Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimleri’nin 24 Haziran’da tamamlanmasının ardından partilerde bu kez ise yerel seçim çalışmaları başladı. AK Parti, 24 Haziran seçimlerinden zaferle çıksa da hem oy kayıplarının muhasebesini yapmak hem de yerel seçim çalışmalarının yol haritasını çizmek amacıyla birçok toplantı yaptı. Bu kez yerel seçimde hedefini daha da yukarıya çıkaran AK Parti’de hedef, bir önceki yerel seçimde alınamayan belediyelere de AK Parti bayrağı dikmek. Bunun için ise AK Parti, önceki seçimlerden daha farklı bir strateji belirleyerek, şehrinde güven veren, tanınan ve çevresiyle sorunları bulunmayan isimlerle yola çıkacak. 30 Mart 2014 tarihinde yapılan ve Türkiye sınırları içindeki yerel yönetimlerin belirlendiği seçim olan 30 Mart 2014 Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da AK Parti’de aday adayı bolluğu yaşanmıştı. 6 aydan fazla sürenin olduğu 2019 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için ise AK Parti’de hedef, adayları 2018’in Ekim ayının sonuna doğru kesinleştirmek, Kasım’dan sonra ise sahaya inerek çalışmaları hızlandırmak.

BAŞVURU İÇİN SON GÜN NE ZAMAN?

Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimleri’nin erkene alınarak 24 Haziran’da yapılması sonrası 2019’daki yerel seçimler için de erkene alınıp alınmayacağı konuşulsa da gününde yapılacağı öngörülüyor. Şuan ise seçimlerin erkene alınması değil de olası bir AK Parti-Milliyetçi Hareket Partisi ittifakı gündemin en önemli konuların biri oluyor. Seçim takvimleri ve seçimin 28 Mart Pazar günü yapılması göz önüne alındığında yerel seçimler için siyasi partilerin belediye başkan adaylarını il seçim kurullarına vermelerinin son günü 24 Şubat. 24 Şubat aynı zamanda bağımsız aday olacaklara da başvurmaları için tanınan sürenin son günü olacak. 26 Şubat ise siyasi partilerde aday listelerindeki eksiklikleri tamamlaması için tanınan süre olurken, 6 Mart’ta ise kesin aday listeleri ilan edilecek. Seçim döneminin son 10 günündeki propaganda dönemine ilişkin yasaklar ise 6 Mart’ta başlayacak. Bu süreç aday adaylarının da yoğun bir şekilde sahada yer aldığı süreç olacak.

2014’DE KAHRAMANMARAŞ’TAN 96 BAŞVURU!

30 Mart 2014 tarihinde yapılan ve Türkiye sınırları içindeki yerel yönetimlerin belirlendiği seçim olan 30 Mart 2014 Mahalli İdareler Genel Seçimleri için AK Parti’den Kahramanmaraş’ta Büyükşehir Belediyesi ve ilçeler için toplamda 96 aday adaylığı başvurusu alınmıştı. Gündemin gittikçe sıcaklaşan konularından biri olan yerel seçimler için AK Parti’den aday adayı olmak isteyenler yavaş yavaş ortaya çıkarken, 2014’deki gibi aday adayı bolluğunun yaşanıp yaşanmayacağı şimdiden merak ediliyor.

İLK ADAY ADAYI OĞUZ BAĞRIAÇIK

Öte yandan ilk olarak Oğuz Bağrıaçık, Dulkadiroğlu İlçe Belediye Başkanlığı için aday adaylığını yarın düzenleyeceği basın toplantısıyla açıklayacak. Bilindiği üzere eski siyasetçi Mehmet Bağrıaçık’ın oğlu olan Oğuz Bağrıaçık, şuan da ise Onikişubat Belediye Meclis Üyeliği görevini yürütüyor. Oğuz Bağrıaçık’ın aday adaylığını açıklamasının ardından ise diğer aday adayları da hızlı bir şekilde aday adaylıklarını açıklayarak sahaya inecek.

MUHALİFLER OKAY’IN KARŞISINA ADAY ÇIKARACAK MI?

Dulkadiroğlu Belediye Başkanlığı’nı başarılı bir şekilde sürdüren Necati Okay’ın bu dönemde de yine aday adaylığı için müracaatını yapacağı öğrenilirken, Okay’a muhalif olarak görünen bazı kesimler Bertiz Bölgesi’nden en az bir ismi aday adayı olarak karşısına çıkarmayı planladıkları alttan alta konuşuluyor. Yine iddialara göre şuan da Onikişubat İlçe Başkanlığı görevini başarıyla sürdüren Fırat Görgel’in de aday adayı olması gerektiği parti içerisinde konuşuluyor.

