Spor ve egzersiz yapanlar davranış ve düşüncelerini sonuç ilkelerine bağlı kalarak tüm ayrıntıları inceleyen bir takım fiziksel ve zihinsel tekniklerdir. Spor veya egzersizle yola çıkan insanlar tabi ki belli hedefleri vardır; kalp sağlığı, obezite, ostoproz, diyabet ve tansiyon gibi bir çok hastalığın ilacı olan egzersiz psikolojik ve sosyal ortamlar sağlamasında  pozitif bir olaydır. Spor ve egzersizle motive olmak odaklanmak stresle mücadele etmek motivasyon, konsantrasyon, zihinde canlandırma, düşünme konuşma rahatlama gibi performans hareketleri öfke kontrolüne de yardımcı olur.

*****

Spor ve egzersizle psikolojik performans hareketlerine değinecek olursak; fiziksel, tekniksek, taktiksel becerilerin yanında zihinsel ve psikolojik beceri antrenmanlarını uygulamaya almamız gerekir. Bunlar bizim için büyük bir fırsat olduğunun altını çizelim. İnsanlara verilen en büyük unsur düşünme özelliği ve özgürlüğüdür. İnsanlar doğduğunda hür ve özgürdür. Zihni kullanma bilme yeteneği insana verildiği gibi düşüncelerinde de hür ve özgür olmalıdır. Sporcular ve insanlar doğru egzersizle istedikleri performansı yakalayarak hem hedeflerine hem de sağlıklarına kavuşurlar. Duygu ve düşüncelerini kontrol altına alamayanlar psikolojik kaygı ve gerginlikten dolayı başarısızlık olumsuz bir yaşam biçimi olur.  İnsanlar egzersizle bir takım stratejiler kullanarak performanslarını artırmaya çalışırlar. fakat bu stratejilerin doğruluğu ve uygulanışı biçimleri, psikolojik engelleri aşmadan duygular kontrol altına alıp olumlu yönlendirme yeteneği gelişmeden yapılan tüm fiziksel egzersizler olumsuz sonuç verir. Performansımızı etkileyen psikolojik sorunlarımızı fiziksel aktivite egzersizlerini spor eğitmenleri, psikolog ve beslenme uzmanları ile çalışarak doğru pozitif bir seçim yapılmalıdır. Zihinsel ve fiziksel egzersiz bir bütündür.

******

Acaba yürürken egzersiz yaparken neler düşünüyoruz. Belli bir zaman aralığında beynimizde her şeyi çözer stresten uzak relaks bir moda gireriz. Günün psikolojik sorunlarından yorgunluğundan stresinden spor ve egzersiz sayesinde uzaklaşmış oluruz. Spor yarışmalarında yaşadığımız hayatta başarılı bir yaşam biçimimiz olacaksa öfke kontrollerinin dozajını ve ayarını belirlememiz gerekir. Yoksa sonuçlarına katlanamayacağımız olumsuzluklar yakamızı bırakmaz hayat zehir olur. Spor ve egzersizle her türlü psikolojik sorun ve gerginlikleri, olumsuz öfke kontrollerini azaltmış ve yenmiş oluruz.
Sağlıkla hoşça kalın