Türk güreşinin en büyük çalışma projelerinden biri olan Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi (TOHM), Kahramanmaraş’ta devam ediyor.

Türkiye Güreş Federasyonu As Başkanı ve Kahramanmaraş Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakçı, “Türkiye’nin muhtelif birçok şehrinden ve takımından seçilen, şampiyon olan sporcularımızın Kahramanmaraş’ta milli takım kampı gibi yıl boyu devam eden TOHM projesinde çalışmaları hem şehrimiz adına, hem güreşimiz adına önemli bir gelişmedir” dedi.

Türkiye yıldızlar güreş şampiyonalarında dereceye giren “elit” sporcular, olimpiyat hazırlıklarını 3 yıldır Kahramanmaraş'ta sürdürüyor.  Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü’nün başlattığı Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi (TOHM) projesi kapsamında çeşitli illerden seçilen yıldız güreşçiler, Antrenörleri eşliğinde haftanın 6 günü Batıpark Spor Salonu'nda çalışarak, şampiyonalarda derece yapmak için ter döküyorlar. 15 ile 17 yaş arasındaki sporcular, çalışmalarda antrenörlerinden güreşin inceliklerini öğreniyorlar.

“TOHM PROJESİNİN HEDEFİ 2020 OLİMPİYATLARINA ALT YAPIDAN SPORCU HAZIRLAMAK”
Konu hakkında açıklamalarda bulunanTürkiye Güreş Federasyonu As Başkanı ve Kahramanmaraş Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakçı, Teşkilat olarak projenin Kahramanmaraş’ta devam etmesinin kendilerini memnun ettiğini söyledi.

Kabakçı, “Türkiye’nin muhtelif birçok şehrinden ve takımından seçilen, şampiyon olan sporcularımızın Kahramanmaraş’ta milli takım kampı gibi yıl boyu devam eden projede çalışmaları hem şehrimiz adına, hem güreşimiz adına önemli bir gelişmedir. Çünkü buradaki çalışan sporcularımızın son 2 yılda elde ettikleri başarılar, dereceler kendini ortaya koyuyor. Özellikle son yıldızlar Avrupa ve Dünya şampiyonasında bizzat TOHM projesi içerisindeki 3 tane sporcumuz hem yıldızlar Avrupa şampiyonasında, hem de dünya şampiyonasında dereceler elde ettiler. En sonda Balkan şampiyonasında özellikle Kahramanmaraşlı olup 5 sporcumuz Balkan şampiyonasında 1.2.3 olmak kaydıyla büyük başarılar elde ettiler. Bu demek oluyor ki bu projenin hedefi 2020 olimpiyatlarına alt yapıdan sporcu hazırlamak buda karşılığını buluyor” dedi.

“KAHRAMANMARAŞ’TA Kİ GÜREŞ BİRÇOK ŞEHRİN ÖNÜNDE YER ALIYOR”
Bu projeyi Spor Bakanlığımızın ve Federasyonumuzun destekleriyle birlikte TOMH projeleri içinde en somut başarıyı yakalayan merkezlerden biri olarak gördüklerinin altını çizen Kabakçı sözlerini şöyle sürdürdü: “İl olarak bunu her haliyle destekliyoruz. Önemli bir profesyonel ekiple çalışıyoruz. Üniversite’den Akademik personelimiz, milli takım düzeyindeki antrenörümüz, masörümüz, beslenme uzmanımız, diyetisyenimiz le birlikte önemli bir merkez oldu. Buradan inşallah Türk güreşinin en önemli şehirlerinden biri olan devamlı Kahramanmaraş’tan şampiyon sporcuların çıkmasıyla da karşılık bulan bir branş olması hasebiyle bu projenin de Kahramanmaraş’ta devam etmesi bizi teşkilat olarak memnun ediyor. Çünkü buralardan yetişecek sporcular hem ilimizin sporuna, hem güreşine önemli ölçüde destek veriyor. Hem de burada yetişen sporcularında Kahramanmaraş’ın o alt yapıdaki tecrübesinden yararlanmış oluyor. Kahramanmaraş’ta ki güreş birçok şehrin önünde yer alıyor. Süper Lig 1. Lig ve 2. Lig’de takımlarımız var. Birçok şehirde 3 ayrı Lig’de takımı olan şehir yok. Buda şehrimizdeki güreş yapan gençlerimizi önemli ölçüde motive ediyor. TOHM projesi de yine çocuklarımızın motivasyonun da işte bu projeye dâhil olup takıma bu kampta yer alabilmek adına mücadele eden yıldız gençlerimiz var. Bizde onları teşvik ediyoruz, hedef koyuyoruz. Çünkü Kahramanmaraş güreşin ve yiğitlerin harman olduğu bir yer. Gerçek manada baktığın zaman Türk güreşinin tam bir alt yapısı, güreş yetiştiren üstü açık bir kamp merkezi, buda bizi ziyadesiyle memnun ediyor.”

