Yıllardır bakanlık özlemi çeken Kahramanmaraş bakanına 64. Hükümette kavuştu. AK Parti’ye gönül vermiş, yıllardır Kahramanmaraş’a hizmet eden Mahir Ünal’ın memleketinde büyük sevinç yaşanıyor. Kentteki sivil toplum kuruluşları Ünal’ın Kahramanmaraş’a çok büyük katkılarının olacağını belirterek hayırlı olsun dileklerinde bulundu.

Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlığı’nda kurulan yeni hükümette Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev alan Mahir Ünal’ın memleketinde büyük sevinç yaşanıyor. Kahramanmaraş sokaklarında AK Parti’ye oy vermeyen insanlar dahi Ünal’ın Kahramanmaraş için bir şans olduğunu ve Kahramanmaraş’a büyük destekler verdiği söylüyor.

Kahramanmaraş’ta birçok sivil toplum örgütü, dernek, de Mahir Ünal’ın yeni kurulan kabinede görev almasını Manşet Gazetesi aracılığı ile kutladı.

DAHA GÜNEŞLİ GÜNLERE
Kahramanmaraş Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Arpasatan, ülkedeki belirsizliğin sona erdiğini ve yeniden Türkiye’nin yükselişe geçeceğini belirterek şöyle dedi:

“Adalet ve Kalkınma Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Sayın Mahir Ünal’ın, 64. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinde Kültür ve Turizm Bakanı olarak yer alması bizleri oldukça memnun etmiştir. 1 Kasım sonrası siyasi belirsizliğin son bulması ve ardından kabinenin açıklanması ile ülkemizin yeniden yükselişe geçeceğinden hiç kuşku duymuyoruz. İş dünyası olarak; yeni dönemin, vizyon dönemi olacağını ve beraberinde beklenen reformların gerçekleşeceğini, ekonomik-sosyal kalkınmanın sağlanacağını ve milli birlik ve beraberlik yeniden inşa edileceğini ümit ediyoruz. Önümüzdeki 4 yılda, ülkemizin 2023 hedeflerine daha da yaklaşması için ülkemizde yediden yetmişe her ferde görev düşmektedir. Bu görevin adı ise çok çalışmak ve yüksek ahlaktır. Bu bilinçle, Sayın Mahir Ünal’ın yeni görevinde tüm ülkemize oldukça önemli hizmetler sağlayacağından eminiz. Kültürel kodlarını pekiştiren; dün, bugün ve yarını ilmik ilmik dokuyan, dünyanın en önemli beş turizm destinasyonu içinde yer alan ve farklı turizm alanlarında da katma değer yaratan bir Türkiye hepimizin ortak hayalidir.

YENİ DÖNEM FIRSATA DÖNÜŞTÜRÜLMELİDİR
Tüm bunların yanında, Doğu Akdeniz’in saklı cenneti Kahramanmaraş bu yeni dönemi, potansiyelini gün ışığına çıkarma bakımından fırsata dönüştürmelidir. Kültür, inanç, doğa, termal ve gurme turizm alanlarında hem altyapı, hem de tesisleşme açısından eksiklerimiz ve önceki yıllardan süregelen ihmal ve yetersizlikler hepimizin malumudur. Bakanımızın şehrimizden çıkması elbette gurur vesilesidir; ancak turizm alanında kalkınma, bu alandaki tüm aktörlerin bir plan çerçevesinde müşterek çalışmasıyla gerçekleşebilir. İvedilikle şehrimizde turizm alanında “mukayesili üstünlük” sağlayacak faktörler tespit edilmeli ve bu alanlarda kamu/özel sektör yatırımları gerçekleştirilmelidir. İlavaten, şehir imajı ve lobisinin geliştirilmesi ile ilgili projeler hayata konulmalıdır. Tüm bunların yanında, turizm ile ulaşım projeleri senkronize olarak yürümelidir. Bu vesile ile bir kez daha Sayın Bakanımızı kutluyor, yeni görevinde başarılar diliyoruz. Kahramanmaraşlı iş insanları her zaman olduğu gibi başarının yanındadır.”

