Amerikan Ulusal Basketbol Ligi yani NBA’nın en büyük efsanelerinden olan Bill Rusell geçtiğimiz günlerde aramızdan ayrıldı. Kendisi NBA’nin köklü takımlarından Boston Celtics’in efsanesi olarak bilinir. Toplamda 11 şampiyonluk yüzüğü bulunan Rusell, özellik Türk NBA takipçileri tarafından ‘yüzük reis’ veya ‘Yüzüklerin Efendisi’ olarak da biliniyordu. Oynadığı 13 sezonda 11 şampiyonluğu bulunan Rusell, aynı zamanda bir basketbol emekçisi olarak bilinir.

Yüzük Reis aynı zamanda NBA’nın ilk siyahi koçu olarak bilinir. Rusell, sadece bir sporcu olarak değil, ırkçılığa karşı duruşuyla Amerika Birleşik Devletleri tarihinde önemli bir yeri vardır. Takımının bulunduğu şehir yani Boston o dönem, ırkçılığın en şiddetli olduğu bir şehirdir. Sırf siyahi olduğu için evi ırkçılar tarafından defalarca yağmalanmış, kazandığı başarılara rağmen Boston şehrinde uzun süre kendisini sevdirememiştir. Ancak günümüzde Rusell, Boston şehrinin en büyük kahramanlarından biri olarak kabul edilir ve 2013 yılında kulübü tarafından heykeli dikilmiştir. NBA yönetimi ise, Rusell’ın adını her sezon verdiği en değerli oyuncu ödülüne ithaf etmiştir.

Basketbol tarihinin en önemli isimlerinden birisi olan Bill Rusell, 31 Temmuz günü aramızdan ayrıldı. Kendisinin yetenekleri sınırlı olsada tarihin en büyük winnerlarından birisidir. Hatta kendisi için Ultimate Winner lakabı da takılmıştır. Kendisi ayrıca sosyal hayatta ırkçılığa karşı dik duruşuyla Amerikan siyahileri için önemli rol modellerden birisidir. Ayrıca oynadığı dönemin şartlarına bakıldığında tam bir basketbol emekçisidir. GOAT (Tarihin en iyisi) tartışmalarında nerede olduğu konusunda tartışmalar yer alsa da 11 şampiyonlukla, en çok şampiyonluğa sahip NBA oyuncusudur. Ayrıca kendisi adına Netflix tarafından bir belgesel yapılacağını öğrenmem beni çok sevindirdi.