Nihayet 17 yıl sonra yeniden sınav! Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkmasıyla, eğitim camiasını sınav heyecanı sardı.Öğretmenler odasının da bir numaralı gündem maddesi oldu.

Bilindiği gibi ,öğretmenlik  kariyer basamaklarında  yükselmeye ilişkin değerlendirme süreci,27 Kasım 2005 ve 30 Nisan 2006 tarihlerinde yapılan sınavlarla başlamıştı.

Sınavlara toplam 152.652 kişi başvurdu ve 106.536 kişi 60 üzeri puan aldı.Yönetmelikte belirlenen kontenjanlara göre 92.382 uzman öğretmen belirlendi.Başöğretmenlik için sınav açılmamıştı fakat o dönemde doktora yapmış az sayıda öğretmen başöğretmen seçildi.

MEB'in 2020 verilerine göre de halen 100 bin başöğretmen,80 bin 350 uzman öğretmen bulunuyor.

Ve 17 yıllık bir sorun... Bu tarihe kadar yeni bir sınav yapılmaması , haklı olarak  eğitim dünyasında her zaman eleştirilerin odağı oldu.

Halen de kanayan yara...

Şimdi de maaş sevindirdi, sınav düşündürdü!

Öncelikle aranan şartlara takılmayalım.10  yıllık bir öğretmen,üç alandan ikisinden mutlaka çalışma yapmıştır. Eksiklerimiz olsa da 03.10.2022 tarihine kadar zaman bulunuyor.Telafi edebiliriz.

Sınav mı? Değerli arkadaşlar ,sınav sizden korksun!

Kesinlikle kaygıya gerek yok.

Öğretmen, öğrendikçe öğretendir.Mezun olduğumuz bilgilerle emekli olmak ve yeniliklere mesafeli durmak  ne kadar doğru,kararı size bırakıyorum.

 Bir de 180 ve 240 saatlik uzman ve başöğretmenlik eğitimlerinin de yüz yüze değil online yapılacağını düşünüyorum.

Sonuçta ne kadar tartışılsa da eğitim tarihimiz açısından bir ilk yaşıyoruz. Öğretmenlik Meslek Kanunu bir yeniliktir.

Tabi ki eksisiyle artısıyla da değerlendirilecektir.İlerleyen zaman içinde de olumlu adımlar atılacağına inanıyorum.

Bekleyelim görelim.