Her hafta birbirinden farklı ve özel konularla gündemin nabzına ışık tutan ve sokağa inerek, vatandaşın görüşlerini sayfa sütunlarına taşıyan Manşet Gazetesi, bu hafta Türkiye’nin geleceğini doğrudan etkileyecek olan ve adeta bir dönüm noktası haline gelen 16 Nisan’da ki Anayasa Değişikliğini gündemine aldı. Yıllardır konuşulan ve aylar önce meclisten geçerek halkın takdirine bırakılan Anayasa Değişikliği için tam 18 gün kaldı. Türkiye’de yaklaşık 55 milyon seçmenin oy kullanacağı referandumda yurt dışında da yaklaşık 3 milyon seçmen, 27 Mart-9 Nisan tarihleri arasında ‘Evet’ veya ‘Hayır’ı tercih edecek. Peki, Kahramanmaraş’ta durum nasıl? Halk kendi arasında neler konuşuyor? Kahramanmaraş referanduma hazır mı? İşte bu soruların yanıtını aramak için sokağa inen Manşet Gazetesi, halkın referandumla ilgili görüşlerini aldı. Yapılan görüşmelerde vatandaşların çoğu 16 Nisan’da ki referanduma hazır olduklarını ve daha güçlü, daha büyük bir Türkiye için evet diyeceklerini söyledi. Yine yapılan görüşmelerde bazı vatandaşlar ise halk oylamasında hayır oyu kullanacaklarını belirterek, Hayır’ın Türkiye için daha avantajlı olacağını kaydetti.

İşte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için yapılacak olan Halk Oymasında vatandaşların görüşleri;

Adem Gürsoy
Referandum da hayır diyeceğim. Çünkü ben tek bir adamın olmasını istemiyorum. Ben bir vatandaş olarak başkanlık sisteminin ülkemizde uygulanmasını istemiyorum. Şimdiki cumhurbaşkanımızdan sonra başımıza gelecek olan adamın ben kötü bir adam olmayacağını ve bu ülkeyi karanlığa sürüklemeyeceğini nereden bile bilirim. Ben bu yüzden 16 Nisan’da ki halk oylamasında hayır diyeceğim. Gelecek Türkiye’sinin evet ile güçlenmeyeceğini, büyümeyeceğini düşünüyorum. Eğer sandıktan evet çıkarsa Türkiye daha da güçlü olmaz.

Ahmet Köşgeroğlu
Referandumda kararım evet olacak. Neden evet derseniz de memleketim için, bayrağım için, vatanım için, güçlü ve büyük Türkiye için evet diyeceğim. Eğer sandıktan evet çıkar ve yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçersek, bu sistem ülkemize çok büyük güzellikler ve yenilikler kazandıracak. Ben bir vatandaş olarak görevimi yapıyorum. Geleceğin Türkiye’sinin ayağı daha sağlam bassın diye, daha güçlü ve büyük olsun diye kararım evet diyorum.

Ahmet Paksoy
16 Nisan’da ki referandumda evet diyeceğim. Çünkü Türkiye’nin daha sağlıklı olmasını istiyorum. Ülkemizin kimseye boyun eğmesini kimsenin emri altına girmesini istemiyorum. Koalisyonların olmasını istemiyorum. Yağ, şeker için 2-3 saat uzun uzun kuyruklarda beklemek istemiyorum. Artık eski Türkiye yok. Artık yeni, güçlü, bir ve beraber bir Türkiye var. Ülkemizin daha güçlü olması, daha özgüvenli olması, daha büyük olması için ben bu sistemin şart olduğunu düşünüyorum ve bu yüzden kararım tabii ki evet olacak.

Ali Paçacı
Referandum da evet diyeceğim. Neden diyeceğim? Daha güçlü bir Türkiye görmek için evet diyeceğim. Ayakları yere daha sağlam basan bir Türkiye için evet diyeceğim. Çünkü evet deyince siyasi baskılardan kurtulmuş bir Türkiye’nin olacağına inanıyorum. Evet oyu çıktıktan sonra daha rahat bir Türkiye olacak. İnşallah hayırlara vesile olsun diyorum.

Hürriyet Gürsel Taşın
Referanduma hayır diyeceğim. Klasik olacak belki ama biz tek adam olsun istemiyoruz. Her şeye tek adam karar versin istemiyoruz. Tek adamı açmak istiyorum. 2003 yılında bir çekiç güç gelecekti Amerika’dan buraya o dönemin başbakanı çekiç gücünün gelmesine izin verdi. Fakat aynı zamanda meclisten de geçmesi gerekiyordu. Eğer meclisten de geçmiş olsaydı bugün Güneydoğu’da Amerikan askeri konuşlanmış olacaktı. Yani Suriye’yi, Irak’ı denetleyebileceklerdi. Fakat meclis toplandı o zamanki mecliste AK Parti ve CHP milletvekilleri vardı. AK Partili sağduyulu vatansever bayrağını seven milletvekilleri o dönemde hayır dediler ve çekiç gücü girdirmediler. Ama şimdi tek adam olmuş olsaydı girsinler mi? Girsinler. Burada olay bitmişti. Engelleyecek herhangi bir merci var mı? Yok. Bu yüzden hayır diyoruz.

