Yılbaşına sayılı günler kala kendimce bazı uyarılarda bulunmak istiyorum. Biz Müslüman Türklere göre yılbaşı nedir peki? Meşrûiyet açısından Türklüğe göre Müslümanlık, bu kavmin oniki asır önce benimsediği, bağlandığı bir dindir. Türkler Müslüman olduktan sonra millî değerlerinden önemli bir kayba uğramamışlar, buna karşı çok önemli kazançlar elde etmişler, İslâm"a yatkın fıtratlarını geliştirerek büyümüşler; öldürücü, yıkıcı, sömürücü olarak değil, adâlet, hakkaniyet, hizmet ve yüksek ahlâkî değerlerin temsilcisi olarak cihan hâkimiyeti mefkûresine ulaşmışlardır. Türklük ile Müslümanlık ilerleyen dönemler adeta birlikte kullanılmaya da başlanmıştır. 

***

Bildiğimiz üzere 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gece yılbaşı gecesidir. Bu durum biz Müslüman Türkler için, yeni bir yıla girmenin ötesinde başka bir anlam taşımamaktadır. Öyle ki bu tarihte tüm Hristiyanlar mahalli gelenekleri doğrultusunda kutlamalar yaparlar ama Hristiyanlar bu geceyi Hz. İsa (A.S.)’ın doğum gecesi olduğunu düşünerek kutlarlar. Ancak burada da Hz. İsa (A.S.)’nın 1 Ocak’ta doğup doğmadığı da belli değildir. Sadece İslamiyete göre değil Hristiyanlık ve bütün dinlerde bir peygamberin doğuşu nasıl içkili, kumarlı, bol eğlenceli kutlamalarla kutlanır. Buna akıl ve mantık çözüm bulamaz. 

***

Yılbaşı gecesinde Hristiyanların yaptığı yanlış gibi eğlenmek, çam kesip evleri, iş yerlerini çamla süslemek tabi ki caiz olmaz. Çünkü bayramlarında onlar gibi eğlenmek, onlara benzemek olur. Din kitaplarında buyuruluyor ki: “Noel günü ve gecesinde, kâfirlerin paskalya ve yortularında, onlar gibi bayram yapan küfre girer.” Yılbaşı münasebetiyle Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerinde milyonlarca çam fidanı Noel hurafesi uğruna kesilip yok edilmektedir. Hristiyan ülkelerde olduğu gibi, Müslüman ülkelerde de bu cinayetler işlenmemeli. Hristiyanlara benzememek için yılbaşı gecesi hindi yememeli! Yenirse mekruh olur. Birkaç gün sonra yenebilir. Kumar oynamak, tombala çekmek gibi oyunlar ise zaten her zaman caiz değildir. Bu gece, gayrı Müslimlere benzemek gayesiyle çeşitli yiyecek, içecek almak da caiz olmaz. Her zaman ne alınıyorsa onları almakta mahzur yoktur. Bu geceye ayrı bir önem verilmemelidir.

***

Yalnız Hristiyanların değil, Yahudilerin ve bütün bâtıl dinlerin ibadetlerini yapmak, onlara benzemek olur. Noeli kutlamak asla caiz değildir. Bir zaruret olursa, caiz olur. Mesela devletlerarası protokolde zaruret olduğu için kutlamak caiz olur. Fakat, Noel ile ilgisi olmayan yılbaşında bir Müslümana tebrik kartı yazıp, yeni bir yılın insanlık için, Müslümanlar için hayırlı olmasını dilemek günah değildir. Yahut, (yeni yılın kutlu olsun) diyene, (seninki de kutlu olsun) demek günah olmaz. Bu inceliği anlamalıyız. Müslüman her gece neleri yapıyorsa, bu gece de onları yapmalıdır! Sanki mübarek geceymiş gibi mevlid okutmak, sohbetler düzenlemek de bence uygun değildir. Bu gecenin diğer gecelerden farkı yoktur. Bu geceye değer veriyormuş gibi hareket etmek doğru değildir. Müslüman her gece neleri yapıyorsa, bu gece de onları yapmalıdır!