“BELİRSİZLİKLER, EKONOMİK REFORMLARIN ERTELENMESİNE SEBEP OLDU”
TÜMSİAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Adnan Toprak, yeni bakanlar kurulunu kutlayarak bakanlara muvaffakiyet diledi ve Kültür ve Turizm Bakanımız Mahir Ünal'ın bakanlığı ile ilgili şu açıklamaları yaptı:

“Mahir Ünal Kahramanmaraş Milletvekilliği ve AK Parti Grup Başkan Vekilliği yaptığı dönemlerde memleketimiz Kahramanmaraş'a büyük hizmetler yapmıştır. İnanıyoruz ki Kültür ve Turizm Bakanımız olarak ülkemize, milletimize, memleketimize büyük hizmetler yapacağından hiç şüphemiz yoktur.

“Öncelikle yeni kurulan 64. Hükümetin ülkemize hayırlı olmasını dilerim. Belli bir süredir siyasi alanda yaşanan belirsizlikler, ekonomik reformların ertelenmesine sebep olmuş ve bu durum iş dünyasının yatırım olanaklarını kısıtlamıştır. 7 Haziran seçimlerinden bu yana siyasi alanda yaşanan boşluktan faydalanarak gerek aşırı grupların çıkarmaya çalıştığı kriz ortamı, gerekse yeniden başlatılmaya çalışılan terörizm faaliyetleri 12 yıldır sağlanan istikrar ortamını da olumsuz etkilemiştir Açıklanan kabineye baktığımızda yeni dönemde kurulan hükümette ehliyetli, liyakatli ve alanında tecrübeli isimlerin kabinede yer aldığını görmekteyiz. Sn. Başbakan’ın ifade ettiği üzere, yeni kabine üyelerinin 2023 vizyonu için gerekli çabayı sarf edeceğini ve yoğun mesai ile aylardır beklenen başarı ivmesini sağlayacağını düşünmekteyiz. Özellikle cari açığın azaltılması, kayıt dışılığın önüne geçilmesi ve büyüme, enflasyon, istihdamdaki sorunların çözümü için yeni kabineyle hayata geçirilecek reformlar; Türkiye’yi iktisadi kırılganlıktan kurtarıp, gelişmiş ülkelerin refah düzeyine çıkaracaktır Bizler de iş dünyası olarak, ekonomik dönüşümleri sağlayacak reformların gerçekleştirilmesinde yeni kabineyle ortak çalışmalarda bulunacağız. Bu minvalde, başta Başbakanımız olmak üzere kabine üyelerimize yeni görevleri için tebriklerimi sunar, ülkemiz vemilletimiz için hayırlı olmasını dilerim.”

ÇİFTE SEVİNÇ YAŞIYORUZ
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Kahramanmaraş Şube Başkanı Atıf Şirikçi, yeni hükümetin oluşturulmasından ve Bakanlar Kurulu’nda bir Kahramanmaraş milletvekilinin ‘Bakan” olarak temsil edilmesinden duyduğu memnuniyeti belirtti.

1 Kasım genel seçimleri sonrasında tüm Türkiye’nin heyecanla beklediği yeni Bakanlar Kurulu’nun önemli icraatlara imza atacağından kuşkusu olmadığını bildiren Şirikçi, “Aynı zamanda bir Kahramanmaraşlı olarak milletvekilimiz Mahir Ünal’ın da Kültür ve Turizm Bakanı olması sevincimizi katlamıştır. Hem yeni hükümetimize hem de Bakanımız’a başarılar diliyoruz” dedi. Şirikçi, 7 Haziran seçimleri sonrası hükümetin oluşamaması nedeniyle ülkenin sıkıntıya sürüklendiğini ancak 1 Kasım genel seçimleriyle, Türkiye’nin “İstikrara devam” kararı vererek 13 yıldır iktidarda olan partiye yeniden hükümeti kurma görevi verdiğini ifade etti. Türkiye’nin 13 yıllık AK Parti iktidarı döneminde, Cumhuriyet tarihinden bu yana görülmemiş önemli yatırımları gerçekleştirdiğini vurgulayan Atıf Şirikçi, “Milletimiz 1 Kasım’da bu hizmetleri değerlendirdi. İş dünyası olarak da beklentilerimiz bu yöndeydi. 7 Haziran sonrası oluşan siyasi istikrarsızlık tablosunu bir kez daha yaşamak istemeyen vatandaşlarımız oylarını bu yönde kullandı” diye konuştu.

