Kendine özgü yapısı ve has tadıyla çocukluğumdan beri favori lezzetlerim arasında olan pekmezle uyumu tartışmaya dahi açık olmayan, mezesinden tatlısına, içine dahil olduğu her tarifi güzelleştiren tahini anlatmak istedim size sevgili danışanlarım ve sevgili okurlar..
Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarıyla mücadelede pekmezle karıştırarak tüketmenin iyi geldiğini birçoğumuz zaten biliyoruz ama aslında tahinin faydaları hiç de yadsınamayacak kadar fazla. Bazılarını belki de daha önce hiç duymadığınız, bilmediğiniz etkileriyle, susamın en lezzetli hali tahinin faydaları karşınızda!
Susamdan yapılan ve nefis bir tadı olan tahin, bu lezzetinin yanısıra içinde bolca protein, besin lifi, kalsiyum, omega 3 yağ asidi, demir kaynağı olmasından dolayı sofralarda sık sık yerini almaktadır. Her sabah 1-2 yemek kaşığı kadar yiyeceğiniz tahinle vücudunuza ihtiyaç duyduğu birçok mineral ve vitamini kazandırabilir, bu sayede kendinizi gün içinde çok daha zinde hissetmeye başlayabilirsiniz
Eğer kronik yorgunluğunuz varsa beslenme programınıza mutlaka tahini dahil edin, kısa süre içinde etkilerini hissetmeye başlayacaksınız.
Tahin içinde bulunan onca yararlı madde sayesinde antioksidan özellikler gösteren bir yiyecektir. Bu da bizim için yabancı ve zararlı maddelerden arınan kan ve sağlıklı bir dolaşım sistemi anlamına geliyor.
Tahin tüketmek yüksek kan basıncı, kolesterol gibi birçok hastalık karşısında daha dayanıklı hale gelmenizi sağlıyor.
Tahin kalp krizi, inme gibi birçok sağlık sorununa yakalanma riskimizi azaltıyor. Dilerseniz hem bu konuda daha etkili hem de daha lezzetli olması adına pekmezle karıştırarak da tüketebilirsiniz tabii, seçim sizin.Tahinin içinde yüksek oranda kalsiyum bulunur. Kalsiyum, bildiğiniz gibi özellikle gelişim çağında kemik sağlığımız için bol bol almamız gereken minerallerden biri. Elbette bunu sadece süt ve süt ürünleri tüketerek yapmak zorunda da değiliz üstelik. Eğer çocuklarınızın sağlıklı bir kemik ve kas sistemine sahip olmalarını temenni ediyorsanız kahvaltılarda onlara da yedirebilirsiniz.Her yaşta görülebilecek kırılgan kemikler, güçsüz kaslar gibi sorunlardan muzdaripseniz düzenli olarak tahin tüketmeye başlayarak kas ve kemik sisteminizi zamanla hiç olmadığı kadar güçlü bir hale getirebilirsiniz.İçinde bulunan C vitamini ve diğer birçok yararlı madde sayesinde tahin, güçlü antioksidan özellikler gösteriyor. Zararlı maddelerin vücuda girmesini önlemekle kalmıyor, var olan zararlı maddeleri de hızla vücuttan uzaklaştırıyor. Bu da bizi birçok hastalık yapıcı bakteriden, zehirlenmelerden koruduğu anlamına geliyor.Beynin de sağlıkla çalışmasına destek olan tahinin her sabah düzenli olarak tüketilmesi durumunda özellikle hafızayı güçlendirdiği biliniyor. İçerdiği omega 3, omega 6 yağ asitleri gibi maddeler sayesinde tahin sinir sistemini olumlu yönde etkiliyor, sinir hücrelerinin sağlıkla görevlerini yerini getirmeye devam etmelerini sağlıyor.
Yukarıda saydıklarımıza ek olarak tahinin içinde bakır, çinko, potasyum, magnezyum mineralleri de bolca bulunuyor. Bu mineraller sayesinde özellikle kas ve kemiklerde oluşan ağrılar hızla dindiriliyor. Bir yandan sinir hücrelerinin sağlığını koruyan, bir yandan kansızlıkla mücadele eden tahin, tüm bu özellikleri sayesinde vücuda bol miktarda enerji veriyor.
Zaten tahin-pekmez ikilisinin özellikle kış ayları geldiğinde, kendimizi hasta, kırgın, yorgun hissettiğimizde daha çok tüketilmesinin sırrı da bu özelliklerinde yatıyor.
Tahin, yukarıdaki birçok faydasına ek olarak içerdiği bolca vitamin ve mineralden aldığı güçle saç ve cilt sağlığını da destekliyor. Düzenli olarak kullanılması durumunda çok daha sağlıklı saç köklerine, çok daha gür ve sağlıkla ışıldayan saçlara sahip olmak mümkün oluyor.
Aynı şekilde cildin beslenmesini de sağlayan tahin, antioksidan özellikleriyle cildin temizlenmesini, hücrelerin yenilenmesini sağlıyor. Uzun vadede bu etkisi, yaşlanma karşıtı bir etki oluşmasını sağlıyor. Ciltteki lekelenmeler azalırken kırışıklıkların oluşma hızı da yavaşlıyor.Ve son olarak tahinin belki de en çok bilinen ve değerlendirilen özelliğinden söz etmeden olmaz. Tahin, sağlıklı beslenmeye özen gösterenlerin olmazsa olmazlarından biri. Çünkü antioksidan özellikleriyle, vitamin ve mineralleriyle kendisi adeta doğal bir antibiyotik etkisi gösteriyor. Vücudu gripten kansere kadar, birçok hastalıktan koruyor.Ancak tüketmeniz gereken miktarın belirlenmesinde uzman desteğini ihmal etmeyiniz.

 

SAĞLIKLI GÜNLER...