Türkiye’de en çok görmezden gelinen ve sayısı artan bir durum var; aslında hepimiz bu durumun içindeyiz, çözüm üretmesi için seçtiklerimiz ise bu konuda kör ve sağır. Bu durumun adı: Yoksulluk.

 Yoksulluk deyince aklınıza yalnızca ekonomi gelmesin, gelir eksikliği ve onur içinde yaşayabilmek için gereken temel imkân yoksunluğunu da içeren bir durum. Konut fiyatlarından ve gıda fiyatlarına tırmanan ve asla durmayan bir artış içindeyiz, temel ihtiyaçlarımızı karşılayamaz duruma düşüyoruz. Yeme, içme ve barınma sorunu sadece bir tarafı bu işin diğer yandan medeni, sosyal ve siyasi haklardan da yoksun bırakılması ile ortaya çıkan bir durum.

 Bunun yanında artık başka bir durum daha var; gelir yoksulluğu, insani gelişim yoksulluğu ve toplumdan dışlanma unsurlarının bir arada görülmesi ile meydana gelen “Derin Yoksulluk.”

Tehlikeli çalışma koşulları, güvensiz barınma koşulları, besleyici gıda yoksunluğu, adalete eşitsiz erişim, siyasi güç eksikliği ve sağlık hizmetlerine sınırlı erişim “Derin Yoksulluğun” içinde yaşadığımızın göstergesidir. Şuan insanlar aç kalma korkusu ile sigortasız çalışabilmekte, kiracılar kötü evlerde oturmaya mecbur olmakta. Bu durumların yarattığı ortam hem eğitimi anlamsız kırmakta hem de ailesine destek olmak için okul terklerini arttırmakta. TÜİK 2021 verilerine göre, sürekli yoksulluk yani son 3 yıldır resmi olarak yoksul tanımlanan aile sayısı artış göstererek yüzde 13,8 oldu. Aslında bu durum daha fazla olduğu ve arttığı ise hayatın gerçeği…

Ne yazık ki manda yoğurduna hurma doğrayıp yiyenler, en az 2 resmi kurumdan maaş bağlananlar ve türlü yolsuzlar ve haksızlıklar içinde topluma açlığı bir imtihan görenler bu durumu görememekte. Halka ve muhalif olanlara hakaret ve küfür edip, mahkeme koridorlarında adalet eşitsizliği ile parmak sallayarak korku ve baskı altında saklamaya çalışanlara inat ses vermek ve bu durumun aslında sosyal hukuk devletine yakışmayan durumlar olduğunu söylememiz gerek. Bu halktan umudum hala var. Bu kötü günlerin geçip işini hakkı ile yapacak insanların gelmesi yine bizlerin tercihlerine bağlı.