“KAHRAMANMARAŞ’IN SESİ DAHA GÜR ÇIKACAK”
Şirikçi, Türkiye’nin günlerdir beklediği yeni hükümetin kuruluşunu tamamlamasıyla birlikte ara verilen yatırımların tekrar hız kazanacağına inandığını bildirdi. Yeni Bakanlar Kurulu’nda Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal’ın Kültür ve Turizm Bakanı olmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Şirikçi, şöyle dedi:

“Milletvekilimiz Mahir Ünal’ın Bakanlar Kurulu’nda Kahramanmaraşımızı temsil edecek olması ilimiz adına çok önemli bir olaydır. Sayın Bakanımızın, Kahramanmaraş’a çok yararlı hizmetler yapacağına inanıyorum. Son yıllarda sanayisiyle güçlenen ve Türkiye genelinde ekonomisiyle kendini duyuran Kahramanmaraşımızın sesi artık daha gür çıkacaktır. Sanayisinin yanı sıra Kahramanmaraş’ın kültür ve turizm değerleri daha ön plana çıkacaktır.”

Atıf Şirikçi, ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun da “Kahramanmaraş’ın gelini” olduğunu hatırlattı. Sema Ramazanoğlu’nun geçtiğimiz dönem Kahramanmaraş milletvekili olan Yıldırım Ramazanoğlu’nun eşi olduğuna vurgu yapan Şirikçi, “Aslında kabinede iki bakanımız oldu. Maraş’ın gelini olan Sema Ramazanoğlu Bakanımız ile de ne kadar gurur duysak azdır” ifadelerini kullandı.

“KÜLTÜRÜMÜZÜ DÜNYAYA TANITACAK ADAM MAHİR ÜNAL” 
TES İŞ Kahramanmaraş Şube Başkanı Lütfi Ergin Kahramanmaraş’ın kültürünü dünyaya tanıtacak adamın Mahir Ünal olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Mahir Ünal her görevi layığı ile yapabilecek donanımlı bir kişidir. Memleketimiz bu güne kadar görmediği hizmet görecektir. Hizmet anlamında bakanlık özlemine hasret bir şehiriz.

Geçtiğimiz 13 yıl sayılmazsa eğer, Kahramanmaraş’a yapılan yatırımlar asgari düzeydedir. Doğuya yapılan yatırım ne ise Kahramanmaraş’a da o şekilde yatırım yapıldı. 13 yıl boyunca yapılan yatırımlar cumhuriyet dönemine denk yatırımlardır. Bugüne kadar DSİ’ye yapılan yatırımlar yüzde 10 civarındaydı şimdi ise yüzde 35’e kadar gelmiştir. Kahramanmaraş DSİ anlamında fakir bir ildi ama son zamanlarda DSİ’ye önemli ve büyük yatırımlar yapıldı. Yatırımların yapılmasında da AK Parti hükümetinin büyük bir payı vardır.

