Bir zamanlar 'İş Eğitimi 'dersi vardı.Bizim nesil, haftada 2 saatlik iş eğitimi dersinde kendi başına bir şeyler üretiyor,el becerilerini geliştiriyordu...

Gençliğe ilk adım attığım Cacabey Ortaokulunda dolu dolu üç yılım geçti.Donanımlı bir okula sahip olmanın avantajlarıyla oldukça şanslıydım. Çünkü okulumuza ait bir de iş eğitimi atölyesi vardı.

Ağaç oymacılığı,ahşap boyama,cam boyama,halı dokuma,alçı boyama,uçurtma yapma gibi etkinlikleri ,haftada 2 saatlik iş eğitimi dersinde öğrenmiş ve uygulamıştık.

Tabi ki o yıllarda çoğumuz bu dersten nefret ederdik.Ama korkunun gözünü seveyim.Oldukça sert mizaca sahip öğretmenimizin korkusuyla devamsızlık bile yapamazdık.

Atölye günleri yaklaştıkça içimizi bir telaş alır;malzeme temin etmek için ailelerimizi sıkıştırır,aldığımız harçlıklarla çarşının yolunu tutardık.Anılarımı satırlara taşırken ağaç tutkalının kokusunu yeniden hisseder gibi oldum.

Bu dersin önemini günümüzde daha iyi anlıyorum. Bu tarz dersler sadece el becerisinin gelişimine faydalı olmuyor aynı zamanda kişiliğin gelişimine ve düzenli iş yapabilme alışkanlığı kazanmamızı sağlıyor.

O yıllarda bakış açımız tabi ki farklıydı.İki saatte aslında çok şeyler öğreniyor ama farkına varamıyorduk. Yaratıcılık, tasarlama ve hayata geçirme becerisini kazanıyor ama çocuk aklımızla anlayamıyorduk.

Evet,bizler üreten bir nesildik.Kendi oyuncaklarımızı,sevdiklerimize alacağımız hediyeleri tasarlayan ve üreten bir kuşaktık.

Şimdi tüketim tutkunu bir nesille karşı karşıyayız.

Testere .tornavida,matkap gibi aletlere yabancı;ampul ve musluk değiştiremeyen bir gençlik var karşımızda.

Ezberci bir eğitim sistemiyle,robot ordusu yetiştiriyoruz. El becerilerinden yoksun öz güveni eksik bir gelecek inşa ediyoruz.

Peki,yeniden iş eğitimi dersine ihtiyaç var mı?Kesinlikle var!..Her ortaokula bir atölye...Neden olmasın?..Teknoloji ve tasarım dersi bu gereksinimi karşılamıyor.

Geniş kapsamlı düşünen,el becerileri gelişmiş,öz güvene sahip ve küçük tamiratları yapabilen üretken bir gençlik en büyük özlemimiz...

Hiç merak etmeyin,arkasından teknolojik buluşlar gelir...