Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) açılışında özel bir televizyon kanalının canlı yayın konuğu olan Ünal, önemli açıklamalarda bulundu.

Dolayısıyla bunlar karşılıklı konuşulur, değerlendirilir, tartışılır ve bunun sonucunda partinin yetkili kurullarında değerlendirilir ve bir sonuca bağlanılır” diyen Ünal: “Burada kritik nokta birilerinin ısrarla cumhur ittifakının varlığını diğer meselelerde de zorunlu bir birliktelik olarak hem MHP’nin hem de AK Parti’nin önüne koyması doğru değildir. Benim bu konuda bağlayıcı şeyler söylemem mümkün değil. Yarın bizim merkez yürütme kurulu toplantımız var. Tabi ki bu konular gündeme gelecektir. 2 siyasi partinin ya grup başkan vekilleri aracılığıyla yada diğer kanallar aracılığıyla görüşülüp karşılıklı fikir alışverişi yapılacaktır” şeklinde konuştu

ZATEN BU KONUDA BİR SÜREÇ BAŞLATILDI.

Yerel seçimlerin sürecinin başladığına değinen Ünal şunları dile getirdi: “Yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Sayın Mehmet Özhaseki ile Milliyetçi Hareket Partisi yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz bir görüşme gerçekleştirdiler. Bu tür görüşmelerin bir tartışma zemininde değerlendirilmesinden ziyade bu tür görüşmeler Genel Başkanlara bilgi vermek için yapılmış görüşmelerdir. Her 2 Genel Başkan Yardımcıları da Genel Başkanlarını bu konuda bilgilendirmişlerdir. Burada önemli olan bundan sonraki süreçtir. 2 siyasi parti kendi arasında komisyonlar oluşturup bir süre daha bu konuyu görüşüp nihayetinde Genel Başkanların yapacağı görüşme ile bu işin hangi noktaya ulaşacağıdır. O yüzden meseleyi merkezinden uzaklaştırmamak lazım.

BAHÇELİ ÖNEM GÖSTERİYOR

Burada asıl konu 2 siyasi partinin bu konuda ilk görüşmelerini gerçekleştirmiş olmaları ve 2 Genel Başkan Yardımcısının, Genel Başkanların talimatı ile bu işi yapmış ve Genel Başkanları da bu konuda bilgilendirmiş olmasıdır. Dolayısıyla bu konuda maksat hâsıl olmuştur. Diğer taraftan da dediğim gibi cumhur ittifakını bir takım tartışmaların merkezine alıp cumhur ittifakının oluşturduğu o ruhu o şuuru zedelememek gerektiğine inanıyorum. Sayın Bahçeli’de dünkü konuşmasında bu konuya son derece büyük bir ihtimam gösterdi. Kendi görüşlerini de siyasi nezakete riayet ederek ifade etti. Bundan sonraki süreci beraberce göreceğiz.

2 LİDERİN GÖRÜŞMESİ BELİRLENMİŞ BİR TARİH YOK

Nasıl bir çerçeve olacağı önümüzdeki süreçte yapılacak görüşmelerde ortaya çıkacaktır.
24 Haziran seçimleri öncesinde oluşturulacak seçim ittifakının komisyonundaydım. O sürecin yasal zeminin hazırlanması için MHP’li arkadaşlarla bir milli mutabakat komisyonu oluşturduk ve bir çalışma yaptık. Şimdi genel seçimlerde bir ittifak oluşturmak son derece kolay ve rahat. Ama yerel seçimlerdeki bir ittifak oluşturmak teknik olarak son derece zor. Çünkü genel seçim 600 milletvekili üzerinden bölgelerde seçime giriyorsunuz.

GÖRÜŞMELER YAPILIYOR

Bunun hukuki altyapı düzenliyorsunuz işte sizin cumhur ittifakının aldığı oylar bunun D'Hondt sistemine göre dağılımı bunlar son derece kolay ve rahat konular ama yerel seçimlerde Türkiye geneli değil de il bazlı seçimler olduğu için ve yerel seçimlerde yerel aktörlerin üzerinden seçimler yürüdüğü için tabi ki bunu teknik olarak düzenlemek bunun üzerinden planlama yapmak takdir edersiniz ki biraz daha güç ve zor. Önümüzdeki görüşmeler bu konuda nasıl bir mesafe kat edilecek, bu konuda bir ittifak olacak mı? olmayacak mı? Bunu bize gösterecektir. Önümüzdeki süreçte biri ittifak olsun olmasın bu cumhur ittifakının devamı ya da devam etmemesi anlamına gelmiyor. Cumhur ittifakı bir millet mutabakatı olarak, doğal bir ittifak olarak 15 Temmuzun ve 7 Ağustosun ortaya çıkardığı bir cumhur ittifakı olarak yoluna devam edecektir”

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz