördüğümüz kadarıyla çok uzman oldukları görülüyor. Bu durum 2019 seçimleri için hem bir örnek hem de eksik yerlerin tamamlanması için hem iktidar hem de muhalefet için bir fırsat oldu.

Yine her seçimde olduğu gibi Ak partinin güvenilir limanı olan Kahramanmaraş nerdeyse %74 oyla güveni boşa çıkarmadı. İktidarı bu kadar destekleyen, her seçimde yanında olan bir halkın çok daha iyi projeleri, çok daha göze görünür yatırımları hak ettiğini düşünüyor, burdan devlet büyüklerimize çağrıda bulunmuş oluyorum.

Son olarak halkımızın verdiği evet kararının daha güçlü, daha istikrarlı, daha kararlı bir Türkiye'nin oluşumuna katkı da bulunmasını temenni ediyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum.