SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN SPORUN ÖNEMİ

Çağın hastalığı olan Obezite’nin önüne geçilebilmesi ve aynı zamanda sağlıklı bir yaşam için sporun ne kadar önemli bir yaşamsal faaliyet olduğu araştırmacılar tarafından belirtiliyor. İnsan hayatında sporun ne kadar önemli olduğunu, spor yapan insanlarla yapmayan insanlar arasında ne gibi farklar olduğunu ve düzenli spor yapmanın önemini sizler için araştırdık.

Egzersiz yapacak olan kişinin yaşına, cinsine ve de sağlık durumuna hatta bazen kondisyon durumuna veya becerilerine göre farklı özellikler taşır ama genel bir tanımlama verirsek, haftada üç ile beş kez arasında yapılan düzenli, ritmik ve yaklaşık olarak 30-45 dakikalık bir program. Amaçlanacak olan hedefe göre bunun yoğunluğunun şiddetini ve süresini de değiştirmek gerekebilir. Düzenli orta düzeyde yapılan bedensel aktivitelerin kalp hastalığı, şişmanlık, insüline bağlı olmayan diyabet, yüksek tansiyon ve osteoporoz gibi hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde, ayrıca vücut ağırlığının kontrolü ve organizmanın strese karşı direncini artırmada, önemli rol oynadığı ispatlanmıştır. Araştırmacılar şimdi çalışmalarını yaşam tarzına bağlı etken taşıyan hastalıklar (kanser gibi) üzerine yoğunlaştırmışlardır ve düzenli spor yapan kişilerin daha düşük kanser insidansların rastlandığına dair tahminler vardır.

DÜZENLİ SPOR BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
Egzersiz, kanser ve AIDS gibi, belirli hastalıklarda ek tedavi olarak reçete edilmeye başlanılmıştır. Kanser ve AIDS de bağışıklık sisteminin, hastalıkla doğrudan ilgili olması nedeniyle bilim adamları hastalık gelişimi üzerine etkilerini öğrenebilmek için yüklenmeye bağlı immün cevabı araştırmaktadırlar. Yaşam tarzı faktörleri, immün sistemi güçlendirmek ya da zayıflatmak yönünden etkileşebilir. Diyet, stres ve fiziksel aktivite bu faktörleri oluşturur. Yetersiz beslenme ve uygun besinlerin eksikliği immün sistemi zayıflatabilir. Şayet yaşlı ve yalnız yaşıyor iseniz, yalnız yemek yiyorsanız diyetinizde meyve ve sebzeler dengeli olarak yer almalıdır. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için bedensel aktivite olmak zorundadır.

YAŞAM BOYU HAREKET SAĞLIKLI KALMAK İÇİN ŞART
Yaşam genelde hareket ile tanımlanır. Tarih boyunca uygarlık, gün geçtikçe büyük gelişmeler göstermiştir. Artık otomasyon ve mekanizasyon insan yaşantısında büyük bir yer tutmaktadır. Her gün insanın rahatlığı için yeni bir alet geliştirilmektedir. Bulaşık yıkamaktan, ekmek kesmeye kadar her şey aletlerle yapılıyor. Gerek genel üretimde, gerekse günlük yaşantı da insan her dakika daha az aktif olmaktadır. Örneklemek gerekirse; genel üretimdeki insanın fiziksel aktivitesi 19. Yüzyılda yüzde 92 oranındaydı. Günümüzde ise bu oran gelişmiş ülkelerde yüzde 28\' in altına düştü. Açıkça bilinmektedir ki, insan organizması uygarlık geliştikçe daha az hareket etmek zorunda kalmaktadır. Hareket azlığının organizma üzerindeki olumsuz etkileri düşünülmeden, her geçen gün yeni bir alet geliştiriliyor. İnsanlar, rahatlığımız için deyip, bu aletleri kapışıyorlar. Zaman kayıp etmeden düzenli bir bedensel aktifiteyi yaşam haline getirin. Burada kısaca spor yapan ve yapmayanları kıyaslamak belki yön gösterici olacaktır.

