Bugünlerde Amerikan Başkanı Trump kafayı bizimle bozmuş durumda. Geçtim bir müttefik olarak Türkiye’yi desteklemesini bir de tüm dünyaya megafonla bizi nasıl yalnız bıraktığını marifetmiş gibi ilan ediyor. Bununla da yetinmiyor, işi iyice şımarıklığa vurup dediğimi yapmazsanız ekonominizi mahvederim anlamına gelen tehditler savuruyor.

***

Kendisi bu tehditleri yağdırırken geçtiğimiz yıl yaşanan tablonun aynı şekilde cereyan edeceğini düşünüyor. Ayrıca yerli paramızın onların para birimine karşı değer kaybetmesinin ülkemize felaketler getireceğini, ertesi gün ülkenin fişini çekeceğine inanıyor.

***

Sanırım bizi başkanlığını yaptığı kendi istilacı ülkesi gibi sanıyor. Türk milleti olarak sınırımıza yakın bir yerden bir teröristin ya dabir düşmanın ülkemize havan topu yollayıp evlere ateş düşürmesine seyirci kalmamamız en doğal hakkımızdır. Meksika sınırından bir peşmerge örgüt San Diego şehrinin ortasına saldırı düzenlese acaba Amerika’nın tepkisi ne olurdu?

***

Türkiye olarak kimsenin toprağında gözümüz olmadığını, tek derdimizin sınır hattımızı güvene almak ve mevcut Suriye iç savaş mağdurlarını ülkelerine geri göndermek olduğunu anlatmaktan dilimizde tüy bitti. Bununla birlikte hala bizi emperyalist tavır sergilemekle suçlayıp, çeşitli ekonomik yatırımlarla tehdit eden batılı gelişmiş ülkeler bu emellerine asla ulaşamayacaklardır.

***

Yaptırım tehditlerinin geçen seneki gibi etkide bulunmayacak olmasının en önemli sebebi, yabancı yatırımcının ülkemizde yer alan tasarruf miktarınınşu sıralar oldukça düşük seyretmesidir. 380’li seviyelerde gezinen CDS primi ortamında kalmak isteyen yabancı yatırımcı kaldı, gitmek isteyense çok tan gitti. Dolayısıyla hali hazırda yabancı yatırımcının çok tasarrufu olmadığı için geçen seneki yaşanan ani çıkışların benzer etkiye yol açmayacağını düşünüyorum. Yabancı yatırımcının şu sıralargenel olarak hisse senedi piyasasını tercih etmesi ve para piyasalarına karşı mesafeli durması da bu düşüncemin temelini oluşturmaktadır.

***

Son durum itibariyle Türkiye’deki finansal varlıklar içerisinde yabancının payı %13 lere inmiş durumda. Yabancı yatırımcının getirdiği finansal varlığın da yarısı hisse senedi piyasasında yer almaktadır. Hisse senedi yatırımcısı DİBS ya da mevduat yatırımcısı gibi hareket etmez. Daha temkinlidir, uzun vadeli kazancı hedefler ve hisse piyasası içerisinde tamamen çıkmak yerine satıp başka bir hissenin yatırımcısı olur.

***

Yaptırım tehditlerinin beklenen depreme yol açmaması mantıksal olarak açıklamaya çalıştığım durumla ilgilidir. Ayrıca ilaveten şunu da belirtmek gerekir ki; yerli yatırımcı, yabancı yatırımcının aksine hisse senedi piyasasından uzak durmakta ve birikimini dövizli tevdiat hesaplarında değerlendirmektedir. Son verilere göre yerli yatırımcının tasarrufunun %65’i banka mevduatıdır ve bu mevduatların da yarısı dövizli hesaplardadır. Dövizli mevduatı tercih oranı şu sıralar Türkiye rekoru kırıyor. Dolayısıyla TL’ye değer kaybettirecek en olumsuz hadiselerden birisi olan “TL’yi terk dövizi tercih” durumu zaten maksimum seviyede gerçekleşmiş bir haldedir.

***

Türkiye olarak üç-dört yılda bir ağır krizlerle başa çıkmak durumunda kalıyoruz ve bu durum bize hızlıca geri toparlanabilmek adına önemli bir refleks sağladı. Ticaret savaşlarının etkisinin yoğun olarak hissedildiği bugünlerde, gelişmekte olan ülkelerin kalbinde yer alan ülkemizde yaşanacak aşırı olumsuz ekonomik hadiseler hiçbir ülke açısından kabul edilebilir olmayacaktır.

***

Amerikan yönetiminin ani çıkışlarını ve tavır değişikliğini biraz da ABD başkanlık seçim sürecinigöz önünde bulundurarak okumak lazım. Yoğun bir şekilde başkanlıktan azli tartışılan Trump, aşırı sağcı seçmen kitlesine bu tarz şovlar yapmalı ki koltukta kalabilsin. Türkiye ile ABD birbiriyle kavga eden ama sonrasında işi tatlıya bağlayan ve birbiri arasında hem ekonomik hem de siyasi yönden çıkarları olan iki ülkedir. Dolayısıyla mutlaka uzlaşma sağlanacaktır.

***

Özetle, kendisini dünyanın sahibi olarak görüp bizi de kendisine gebe zanneden tüm güçlü devletler tehdit mesajlarına bu kadar çok güvenmesin. Bu tehditler de bizim ülkemizin üreten kesiminin gözünü korkutmasın. Bizim askeri harekatımızın sebebi oldukça açık ve her platformda haklılığı kanıtlanabilir. Allah cephede çarpışan askerimize güç ve kuvvet versin, ülke bütünlüğümüze göz dikenlere aman vermesin. Herkese hayırlı kazançlar dilerim.