Harekete başlangıç noktamız kendi varlığımızın doğasıdır.

  Mükemmel özelliklerle  yaratılan insanın organik yapısının tamamlayıcısı olan fikir sistemi ile buluşturulması şart .Canlılığın devam etmesi ancak bütünlük anlayışının tamamı ile mümkün iken bunu fikir dünyamızdan esirgemek hataların en büyüğü olsa gerek

 Yanılgı sürüp gidiyor.

  Toplumun genel şekilleri bilinmediğinden olsa gerek cansuyu kabul edilen hakikatler yitip gidiyor olan da insanlık ailesine oluyor.

  Okur yazar sayısının arttığı toplumumuz öğretim konularına bir o kadar yabancı ve ilgisiz.Temel bilimler olan matematik ve fen bilimlerinin esaslarını bilenler yüzde ikiyi bile geçmezken nasıl olup da bilgi üretmediğimizi soranları anlamak zor olsa gerek.

  Mükemmel varlığımızın içtenlikle kabul edeceği VAHDET anlayışının şekillendirilmesini önemli görüyorum.

  Söze başladığımız nokta ile varacağımız hedef arasında çok uzak mesafeler olduğu görülüyor.Dünya hayatı ile sadece bir evresi şekillenen inşa faaliyetinin sonsuz zaman aralıklarında hep mükemmellik arayışı ile devam edeceğini düşünüyorum.

   Konumuz varlık ,bilgi ve ahlakı kendine varoluş meselesi kabil edenlerce anlaşılabilir.

   Sıradan yaşayıp da hiçbir mevzuyu ilgi alanına almayan ondan sonrada kendisi ile ilgilenmek yerine diğeri ile meşgul olan aymaz insanlara hiç ama hiçbir sözüm yok .Ötekisinde yaşanılan hayatın insan fıtratı ile çeliştiğini görmezden gelemeyiz.

  Dünya yeniden kuruluyor.

  İçinde varlığımızı bulduğumuz toplum binlerce yıldır devam eden zaman katmanlarıyla bizleri şekillendirmeye devam ederken kendi özelliklerimizle zamana farklılıklar katmanın mümkün olabildiğini de hissettiriyor,fakat bunun bazen imkansızlıkla eşdeğer olduğunu görünce şaşırıp kalıyoruz.

   Kendimizi inşa etmek sonrada toplumu şekillendirmek.

   İmkansız mı hayır zor mu evet.

   VAHDETanlayışı elimize varlığın kapalı kapılarını açabilecek anahtarı veriyor.

   Elimizdeki anahtar aslında kendi varlığımız ,şekillenen,çilelere katlanan benliğimiz aşk ateşinde polatlanacak sonrada gönül haline gelip işe koyulacaktır.

  Sözün özü;

   BU FENA GÜLZARINA BÜLBÜL OLANLAR ANLAMAZ

   VECHİ BAKİ HÜSNÜNE HAYRAN OLAN ANLAR BİZİ