SAĞLIKLI YAŞAMDA SPORUN ÖNEMİ
Sporun insan üzerindeki olumlu etkileri saymakla bitmez. Spor branşlarının çok olduğu ve her çocuğun, gencin kendine uygun bir spor branşı bulabileceği bir dönemde biz yetişkinler de model olmanın sorumluluğuyla kendimizi ve çocuklarımızı spora yönlendirmeliyiz

Yaşamı sağlıklı sürdürebilmenin yollarından biri de spor yapmaktır. Nüfusunun 70 milyonun üzerinde olduğu Türkiye’de, spor yapan kişi sayısı ne yazık ki yeterli düzeyde değil. Lisanslı amatör ve profesyonel sporcu sayısını başka ülkelerin lisanslı sporcu sayısı ile karşılaştırdığımızda da çok azdır. Oysa sporun insan üzerindeki olumlu etkilerinin bu kadar gündemde olduğu, spor branşlarının çok olduğu ve her çocuğun, gencin ve yetişkininin kendine uygun bir spor branşı bulabileceği bir dönemde biz yetişkinler de model olmanın sorumluluğuyla kendimizi ve çevremizdekileri spora yönlendirmek gerekir.

Takım, bireysel ve doğa sporları yaparken, kişinin birçok kazanımı olur. • Sağlıklı bir vücut, kişisel gelişime katkı. • Yaşayarak öğrenme. • Sosyalleşme, iletişim, paylaşım ve dayanışma. • Dürüstlük ve centilmenlik gibi temel değerler. • Üretici gücü ortaya koyabilme, yeni fikirler deneyebilme. • Keşfetme, güç ve yeteneğini tanıma, problemlerin nasıl üstesinden gelineceğini öğrenme. • Stres ve gerilimi üzerinden atma. • Beceri ve motorik özelliklerini geliştirme. • Özgüvenin gelişmesi.

KİŞİ KENDİNE EN İYİ ŞEKİLDE SPORLA BAKAR
Kendisine bakan, bakmayı seven insanların ortak noktası spor. Sporla birlikte vücutta birtakım hormonal değişiklikler de görülüyor ve salgılanan endorfin kişinin kendini beğenmesine ve özgüveninin artmasına sebep olarak bireysel mutluluğu sağlıyor. Fiziksel kapasitenin artmasıyla insan, bir şeyleri başarabilme, bir ağırlığı kaldırabilme veya bir mesafeyi daha hızlı gidebilme yetisi kazanıyor. Kişinin başardığı her şey artı olarak hanesine yazılıyor.

SPOR İNSANLAR KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN UZAK TUTUYOR

Bilimsel araştırmalar spor yapan kişilerin, zaman yönetiminin daha iyi olduğunu, şiddet ve kötü alışkanlıklara eğiliminin daha az olduğunu gösteriyor. Bu bağlamda baktığımız zaman ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte spor yapmaları, rol model olarak onları spora özendirmeleri her geçen gün önem kazanıyor. Son yıllarda okullarda her yaş çocuğa hitap edecek oyunlar, takım sporları, bireysel sporlar, raket sporları ve doğa sporları yapma olanağı sağlanıyor. Hedef öğrenciyi kendini bulduğu ve severek yaptığı bir branşa yönlendirmek. Gençlere faydalı ilgi alanları yaratmak ve onaylamadığımız alanlara kaymalarını engellemek.

SPOR SOSYALLEŞTİRİYOR

Sporun bir sosyalleşme aracı olduğu da bir başka gerçek. Spor merkezlerinin müşterilerine sunduğu hizmet bunun en açık göstergesi. Bu mekânlarda üyelerin yeni kişilerle tanışıp, sohbet edebilecekleri, tüm günlerini geçirebilecekleri ortamlar yaratılıyor. Spor çocuğunuzla sağlıklı iletişim kurabilmenin de bir yolu. Birçok ebeveyn çocuğuyla beraber spor yaptıktan sonra daha rahat paylaşım yapabildiğini ifade ediyor. Birlikte oldukları zamanı olumlu değerlendirebildiklerini belirtiyor.

Derleyen: Serkan Ardıç

Editör: Mahmut Beyaz