Esad Karabey
Referandumda hayır diyeceğiz. 16 Nisan sürecinden daha önce ki en az 5 yıllık süreç içerisinden gelen stratejik oyunlar ve Türkiye üzerinden yapılan yaptırımlar bugün Türkiye’yi bu şekilde bir oyun propagandası veyahut bir senaryo haline getirmiş olabilir ve bu yapılan yaptırımların arkasında bu gibi seçimlerin yapılması zorunlu kılınabilir. Ama burada Türkiye’nin bazı şeyleri yorabildiğini bir takım duvarları aşabildiğini, bu duvarların arkasında ki şeylerin fark edebildiğini biz çok iyi biliyoruz. Referandum da hayırlısı olsun diye hayır diyeceğiz. İleriye, geleceğe daha emin adımlarla gidebilmek için hayır diyeceğiz. En önemlisi de neden hayır diyeceğiz? Evet dediğimiz zaman karşımıza çıkacak şeylerin neler olduğunu üstün körü biliyoruz ama tamamen içeriğini veya bize getirilerini, götüreceklerini ne olduğunu bilmiyoruz. Bu yüzden de ben eve demenin doğru olmadığını savunuyorum.

Ali Teke
Referandumda evet diyeceğim. Ülkem için yaşamam için, bayrağım için vatanım için evet diyeceğim. Türkiye 16 Nisan’dan sonra daha da ileriye gidecek, daha da gelişecek, daha da güçlü olacak. Gelecek nesillerimize daha layık olacak. Bununla birlikte eski yasalardan kurtulacağız. Yeni bir yasa olacak. Daha mutlu ve huzurlu bir ortamda yaşayacağız.

Burhan Gülaçtı
Referandumda evet diyeceğim. Çünkü ben vatanımı, milletimi, bayrağımı çok seviyorum. 16 Nisan’dan sonra Türkiye’de daha sağlam bir yapı oluşacak. Yani artık koalisyonlar olmayacak. Eski dönemlerde ki gibi ekmek, yağ, şeker kuyruklarına girmek zorunda kalmayacağız. Yani kısacası sağlam ve güçlü bir yapı olacak.

Bünyamin Karagöz
Referandumda kararımız evet olacak. Her şeyin daha da güzel bir hale gelmesi için evet diyeceğiz. Ülkemizin bu zamana kadar milletvekilliği dönemdeki yaşamış olduğu sıkıntılardan muhalefetlerin veya koalisyonların olduğu toplumda bayağı bir acı çektik. Bu yüzden tek adamlığı benim için evet. Avrupa’da da yaşadım. Yine Avrupa’da da bunun benzerleri var. Ülkemizde inşallah daha da büyür, gelişir ve güçlenir.

Ekrem Dokur
Referanduma evet diyeceğiz. Bugüne kadar geçmiş dönemlerden bu yana yaşadığımız sıkıntılar artık yeter. Benim yaşım 60. Ben bugüne kadar birçok sıkıntıları gördüm ve bizzat ta yaşadım. Ben bu süreçte bir dörtlük okumak istiyorum.

Türkiye’m aşığım sen gibi yâre
Hasrete gönderme koyma bir çare
Deseler âşık ol başka bir yâre
Altınla tas tamam olmam ne çare
Benim canım gibi güzel Türkiye’m

Fahrettin Alkılıç
Referandumda evet diyeceğim. Çünkü Recep Tayyip Erdoğan’ı seviyorum. Çünkü benim güzel canım ülkem Türkiye’yi seviyorum. 16 Nisan’dan sonra Türkiye’de çok güzel işler olacak. 15 yıldan bu yana Türkiye’ye çok güzel işler yapıldı. Yollarımız yapıldı, artık kuyrukta beklemiyoruz. Ben şehirde oturmama rağmen köylerimiz canlandı. Bu yüzden evet diyorum. Çünkü artık benim yaşım 65. Biz bundan önce ne dönemler gördük. Çok zor zamanlar geçirdik artık bunları yaşamak istemiyoruz.

