Halklar savaşmaz, ruh hastası liderler oturdukları makamın gücü adına egolarını besler sonra,  durdurulamaz canavar olurlar. Dün oldu bugün oluyor yarın da olacak. Putin yaptığı her eylemi hazırlayarak , alıştırarak sonra da dünyanın gözüne sokarak yaptı ve yapacak. Çilingir sofrasını bu sefer Ukrayna’ya  kurdu ve şimdi keyfini çıkararak eğleniyor. Yakın zamanda çekilmiş bir video sosyal platformlarda dolaşıyor. Putin, bir organizasyonda elindeki mikrofonu ilkokul çocuğuna doğrultup  Rusya’nın sınırlarının nerede bittiğini soruyor. Çocuk   “Bering Boğazı ile ABD’ye kadar uzanıyor...” dediğinde,  Putin salona dönüyor, kendinden emin  kararlı bir ses tonuyla konuşuyor; ‘’ Rusya nın sınırı yok.’’ O kadar kendinden emindi ki bugün Ukrayna’ya  girdi, Kiev i aldı, Nato dahil kimsenin sesi çıkmadı. Sonradan  çıkan cılız  ses de  zaten zamanında olmadığı için işe yaramadı. Kısaca dünya izledi, tıpkı Gürcistan, Çeçenistan, Kırım işgallerini izlediği gibi. Avrupa dahil bir çok ülke bunu beklemiyorduk dedi. Rusya’ nın önceden yaptığı işgalleri  de ne hikmetse kimse beklemiyordu , oysa Putin bağıra bağıra, gözlerine soka soka   hazırlanıyordu.  Suriye’ye üs kurduğunda ve Doğu Akdeniz’e indiğinde de izlemişti  bütün dünya, ne beklenirdi ki. Olmadan önce olacakları biliyor ama bile isteye göz yumuyorlar diye düşünmeden edemiyor insan. Şimdi Putin’in ağzından kaçırdığı söze odaklanmış durumda birçok ülke. "Eski Sovyet ülkelerinin bizden ayrılması, temele konan bombaydı, niye ayrıldılar?" Bu söz yüzünden Rusya’dan ayrılan tüm ülkeler şimdi korku içinde. Ukrayna’dan sonra sıra kime gelecek? Bir sonraki işgal nereye olacak? Sorular sorular... Bu ülkeler bağımsız devletler, işgal olur mu?" diye artık kimse artık yorum yapamaz, olay ortada, deli belli. Ukrayna, Almanya ve Fransa’nın gazına gelip, NATO üyesi olacağını deklare ettiğine nasıl pişmandır şimdi. Basiretsiz Avrupa,  Ukrayna ya seni Nato ya  ha bugün ha yarın  alacağız derken oyalama bahanesi koydu ortaya ve   on yıl sonradan bahsetmeye başladı . Bu kadar beceriksiz bir AB, vizyonsuz ABD, amacını kaybetmiş  NATO olunca Rusya tabii ki Ukrayna’yı işgal eder. Putin gibi Stalin kafasındaki bir  acımasız despot tabiki sizden korkmaz.

        İkinci dünya savaşından sonra savaş olmayacak kanısıyla dünya ülkeleri bu yönde çeşitli girişimler yapmış ve hep buna inanmıştı.  Dolayısıyla orduya değil başka gelişmelere yatırım yapmaya başladılar.  Yeni yetme Ukrayna’da  orduyu geliştirmek yerine sırtını yasladığı Avrupa ülkelerine şirin görünmek için yatırımını onların istekleri doğrulusunda yaptı, orduyu geri plana attı. Bugün savaş çıkacağını belki de bu zaafı yüzünden beklemiyordu. Ama oldu. Dünya yeni düzene hazırlanıyordu, bazen bunu bağıra bağıra bazen de sinsice yaptılar. Hangi ülkeler? ABD, ÇİN VE RUSYA. ABD her zamanki şımarık tavırlarıyla zaten  hep gündemdeydi. Ardından Çin  atağa kalktı, iki merkezli dünyada ben ikinci ayağım dedi. Ardından Rusya siz beni hafife almayın , üçüncü ayak da benim diye sahnede yerini aldı. Hem ben sizin bildiğiniz gibi de değilim kodum mu oturturum dedi. Ve bunu Ukrayna’ya girerek de taçlandırdı. Zaten epeydir buna hazırlanıyordu. Daha dün Ermenistan’ı destekledi, ardından Azerbaycan’ ı n Karabağ’a girmesine izin verdi. Son noktayı da gene kendi koydu, ikisini bir ağabey edasıyla masaya oturttu. Bu yüzyılın yılanları dünyayı sararken Viyetnam, Irak, Suriye, Libya, Afganistan halkları masada çakalların yemi oldu. Halklar savaşmaz ruh hastası liderler savaşır.  Olan gene masum halka olur.

 Kendini çar hayal eden Putin , stalin’ in varisi zannediyor kendini. Gerçi genler her zaman tezahür eder. Her şey insanlık için yalanın ardında ne insan eti dişlediler tarih boyunca. Yalanın sınırı Putin’in vicdanı yok. Genlerin tezahürü milletlerin karakterinin sonucudur. Bugün bu çağda bir Stalin zihniyeti Putin sahnede. Bir Stalin kadar hırslı bir Stalin kadar vicdansız.’’ Bir insanın ölümü trajiktir, on insanın ölümü dramatiktir, bir milyon insanın ölümü ise sadece bir istatistiktir.' Der Çar Stalin.

Cümlelerimi  konuyla ilgili yazdığım şiirimle bitirmek istiyorum , iyi okumalar sevgiyle kalın.

            YANGIN YERİ DÜNYA

İnsan yaşadığı şehre benzermiş

Ben, sana benziyorum

Kaşım gözüm değil belki ama ruhum sana boyanmış

 Romantik oldu bu cümle biliyorum

Mayası bozulmuş eşrefi mahlukata yakışmıyor

Biliyorum bu cümle de biraz ağır

Romantik cümleler hükmünü yitirdi

Dizdik musalla taşına, tek tek vurduk

Dünya eski dünya değil, adamlık iki dudak arasında küfür

Tünemiş masa başına sinsi çakallar

Pers ordusunun ölümsüz askerleri gibi leş bekler

Aşk, bin bir gece masallarında kalmış 

Ölmeden önce Şehrazat’ın koynunda fena can çekişmiş

Dedim ya, Dünya yangın yeri

Asaletin ibresi kayık, benlik tarumar

Merak etme, başımın çaresine bakıyorum

Bulaşmıyorum  yola yolcuya ,nenemden kalan edebe  sarılıyorum

Beklentilerim güdük, fakir, çelimsiz, olmadım ki  hiç  doyumsuz

Müptezelim , biraz da umarsız , çoktandır yılgınım belki

Dünya eski dünya değil, düzen bozuk

Afrika kıtasının kıyısında timsah ağzını açmış

Menfaat Sina çölünde diz boyu bataklık

Canavar bilemiş tek dişini, soysuzca  parçalar yetimin etini

Kadına isim bulamadılar ,hala talihsiz

Bir sokağın karanlığında hiç olacak kadar sessiz.

Dünya eski dünya değil , merhametsiz