“TÜM İMKÂNLARI SAĞLIYORUZ”
TOHM Merkezinde yer alan sporcuların okullarına burada devam ettiklerini belirten Kabakçı, “Biz onları çeşitli okullara yerleştiriyoruz. Yönetmelik dâhilinde iaşelerini, harcamalarını her türlü ihtiyaçlarını küçük ölçekli maaşlarını dâhil karşılıyoruz. Kurum ve Devletimiz olarak çocuklara tüm yapılması gereken, desteklenmesi gereken tüm imkânları sunmuş oluyoruz. Buda bizi hem güreş, hem de alt yapı adına başarıya götürecektir” ifadelerini kullandı.

“BİRÇOK ŞAMPİYONALARA SPORCULAR ÇIKARTACAĞIZ”
TOHM Antrenörlerinden Sıddık Demir ve Murat Kaplan’da yaptıkları açıklamada şunları ifade ettiler: “Haftanın 6 günü 4 Antrenör ve 39 sporcu ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bizim hedefimiz 2020 Tokyo olimpiyatlarındaki müsabakalarda dereceler elde etmek. Geçtiğimiz aylarda yapılan Avrupa ve Dünya şampiyonalarında dereceler elde edildi. Bu elde edilen derecelerde bizim TOHM projesi kapsamındaki sporcularımızda vardı. Buradan daha birçok şampiyonalara sporcular çıkartacağız.”

TOHM Koordinatörü Kadir Gemci’de, TOHM projesi kapsamındaki sporcuların her türlü ihtiyaçlarının karşılandığını belirterek şöyle konuştu: “Sporcuların eğitim, ulaşım, konaklama gibi bütün ihtiyaçları Bakanlığımız bünyesinden karşılamaktayız. Milli takım antrenörlerimiz nezaretinde antrenmanlarını gerçekleştiriyorlar. Antrenörlerimiz 24 saat esasında sporcularımızın yanındalar. Sporcularımıza psikolok diyetisyenler tarafından akademik destek veriyoruz. Sporcularımız ile Kültürel faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Piknik, sinema, kaplıca gezileri düzenliyoruz, Sporcuları konferanslara götürüyoruz, yabancı dil eğitimi veriyoruz. Sonuç olarak öğrencilerimiz hem kondisyon olarak, hem spor tekniği olarak ve en önemlisi ahlaki yönden gelişimini sağlıyoruz.”


MUAMMER KILIÇ: “2 Yıldır Kahramanmaraş Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezinde hocalarımız eşliğinde çalışmalar yapıyoruz. Düzenli bir programımız var. Yememiz, içmemiz her şeyimiz düzenli. Burada Türkiye genelinden başarılı arkadaşlar ile birlikte çalışıyoruz. Türkiye’nin en iyi güreşçileri buradalar bu yıl milli takıma giren 10 arkadaşımızın 8’i Kahramanmaraş TOHM Öğrencisiydi. Avrupa şampiyonasında 6 madalya çıkardık 5’i Kahramanmaraş TOHM sporcusuydu, buda bizi gururlandırıyor.”

NAİL SEYYAR: “Antalya Büyükşehir Belediyespor Kulübü sporcusuyum. 2 yıl önce Kahramanmaraş Olimpiyat Hazırlık Merkezine seçildim. Antrenörlerimiz ile birlikte güzel bir çalışma ortamımız var çok sıkı çalışıyoruz. Bunun neticesinde çok iyi sonuçlar aldık bu yıl Avrupa 2’cisi oldum ve Dünya 3’ncüsü oldum. Ayrıca geçtiğimiz hafta Bursa’da yapılan yıldızlar Balkan şampiyonasında Balkan şampiyonu oldum.”

DOĞAN KARA: “Batman Petrolspor Kulübü sporcusuyum. 1 yıldır Kahramanmaraş’tayım. Bu yıl Avrupa şampiyonasında 2’nci oldum. Balkan şampiyonasında da 1’nci oldum.”


Haber: Mahmut Beyaz

Editör: Mahmut Beyaz