Kahramanmaraş'ta tiyatro yazar ve yönetmenliğini yapan Salman Kapanoğlu, şehrin tiyatro kültürü ve kültür alanında yapılan çalışmaları değerlendirdi. Kapanoğlu, " Kültür yönünden Kahramanmaraş'ın gelişeceğine inanıyorum'' dedi.
Kahramanmaraş'ın kültürel değerleri ve sosyal etkinlikler yönünden değerlendirmeler yapan Kapanoğlu: 'Kahramanmaraş'ta küçümsenmeyecek kadar kültür faaliyeti var. O kadar çok varki ama haberi olmayan birisi hiç yok diyebilir. Ama var diyenler için daha doğrusu gözünü kulağını açıp etrafa bakıp, salonları takip edip internetten takip ederlerse bulabilirler Sanat insanın hayatına girdiği zaman insanlar kesinlikle hayata daha bir farklı bakar' dedi.
 
'YETERİ KADAR KÜLTÜR FAALİYETİ VAR'
Kahramanmaraş'ta yeteri kadar kültür faaliyetinin olduğunu vurgulayan Kapanoğlu, sözlerinin devamında şunları kaydetti: ''Kültür istendiği gibi mi? Olması gerektiği gibi mi? O görecelidir. Kahramanmaraş'ta küçümsenmeyecek kadar kültür faaliyeti var. O kadar çok varki ama haberi olmayan birisi hiç yok diyebilir. Ama var diyenler için daha doğrusu gözünü kulağını açıp etrafa bakıp, salonları takip edip internetten takip ederlerse bulabilirler. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi çok faaliyetler yapıyor. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Kültür Turizm Şube Müdürlüğü ile birlikte diksiyon kursu, tiyatro kursu açıldı. İstanbuldan profosyonel tiyatrocu geldi. Kahramanmaraş'ın tiyatro seviyesi düzelecek. Diğer ilçe belediyelerimiz gayret ediyorlar. Kültürel katkıda bulunuyorlar. Gitmek isteyenler için her hafta 1-2 faaliyet var. Belediye adına yaptığım tiyatro senede 1 yada 2 oluyor daha fazla yapamıyoruz.

''KÜLTÜR YÖNÜNDEN MARAŞ GELİŞECEK''
Kahramanmaraş'ın kültürel bakımından birçok faaliyet gösterdiğini ancak tiyatroyla ilgisi olmayanların tiyatro eksikliğini söylediklerini ifade eden Kapanoğlu: "Öğrencilerimiz amatör bir oyuna ancak 3-5 ayda bir hazırlanabiliyor. Onların ezberleri bir araya gelmeleri her kesimden oyuncu olduğu için bir araya gelmek zor oluyor. 12 şŞubat'ta kurs veriyorum orada halk eğitimle birlikte gençlik merkezlerinde tiyatrolar yapılıyor. Tiyatro ile ilgilenenler biliyorlar, ilgilenmeyenler için davul da çaldırsan anlamıyorlar. Her hafta yapılan etkinliklere gitseler hayata daha bir başka bakarlar. Sanat insanın hayatına girdiği zaman insanlar kesinlikle hayata daha bir farklı bakar. Devlet tiyatroları Kahramanmaraş'ta iki gün oynuyor. Devlet tiyatroları olmayan illerde de iki gün oynuyor zaten bundan sonra ilginin artacağını düşünüyorum. Kültür bakanımız var ki gerçekten donanımlı ve sözünü dinleten dirayetli Kahramanmaraş'a çok güzel Kültürle alakalı projeler yapılıyor, istişare yapılıyor. Kültür yönünden Maraş'ın gelişeceğine inanıyorum'' dedi.

'KÜLTÜR YOK DEMEMEK LAZIM'
Kahramanmaraş'ın her yönden birinci olduğunu ifade eden Kapanoğlu, kültür yok dememek lazım, herkes kültürle uğraşamaz dedi. Kapanoğlu: ''Beş bin kişilik büyük bir kompleks kültür merkezi yapılacak Devlet tiyatroları Kahramanmaraş'lı seyircileri Türkiye' de birinci seyirci seçmişler haberiniz var mı? Bunun kriterleri ne peki birincisi salonun doluluk oranı, iki oyunun kalitesine göre talebin artması ya da oyun genel müdürlüğün de kabul ettiği kalitesiz bir oyun ise seyirci aza düşüyor. Bu yüzden kalabalık seyirci değil kaliteli seyirci olarak birinci seçiliyor. Defter koyuyorlar seyirci o oyundan sonra o deftere yazılar yazıyor. Oradaki görüşleri de kriter olarak alıyorlar. Bundan dolayı Türkiye'de Kahramanmaraş seyircisi Türkiye'de birinci seçilmiştir. Kahramanmaraş'da sosyal etkinlikler yapılmıyor diye şikayet ediyorlar. Bakın burnunuzun dibinde olan faaliyetlerden haberiniz yok. Ondan sonra kültür yok diyorsunuz. Kahramanmaraş gerçekten söylüyorum her şeyin güzelini her bakımdan ve her yönden Maraş her şeyde birinci. Onun için kültür yok dememek lazım ama herkes kültürle uğraşamaz. Ben nasıl mezbahadan ilgim yoksa hayvancılık ne durumdaysa bunu bilmiyorsam, tiyatroyla ilgisi olmayanlar da kültürü bilmiyorlar ondan sonra yok diyorlar"diye konuştu.
Haber: Meliha Şeyda Akçakale
Editör: Mahmut Beyaz