Kökeni çok eskiye dayanan ve Türklere özgü olan güreş sporunda kâinat, dünya, Avrupa ve Türkiye şampiyonlukları elde eden sporcular Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı destekle de, kulvarını her geçen gün genişletiyor. “Ringin efendisi olmak istiyorsan, antrenmanın kölesi olacaksın” düsturu ile çalışan Kahramanmaraşlı sporcular, Ay-Yıldızlı bayrağı uluslararası arenada dalgalandırarak haklı bir gurur yaşatıyor. 2000’li yıllardan sonra spor alt yapısını belli bir zemine oturtan Kahramanmaraş, 2014 yılında Büyükşehir olmasıyla birlikte spora ve sporcuya daha çok destek olmaya başladı. 1997-1988 Süper Lig’e yükselen Kahramanmaraşspor’un yakaladığı başarılı ivme, tüm spor branşlarına da yansımıştı. Özellikle güreşte Şeref Eroğlu, Harun Doğan gibi güreşin efsanelerini bünyesinde barındıran Kahramanmaraş, aynı şiirin başkenti olduğu gibi sporun da başkenti olmak için var gücüyle çalışıyor. Tekstilin, şiirin, üretimin ve aldığı krediyi tekrar yatırıma dönüştüren Kahramanmaraşlı, bu ruhunu spora da yansıttı. Büyükşehir Belediyesi ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün yaptığı faaliyetler sonrası kentte hızla artan sporcu sayısı, gelecek nesiller ve gençler için de bir temel haline geldi. Bu anlamda 42 bin aktif sporcu sayısı ile Türkiye’de ikinci sırada bulunan Kahramanmaraş, çıtasını her geçen gün yükseltiyor.

GÜREŞ’İN BAŞKENTİ HALİNE GELDİK
Bugüne kadar dünyada yapılan uluslararası güreş şampiyonasında 25 Altın, 20 Gümüş, 24 Bronz ile toplam 69 madalya kazanırken, Kahramanmaraş’ın bu madalyalardaki payı ise yüzde 40’ların üzerinde. Türkiye’ye haklı gurur yaşatan Kahramanmaraşlı sporcularının basına yansıyan bazı başarı hikâyeleri ise şöyle;

Harun Doğan (Dünya Şampiyonu) Şampiyonlukları;
1990 yılı Macaristan’da Yıldızlar Serbest Stil 43 Kg’da Dünya 1’incisi.
1991 yılı Kanada’da Yıldızlar Serbest Stil 47 Kg’da Dünya 1’incisi. 
1992 yılı Kolombiya’da Gençler Serbest Stil 50 Kg’da Dünya 2’ncisi.
1994 yılı Finlandiya’da Ümitler Serbest Stil 57 Kg’da Avrupa 2’ncisi.
1995 yılı Atlanta ABD’de Serbest stil 57 Kg da Dünya 3’üncüsü.
1996 yılı Budapeşte/Macaristan’da Serbest Stil 57 Kg’da Avrupa 2’ncisi.
1997 yılı Bari/İtalya’da Serbest Stil 58 Kg’da Akdeniz Oyunları 1’incisi.
1998 yılı İran’da Serbest Stil 58 Kg’da Dünya 2’ncisi.
1999 yılı Rusya’da Serbest Stil 58 Kg’da Avrupa 1’incisi.
1999 yılı Ankara’da Serbest Stil 58 Kg’da Dünya 1’incisi.
2002 5-7 Eylül Tahran 60 Kg’da Dünya Şampiyonu.

Şeref Eroğlu (Dünya Şampiyonu) Şampiyonlukları;
1991 yılı İspanya’da Gençler Greko-Romen Stil Dünya 3’üncüsü.
1992 yılı Kolombiya’da Gençler Greko-Romen Stil Dünya 1’incisi.
1993 yılı Yunanistan’da Ümitler Greko-Romen Stil Dünya 3’üncüsü.
1993 yılı Fransa’da Greko-Romen Stil 57 Kg’da Akdeniz Oyunları 3’üncüsü.
1994 yılı Atina Yunanistan’da Greko-Romen Stil 57 Kg Avrupa 1’incisi.
1994 yılı Atina Yunanistan’da Greko-Romen Stil 57 Kg Avrupa 1’incisi.
1995 yılı Tahran İran’da Ümitler Greko-Romen Stil 62 Kg Dünya 1’incisi.
1996 yılı Budapeşte Macaristan’da Greko-Romen Stil 57 Kg Avrupa 1’incisi.
1997 yılı Quolu Finlandiya’da Greko-Romen Stil 63 Kg Avrupa 2’ncisi.
1997 yılı Varşova Polanya’da Greko-Romen Stil 63 Kg Dünya 1’incisi.
1998 yılı Minsk Beyaz Rusya’da Greko-Romen Stil 63 Kg Avrupa 1’incisi.
1998 yılı Gavle İsveç’de Greko-Romen stil 63 Kg da Dünya 2’ncisi.
2001 yılı İstanbul Türkiye’de Greko-Romen stil 63 Kg da Avrupa 1’incisi.