Hacı Ahmet Temiz
Referandumda evet diyeceğim. Neden evet? Günümüzde gördüğümüz gibi gelişmiş bir Türkiye var. Daha da gelişmesi için evet, birlik ve beraberlik için evet, vatanımız için evet, ay yıldızlı bayrağımız için tabii ki evet diyeceğim. Ben referandumda sandıktan evet çıkacağını düşünüyorum. Evet çıktığı takdirde işsiz insanlar iş sahibi olacak, garibanlık diye bir şeyin kalamayacağına inanıyorum. Bundan sonra birbirimize daha iyi sarılıp el ele vereceğiz. Daha güçlü bir Türkiye olacağız. Avrupa zaten evet gelmesin istiyor, Türkiye’nin gelişmemesini istiyor. Bizde bunun için evet diyeceğiz.

Hacı Mustafa Gözyaşıdöken
Referandumda evet oyu kullanacağım. Türkiye’mizin geleceği için evet diyeceğiz ve inşallah da sandıktan evet oyu çıkacak. Yeni sistemimiz çok güzel olacak. Gelecekten çok daha umutluyuz.

Osman Tuğrul Tuğ
Referanduma evet diyorum. Daha önce 28 Şubatları, 12 Eylülleri gördük. Tek adam dönemi bence istikrardır. Ülkenin yüzde 50’sinden çoğu başkan seçecek. Çift başlılık olmayacak. Çift başlılık olursa ne olur? Şimdiki dönemimizde ki gibi kanun çıkartamıyoruz. AK Parti hükümeti 15 yıldır başımızda, 15 yıldan beri de çalışıyor. Bugüne kadar hiçbir sıkıntı yaşamadım.

Emrah Gündeş
Referandum süreci son derece önemli bir süreçtir. Benim kararım evet olacak. Çünkü cumhurbaşkanımızı seviyorum. Ülkemiz için yararlı ve faydalı olacağını düşünüyorum. Bu zamana kadar çok işler yapıldı. Bundan sonra daha da güzel işlerin olacağına inanıyorum.

İbrahim Basılgan
16 Nisan’da “Evet” diyeceğim. Hastanelerde sürüm sürüm sürünüyorlardı. Aylarca gün alıyorlardı. Pisliğin içindelerdi. Kendini bilmeyen ben Hayır diyorum diyor. Hayır denilecek ne var ki? Şuanda hastaneler tertemiz. Gidiyorsun muayeneni yaptırıyorsun. Gelip kuyruğa girmeden ilacını alıyorsun. Ben saatlerce yağ kuyruğuna girdiğimi hatırlıyorum. Biz o günleri gördük. Biz bu adama “Evet” demimde kime diyeyim?

Mehmet Ali Hinaz
16 Nisan’da en iyisi “Evet” demek. Biz gençliğimizi yaşamadık. Cumhuriyet Halk Partisi yaşatmadı. Hiçbir şeyimizi almadı. Sosyal sigortamız yoktu. Hastanemiz yoktu. Şimdi bu hükümet geldi hastanelerde rahat rahat muayenemizi oluyoruz. İlaç almaya para bulamazdık, para vermeden gidiyoruz. Bundan daha iyi bir hükümet olur mu? Ben 84 yaşındayım, gençliğimi yaşayamadım, yaşattırmadılar. Okullarımızı basarlardı. Hizarları, şalvarları yırttılar. Neler yapmadılar. Neler yaşamadık biz o koalisyon dönemlerinde. Fırına gider kuyruk oluşturur alamadan gelirdik. Ağlanacak durumdaydık.

