Evet ben su aboneliği aldım. Hem de son 15 günde iki defa, kısa yazılışı KASKİ olan Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğüne gidip iki ayrı su aboneliği aldım. E ne var bunda diyeceksiniz.  Kaski’den su aboneliği almanın neresi olağan dışı? Neyi farklı ki?

Haklısınız? Yok belki de değilsiniz!

Şöyle açıklayalım;

Abonelik;  Türk Dil Kurumuna (TDK) göre; bir şeyi sürekli olarak kullanmak için hizmeti verenle sözleşme yapma. Başka bir tanımda yazılım ve/ya hizmeti bir defaya mahsus değil, tekrar eden dönemlerde satın almak (veya kiralamak) anlamına gelir.

Bizim yaptığımız işlem de gayet olağan. Olağan olmayan hizmeti almadan ve verilecek olan hizmetin karşılığını kapsamayan abone ücreti adı altında en küçük daireler için 573 TL, biraz daha büyük evler için tam 783 TL abone ücreti alınması.

Henüz hizmet vermeden, ileride verilecek hizmetin ücreti bilahare faturalandırılacakken, peşin verilen bu miktar faturalardan düşülmeyecekken, abone ücreti almak ne demek?

Hani hayatımızda tek abonelik sözleşmesi yaptığımız yer Kaski değil. Örneğin Turksel, Vodafone Teleminikasyon şirketlerine gidersiniz. Sizi ayakta karşılarlar. Değil abone ücreti almak, abone yapmak için türlü kampanyalar yapar, size telefon bile verirler.  Yahu siz bize abone oluyorsunuz. Bize her ay şu kadar ödeme yapacaksınız. Ama siz şimdiden bize abonelik ücreti olarak 700 TL verin deseler ne düşünürsünüz? Evinize internet çektireceksiniz. Abone ücreti olarak 500 TL isteseler ne dersiniz?

İş Kaski ile bitmiyor. Elektrik, Doğalgaz aboneliklerinde de durum aynı. Karşılıklı sözleşme yapıp, imza atmak neden vatandaşın soygun şekline dönüşüyor? Sebebi basit aslında Tekel. Yani Tek elden verilen hizmet. Su Kaski’den, Elektrik Akedaş’tan.

Diğer hizmet sektörlerini bilemeyiz. Ancak, her daim “hizmet” kelimesini ağızlarından düşürmeyen Kahramanmaraş Merkez ve İlçe Belediyelerimizin bu “fırsat” gelir kapısını acilen kapatması gerekir.

Olay şahsi cereyan edip dile gelse de, ev taşıyan, kiradan kiraya ev değiştiren, yılların birikimi ile ev alan vatandaşımızın cebindeki 600-700 TL ye, hiçbir hizmet karşılığı olmadan el atmanın, göz koymanın, hizmet belediyeciliği ile uzaktan yakından ilgisi yok.

Biz vatandaşlar da hangi bedeli neden, hangi hizmet karşılığında veriyorum sorusunu önce kendisine, sonra icra kurumuna sormalı, itirazını her platformda da dillendirmelidir.