Yakın Tarihteki Son Şampiyonumuz Burhan Akbudak (29 Kasım 2017)
Polonya’nın Bydgoszcz kentinde düzenlenen U23 Dünya Güreş Şampiyonası’nda, grekoromen stil 80 kiloda Dünya Şampiyonu olan Burhan Akbudak, memleketi Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde coşkuyla karşılandı.

GENÇLİK HİZMETLERİ GÜREŞ’İ BAŞKENT YAPACAK PROJEYE İMZA ATTI (OCAK 2018)
Kahramanmaraş Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, kentte Antrenörler tarafından güreş eğitimi gören sporcuların daha donanımlı, daha eğitimli, daha iyi şartlarda dünya şampiyonalarına hazırlanabilmeleri için Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezi (TOHM) adına, 14 milyon TL değerinde bir hizmet binasının projesini imzaladı.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 4 YILLIK SÜREDE ÖNEMLİ FAALİYETLER YAPTI

Kahramanmaraş’ın Büyükşehir olması sonrası Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Gençlik ve Spor Şube Müdürlüğü, yıl içerisinde yaptığı spor etkinlikleri ile adından sıkça söz ettiriyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un gençliğe verdiği önemden yola çıkan Gençlik ve Spor Şube Müdürlüğü, kentte ki gençleri sporun içerisine çekebilmek için çeşitli projeler geliştiriyor. Yaz Spor Okulu başta olmak üzere küçük yaşlarda öğrencileri spora teşvik etmeye çalışan Büyükşehir Belediyesi her türlü spor dalında faaliyet gösteriyor. Futbol, basketbol, güreş, satranç, kick boks ve karate gibi spor dallarına gençleri yönlendiren Büyükşehir Belediyesi, bu anlamda spor faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor.


YEDİKUYULAR TURİZMİN KAPISINI ARALADI
Birkaç ay önce Kahramanmaraş Yedikuyular Mevkiinde Kayak Merkezi için çalışmalara başlayan Büyükşehir Belediyesi, şu sıralar Kayak Merkezinin son hazırlıklarını tamamlayıp açılışını yapmak için son hızla çalışıyor. Hemen hemen bir kayak merkezinde olması gereken şeylerin hepsini yaparak teleferiğe kadar düşünen Büyükşehir belediyesi, önümüzde ki ay içerisinde Yedikuyular Kayak Merkezini açmayı planlıyor. Henüz açılışı gerçekleşmeyen Kayak Merkezine, kentteki vatandaşlar ve şehir dışından gelen insanlar tarafından büyük bir ilgi gösteriliyor.

SU SPORLARI ŞAMPİYONLUĞUNA KAHRAMANMARAŞ EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Su kaynakları bakımından oldukça zengin olan Kahramanmaraş, baraj sayısı bakımından da Türkiye’de ilk 4 içerisinde bulunuyor. Bunu değerlendirmek isteyen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ise flyboard, kano, kürek ve rafting Türkiye Şampiyonası’nın yarışmalarını Kahramanmaraş’a taşıdı. Geçtiğimiz yaz ayında Kahramanmaraş’ta yapılan Türkiye Flyboard Şampiyonası, hem ulusal kanallarda canlı yayın olarak geçti hem de büyük bir katılıma sahne oldu. Bu kapsam da su sporlarını kentte yükseltmek isteyen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, kano, kürek, flyboard, rafting gibi buna benzer su sporları branşını açarak hem sporcu sayısını arttırdı hem de kente değer kazandırdı.

KURSLAR, YÜRÜYÜŞLER, YAZ SPOR OKULLARI, MALZEME YARDIMLARI VE DAHA NİCELERİ
Büyükşehir Belediyesi hizmete geldiği günden bu yana birçok spor alanında faaliyet göstererek, Doğa yürüyüşü, yaz spor okulları, spor faaliyetleri için malzeme yardımları gibi birçok alanda adından söz ettirdi. 4 yıla yakın bir süreden bu yana yaş sınırı olmadan spor faaliyetini yürüten Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Şube Müdürlüğü, çalışmalara aralıksız devam ediyor.

Haber: Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz