Geçmişi Prehistorik döneme kadar uzanan Kahramanmaraş gerek coğrafi konumu gerekse jeolojik özelliği nedeni ile geçmişten bu güne kadar birçok farklı medeniyetlere yerleşim sahası oldu. Hititler, Urartular, Asurlular, Kimmerler, Medler, Persler, ve Romalılara kadar derin bir tarihi geçmişe sahip olan Kahramanmaraş, ticaret yolları üzerinde bulunmasının da etkisiyle birçok önemli kültürel zenginliğe ev sahipliği yapmış bir kent olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Bu kültürel zenginliklerin başında ise Roma İmparatorluğu’ndan kalan Germanicia Antik Kenti geliyor.

***

Dulkadiroğlu ilçesi Şeyhadil, Bağlarbaşı, Namık Kemal ve Dulkadiroğlu mahallelerini kapsayan Germenicia Antik Kenti, Kahramanmaraş’ın turizmi açısından çok önemli bir değer. Ama ne yazık ki biz bu değeri gerek tanıtım eksikliğinden, gerekse diğer mozaik alanlarını ortaya çıkartamamamızdan dolayı istediğimiz gibi kullanamıyoruz. Bu çerçevede Kahramanmaraş’taki yetkililerimiz Germenicia Antik Kenti’ndeki yeni mozaiklerin turizme kazandırılması için harekete geçmiş, geçtiğimiz aylarda düzenlenen protokolle “Maraş Güzeli” mozaiğinin etrafındaki yapılarda yıkım çalışması başlamıştı.

***

İlk etapta kamulaştırılan 4 yapının yıkımı için çalışmaya başlayan ekipler, kültürel mirasın korunması için iş makineleri yerine el ve beden gücüyle ilk etabın yıkım işlemini sorunsuz gerçekleştirdi. Bundan sonraki süreçte 4 adet parsel alanda İl Kültür Turizm ve Müze Müdürlüğü tarafından arkeolojik kazı çalışması yapılacak. Arkeolojik kazıların tamamlanmasına ardından ise Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından mahalledeki ilgili ada ve parselin duvar örgüsü, çatı aydınlatması ve ziyaretçi seyir platformu gibi gerekli restorasyon çalışmalarının ardından yeni mozaikler kent turizmine kazandırılacak.

***

Kent ekonomisinin canlanması açısından kahraman şehrimizin için önemli bir potonsiyel olan Germanicia Antik Kenti ilerleyen süreçlerde ben beklediği tanınırlığa ulaşacağını ve yerli ve yabancı turistleri şehrimize çekeceğini düşünüyorum. Bunun için yöneticilerimizin daha fazla bu değerimizin üzerine düşmesini temenni ediyorum.