“ADANA VE GAZİANTEP YOLUNA IŞIKSIZ DÜŞMEMİZ GEREKİR”
Kahramanmaraş’ta yollar anlamında ve imar alanlarında elle tutulur bir yanı yoktur. Mevcut ufacık olan Adana yolu daha bitirilemedi. Bugün itibari ile ışıksız Adana ve Gaziantep yoluna düşmemiz gerekir. Mevcut havaalanımız yetersiz ve vatandaşlar bir tane havaalanı istiyor. Sulama alanları ve barajlarında nasıl tamamlanması anlamında çalışmalar yapılmalı. Kahramanmaraş’ta hizmet anlamında herkesin birbiri ile yarışması gerekir. Kahramanmaraş’ın Mahir Ünal’dan çok beklentisi var. Vatandaşın kendilerine olan ilgi ve teveccühünü değerlendirmelerini istiyorum. AK Parti’nin her dönemde en büyük destekçisi Kahramanmaraş’tır. Kahramanmaraş devletin tüm imkânlarından yararlanmayı fazlasıyla hak ediyor. Bu alanda ki tüm beklentilerde Mahir Ünal’ın üzerinde Havaalanı ve yollarımız başta olmak üzere çalışmalara yapılmalı Germenica Antik Kenti’nin de bir an önce gün yüzüne çıkararak tüm dünyaya tanıtacak olan kişide Mahir Ünal’dır. Bizim beklentilerimiz çoktur.

Kahramanmaraş sanayicileri Türkiye genelinde yatırımları en iyi şekilde değerlendirebilen sanayicilerdir. Sanayiciye de destek olmamız gerekir.”

“BAKANLIĞA İHTİYACIMIZ VARDI”
Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kahramanmaraş için sürpriz bir bakanlık olduğunu dile getirerek şöyle dedi:

“Kültür ve Turizm bakanlığı Kahramanmaraş için seçimden sonra beklediğimiz bir ödüldü ama bu ödülün bu bakanlıkla verilmesini beklemiyorduk. Bu bizlere sürpriz oldu diye biliriz Kahramanmaraş için Kültür ve Turizm bakanlığı kısmen bazı kesimler tarafından beğenilmese de Maraş’ın böyle bir bakanlığa ihtiyacı vardı. Buna örnek olarak Germanica Antik Kentin buralara kadar dikkate alınmaması bundan sonra bu tarihi yerlerin yapılacak olan çalışmaların biraz daha hızlanması demektir. Tabii ne kadarda Kültür ve Turizm bakanlığın da memnun olunmasa da ama Kahramanmaraş için bir kazanımdır. Bu bakanlık adına Kahramanmaraş hak ettiği yatırım ve değerleri alacaktır.”

“KAHRAMANMARAŞ’IN GURUR GÜNÜ”
Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz, Kahramanmaraş’taki tarihi değerlerin gün yüzüne çıkması artık daha kolay diyerek şu değerlendirmelerde bulundu:

“Kahramanmaraş’ta bulunan çinilerin ve mozaiklerin gün yüzüne çıkmasında bir Kahramanmaraşlı bir kültür bakanımızın çok büyük etkisi olacağını düşünüyorum. Hayırlı uğurlu olsun. Kahramanmaraş hak ettiği bakanı bir türlü bulamıyordu. Bu dönemde Kahramanmaraş’ta bir bakanımızın olması bizi onurlandırdı ve gururlandırdı. Kahramanmaraş turizme açık bir bölgedir. Kahramanmaraş’ta kış turizmi adına geleneksel el sanatları gezi turları gibi yapılacak çok çeşitli aktiviteler vardır. Bizde bakanımıza elimizden gelen desteği ve yardımı yapacağız onlardan talep edeceğimiz turizmle alakalı isteklerimizin belirli bir alana gelmesi açsından el birliği ile mücadele edeceğiz.

Öncelikler Germenica Antik Kenti’nde bulunan mozaiklerin bir an önce gün yüzüne çıkarılması gerekir. Turistlik alana açılması gerekir. Doğa turizminin de açılması gerekir. Kaplıca ve doğa turizminin de yapılması gerekir.”
Haber: Mücahit Dalkara

Editör: Mahmut Beyaz