BİR ANTRENÖR PORTRESİ YAŞAR DOĞU

 

 Yaşar Doğu 1952 yılından sonra Türk Güreşine Antrenör olarak hizmet etmeye başladı. Genç güreşçilere verdiği taktik, disiplin dinamizm, inanç, ruh ve anlayış sayesinde çok sayıda şampiyonlar yetiştirmiş, güreşin devleri arasına girmiştir.15 Aralık 1955 yılında Milli Takım Antrenörü olarak İsveç’te bulunurken ağır kalp krizi geçirdi. Uzun bir bakımdan sonra kesin dinlenme ve iyi bakım önerisi ile hastaneden çıktı. Fakat yurda döndükten sonra genç güreşçileri yetiştirmek için çalışmaya devam etti. Yeni bir kriz 8 Ocak 1961 günü dünyanın en güçlü bileğini, yenilmez Pehlivan Yaşar DOĞU ’yu ebedi aleme götürdü. Türk tarihinde pek çok ünlü şampiyonlar yer almış ve bu şampiyonların başarılarını nesilden nesile intikal  eden menkıbelerle anıla gelmiştir.Bunların içinde bir güreşçide bulunması gereken üstün vasıfların tümünü kendine toplayan Yaşar DOĞU ’nun ayrı bir yeri vardır. Ayrıca uluslararası alanda kazanmış olduğu başarılar kendisine erişilmez güç ve bir mevki sağlamıştır.

            Yaşar DOĞU, efendiliği, sportmenliği, güreş tekniği, milli ve manevi değerlere bağlılığı, güreş konusundaki bilgi ve hizmetleri ile ahlaki meziyetleri nedeniyle sadece Türk Milletinin değil diğer Dünya Uluslarının da kalplerinde müstesna bir yer almıştır.Yaşar DOĞU, çok dürüst, hayatında ağzına hiç içki ve sigara koymayan, maddiyata önem vermeyen gösterişi sevmeyen, her hareketiyle insana güven veren, mütevazi ve dindar bir insandı. Ayrıca ağzından kırıcı kötü söz çıkmayan, çok cömert, ahlaklı ve hırslı bir sporcu idi.Yaşar DOĞU, gerçek bir Türk pehlivanının yaşantısını temsil ettiği gibi eski Türk Pehlivanlık geleneğini de devam ettirmiştir. Güreş için hiçbir karşılık beklemeden çok şeyler yapması bir fedakarlık ve vatanseverlik örneğidir.Yaşar DOĞU, yalnız Türkiye’nin değil bütün dünya ülkelerinin kuvvetine hayran olduğu bir şampiyonumuzdur. Ülkemizde güreş sporuna eleman yetiştirmek için gösterdiği mücadele ve gayret güreşte kazandığı şampiyonluklar kadar kıymetlidir.

            Yaşar DOĞU ’nun aktif olarak  güreşi bıraktıktan sonra kıyıya köşeye çekilmeyip, güreşimize sahip çıkması onu diğer şampiyonlardan ayırır.Yaşar DOĞU ’nun antrenörlük vasıfları incelendiğinde onun  çok iyi bir kabiliyet seçicisi olduğu görülür. 1952 yılında Ankara’da Maltepe Gölbaşı Sineması altında kurduğu “ Ankara Güreş Kulübüne ” adım adım gezdiği Anadolu’dan tespit ettiği kabiliyeti gençler getirerek çalıştırmış, onlara iş bulmuş ve bunlar  içerisinden şampiyonlar çıkarmıştır.Yaşar Doğu ’nun Türk Güreşine kazandırdığı kıymetlerden bazıları şunlardır; Hüseyin AKBAŞ, Mustafa DAĞISTANLI, Hayrullah ŞAHİN, İsmail OGAN, Mehmet ALKIŞ, Cemil SARIBACAK, İbrahim KARABACAK, Sadrettin ÖZDEN, İsmet ATLI.Son söz olarak:Türk milletinin adını dünya spor literatürüne “Türk gibi kuvvetli” veciz sözü ile yazdıran Yaşar Doğu ve talebeleri dünya  durdukça Türk miletinin gönlünde var olacaklardır.Allah rahmet eylesin