MÜDAVİMLER YİNE ADAY OLACAK MI?

Gerek milletvekilliği gerekse de belediye başkanlığı için her dönem AK Parti’nin müdavimlerinden olan Mehmet Sabancı ve Bahtiyar Murat Aras’ın da tekrar aday adayı olup olmayacağı merak ediliyor. Bu iki isim de geçmişte Anavatan Partisi saflarında yer almış, ardından ise AK Parti’ye geçiş yapmışlardı. Sabancı ve Aras’ın AK Parti içerisinde hiçbir görevde bulunmamasının yanı sıra seçim dönemlerinde de partiye yakınlıklarıyla dikkat çekiyor.

ANDIRIN’DA DEĞİŞİKLİĞE GİDELECEK Mİ?

Andırın Belediye Başkanı Baki Tezcan’ın ise üst üste üç dönem görev yapması nedeniyle aday gösterilmeyeceği kulislerde konuşulurken, AK Parti Andırın İlçe Başkanı Yunus Emre Dalkıran’ın aday adayı olacağı iddia ediliyor.

2014’DE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE VE İLÇELERE KİMLER ADAY ADAYI OLMUŞTU?

Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayları

Hanefi Mahçiçek

Mehmet Fatih Uğurlu

İrfan Karatutlu

Cafer Tatlıbal

Özlem Sarıfakıoğlu

Bahtiyar Murat Aras

Serdar Erdoğanyılmaz

Muzaffer Taşcı

Muhtemit Dağlı

Onikişubat İlçe Belediye Başkan Aday Adayları

Alaaddin Devler Ülger

Mehmet Sabancı

Mustafa Buluntu

Nurettin Abacıoğlu

Mahmut Nedim Tepebaşı

Fikret Mazı

Fahri Yiğitoğlu

Mehmet Kişifli

Eray Şenay

Cevdet Kabakcı

Gökhan Gökşen

Tuncay Atakan

Tuncay Kazancı

Dulkadiroğlu İlçe Belediye Başkan Aday Adayları

Ahmet Arıkan

Mustafa Özsoy

Muzaffer Çaylı

Necati Okay

Hasan Kara

Afşin İlçe Belediye Başkan Aday Adayları

Muhtemit Dağlı

Mehmet Ali Taşkale

Nurettin Sarıkaya

Hasan Kızılay

Mehmet Fatih Güven

Duran Demir

İrfan Gedikbaşı

İsmail Mert

Fazlı Aydoğan

İsa Uluer

Mehmet Akdaş

Andırın İlçe Belediye Başkan Aday Adayları

Adil Öksüz

Ranazan Püsküllü

Baki Tezcan

Duran Peksoy

Çağlayancerit İlçe Belediye Başkan Aday Adayları

Mehmet Saygaz

Hayri Uyan

Veli İncecik

Mustafa Çolak

Yunus Şahan

Mehmet Zahid Aydemir

Mustafa Aydemir

Hasan Kekil

Mehmet Kekil

İsmail Celfin küçÜk

Mehmet Yıldızlı

Üzeyir Kızılseki

Ekinözü İlçe Belediye Başkan Aday Adayları

Bünyamin Kılıç

Adem Arıcı

Hacı Çivi

Osman Özen

Ali Ceylan

Bünyamin Şakalar

Hüseyin Aslan

Nursi Çeleğen

Yaşar Şakalar

Elbistan İlçe Belediye Başkan Aday Adayları

Cengiz Mezdeği

Akif Çolakoğlu

Durmuş Küçük

Abdullah Yinanç

Hanifi Şahin

Eyüp Ceran

Göksun İlçe Belediye Başkan Aday Adayları

Ramazan Hurç

Bayram İnce

Emrullah Eren

Nuri Gişi

Nazim Alkış

Hüseyin Coşkun Aydın

Nurhak İlçe Belediye Başkan Aday Adayları

Şerife Eğilmez

Ayhan Kavak

Ali Meşe

İsmet Göksu

Nurittin Şahin

Kamil Tekin

Ali Uzun

Türkoğlu İlçe Belediye Başkan Aday Adayları

Mehmet Ali Şen

Mustafa Taşhan

Ramazan Bozdoğan

Mehmet Bezirci

Osman Okumuş

Fatih Mehmet Güneş

Hacı Hasan Kozan

Pazarcık İlçe Belediye Başkan Aday Adayları

Murat Ceyhan

Harun Çetin

Fuat Odabaşıoğlu

Suat Gençal

Yakup Hamdi Bozdağ

Murat Özcan

Faruk Kazlı

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz