Her fırsatta seçim bölgesi Kahramanmaraş’a gelerek kentin sorunlarını ve Türkiye’nin sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde dile getiren Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan, bu kez Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz alarak hükümet tarafından askeri ücretliye verilen ve sağlık çalışanlarına verilen desteği Milliyetçi Hareket Partisi olarak desteklediklerini ifade etti. Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, olağanüstü bir dönemden geçtiğimize değinerek, Bu olağanüstü dönemde, hep birlikte kenetlenmemiz ve bu zor günleri birlikte atlatmamız lazım” dedi.

“BU SIKINTILI GÜNLERİ İNŞALLAH ATLATACAĞIZ”

Sefer Aycan yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Şimdiden, daha on beş gün olmuşken bazı özel sektör işverenlerinin işçi çıkarmalarını doğru bulmuyoruz. Bu günler dayanışma günüdür, birlik beraberlik günüdür. O yüzden özellikle işverenlere işçi çıkarmamaları konusunda Milliyetçi Hareket Partisi olarak tavsiyede bulunuyoruz. Bu zor günleri hep birlikte atlatacağız. Hükümetimizin işverenlere ve esnaflara bu konuda destekleri var, bu yasada da destekler var. Bu desteklerle birlikte bu teklifin olumlu bir düzenleme olacağını düşünüyoruz. Hep birlikte, birlik ve beraberlik içerisinde bu sıkıntılı günleri inşallah atlatacağız.

“NE KADAR ÇOK KARARLARA UYARSAK BU SALGININ O KADAR ÇOK ÖNÜNE GEÇEBİLİR”

Şimdi, öncelikle, bir şey göstermek istiyorum. Salgının epidemiyolojik incelemesinde -belki biraz küçük, gözükmüyor ama- son üç günde vaka artışı var ama bunun geometrik artış göstermediğini belirtmek istiyorum. Aslında, bulaşıcı hastalıklar geometrik artış gösterir, katlanarak artış gösterir ama Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, Türkiye'deki artışlar şu an için, son üç gün içerisinde geometrik artış göstermiyor. Bu, olumlu bir şey; alınan tedbirlerin faydalı olduğunu, bulaşmaların en azından azaldığını gösteriyor. Şu an yaşadığımız coronavirüs epidemisinde, coronavirüs çok bulaşıcı bir bir virüs. Bunun önüne geçmek için mutlaka teması önlemek lazım. Bu, iyi bir durum. Fakat kötü bir durum: Şu an yerli vakalar görülüyor. Yerli vakaların görülmesi, özellikle, yurt dışından gelen vakaların ülke içerisinde temaslarının olduğunu gösteriyor. Bu da yanlış bir durum. Özellikle, tekrar buradan hatırlatmak istiyorum ki: Temas edilmemesi lazım; yurt dışından gelen veya şu an hasta olan, bulaştırıcı olan kişilerin mutlaka temastan kaçınması lazım, onları izole etmemiz lazım; sosyal izolasyona uymamız lazım. Tedbirlere ne kadar çok uyarsak bu epideminin önüne o kadar çok geçeriz diye düşünüyorum. Onun için, alınan kararlar, öncelikle, sizin için alınmış kararlardır. Tabii ki, Sağlık Bakanlığının veya Hükûmetin kararlar alması yetmiyor, vatandaşın bu kararlara uyması gerekiyor. Ne kadar çok kararlara uyarsak bu salgının o kadar çok önüne geçebilir, vaka görülme hızını o oranda azaltabiliriz diye düşünüyorum.
 

“HÜKÛMETİMİZİN SAĞLIK PERSONELİYLE İLGİLİ ALDIĞI KARARLARI DA DESTEKLİYORUZ”

 bir diğer veri de bu da açıklanmış bir veri özellikle, virüsün kronik hastalığı olanlara ve sigara içenlere daha çok bulaştığını gösteriyor. Bunu da bilim adamları şu şekilde açıklıyor: Akciğer hücrelerinde bağlanma reseptörlerini artırdığını ve kronik hastalığı olanlar ile sigara içenlerde virüsün özellikle akciğerlere daha çok yerleştiğini gösteriyor. Bu da önemli bir nokta, buna da dikkat etmek gerekiyor.
Bir diğer husus da şu: Hükûmetimizin sağlık personeliyle ilgili aldığı kararları da destekliyoruz. Özellikle biz de bu dönemde yeni sağlık personeli alınması gerektiğini belirtmiştik. Sağlık Bakanımızın 32 bin yeni kadro ayrılacağını ve alım yapılacağını belirtmiş olmasından memnunuz. Bunun biran önce yapılmasını istiyoruz. Burada yalnız bir noktaya dikkat çekmek istiyorum: Özellikle diğer kurumlardan kurumlar arası geçişler olmaması lazım yani kastettiğim; üniversitelerden veya başka bir bakanlıktan Sağlık Bakanlığına geçiş olmaması lazım çünkü üniversitedeki veya diğer kurumlardaki personeli de azaltmamak gerekiyor, yeni personel alarak mevcut sayıyı korumak, üstüne eklemek gerekiyor.
İkinci bir husus da, yine, Milliyetçi Hareket Partisi olarak desteklediğimiz bir konu da şu: Sağlık Bakanlığının aldığı karardan da memnuniyet duyduk; özellikle sağlık personeline bu üç aylık süre içerisinde ek ödemelerin yüzde 100 üzerinden verilecek olması da memnuniyet verici bir durum, bunu da Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak destekliyoruz. Herkesi hem Sağlık Bakanlığının hem de Hükûmetin aldığı kararlara uymaya davet ediyorum ve birlik içerisinde bu zor günleri atlatmayı diliyorum.”

 

Editör: Mahmut Beyaz