Mehmet Dilken
Referandum ile ilgili yakın çevreme şunu derim fikrim yok, bilgim yok gibi diyenlerin hepsi hikâye. 30, 40 tane Avrupa devleti ağzını açmış canavar gibi yemek için bekliyor. Daha dün bayraklarımız İsviçre’de ayaklar altına alındı. Bulgaristan’ın yaptığına bakın. Netice itibariyle onlar ne dediyse sırf inadına da olsa bir “Evet” demek artık benim için farz. Bu benim boynumun borcu. Vatan için şart. Yok, şu madde gelirse böyle olur, yok bu madde gelirse böyle olur. Biz 80’li yılların siyasetini çok iyi yaşayan insanız. Çokta iyi biliyoruz. Biz o günleri gördüğümüz için bu hükümetin neyini beğenmedik de bu adamın hayır diyoruz? Hangi hakkımızı gasp etti de bu adamın teklifine yok diyeceğim. Bu olay Recep Tayyip Erdoğan mevzusu değil. Bu bir kere memleket meselesidir. Bu bir kere vatan sevgisidir. Bunu kabul edelim. Eşimize dostumuza diyelim. Şuana kadar çıkan hangi kanundan haberimiz vardı ki? Hangisi evimizi, iş yerimizi elimizden aldı? Bu hikâyeler artık yenmiyor. Allah’ın izniyle yine 50’nin, 60’ın üzerinde bir “Evet” çıkarda bu memleket rahatlar. Ben kapı komşumun, yakın arkadaşımın “Hayır” lafını söylemesine üzülüyor, tepki gösteriyorum. Yazık, günah bu memleket bizim. 15 Temmuz’da bu memleket Hayırcıların elinde olsaydı bunu konuşamıyor olurduk. Bu işe siyaset gözüyle bakan, Tayyip düşmanlıyla bakan insan gemiyi delmeye çalışan insandır. Bunu yapan kardeşimde olsa tanımam. Ama kim olursa olsun Allah için bastığımız bildiğimi gemiyi delmeyelim. Hayır diyenlerin etrafındaki insanlara bak benim onlarla aynı fikirde ne görüşüm olabilir. Çok basit. Önemli olan düşmanımız ne diyor? Niye “Hayır” diyeyim. Daha dün ecdadıma karşı çıkanlar Fransızlar değil miydi? Ne oldu da biz böyle olduk? Bizim dostumuz onlar değil. Onlar ne diyorsa bizimde tam tersini yapmak vazifemizdir. Allah’ına kadar, sabahına kadar Reis’imizin arkasındayız. Bu can bu vatana verilir.

Mesut Demir
16 Nisan’da halk oylamasında “Evet” diyeceğim. Çünkü ülkemizde sıkıntılı bir durum var. Bunların atlatılması için olağanüstü yetkiler şart. Yürütmenin daha hızlı ilerlemesi ve acil önlemler alınması için bu gerekiyor. Bu anayasamız artık değişmelidir. 16 Nisan’dan sonra özellikle Türkiye’de yapılanmış olan terör gruplarını daha çok pasivize edilmesini umuyorum. Ekonomik olarak aynı ölçüde ilerlemelerini bekliyorum. Daha refah bir seviyeye çıkacağız inşallah.

Mustafa Aydınlık
Referandum da kararım “Evet” olacak. Türkiye’mizin geleceği için, milletimizin birliği için Evet. Bu böyle olmazsa devletimizin elimizden gider. Allah başka partilerin eline koymasın. Bu devlet şuan nimet. Bunun kıymetini bilmek lazım. Yeni sistem Türkiye için daha iyi olacak. Milletimiz iyi olursa devletimiz daha iyi olur. Bu milletin elinde olan bir şey. Millet kalbini güzelce düzleyecek. Hepsi birden olmaz ki. Eskiden hiç bir şey yoktu ki. Şimdi ise öyle değil. Bunun farkına varmak lazım.

Ökkeş Bulduk
Referandumda “Evet” diyeceğim. Çünkü bu memleket zaten ilerlemiş biraz daha ilerlesin. O zamanlar daha güzel olacak. Ben Avrupa’yı da gördüm. Avrupa ülkeleri ilerlememizi istemiyor. O yüzden istemiyorum. Geçmiş dönemlerde çok olaylar yaşadık. Koalisyon hükümeti oldu. 6 ay o görev yaptı, 6 ay o görev yaptı. Millet perişan oldu. Ama şimdi öyle değil. Ben Adnan Menderes döneminden beri bilirim. Sadece bu hükümete Adnan Menderes, Turgut Özal ve Recep Tayyip Erdoğan çalıştı. Diğerleri bunu yapmadı. Biz bu yüzden “Evet” diyoruz.

Ökkeş Palta
16 Nisan referandumunda oyum İnşallah Allah’ın izniyle “Evet” olacak. Başkan’ım Evet dediği için diyeceğim. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı çok seviyorum. Bu sistem Türkiye’ye güzel şeyler getirecek. Daha iyi olacak.

Ramazan Doğruoluk
16 Nisan’da oyum “Hayır” olacak. Çünkü ülke her zaman tek adama verilmez. 1934 yılında da Naziler’e verilmişti. Ülkeyi birinci dünya savaşına götürdüler. Dünyayı sürüklediler. Bundan sonra gidecek olanında yerine gelecek olan liderinde kötü niyetli olmadığını ne bilelim? Bu yüzden ben “Hayır” diyorum. Her şeyin bir yedeği olur. Uçağın yedek kaptanı var. Sen eğer bir otobüste dört saatten sonra bir şoför kullanamaz diyorsan ikinci şoförü istiyorsan Başbakan’ın ne kadar yardımı olacak. Gördük Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in hanımını Başkan yardımcısı yaptı. Bunun gibi onlarca kendi akrabasını yapıp ömür boyu dokunulmazlığı olmayacağını nereden bilelim? Ben “Hayır” diyorum.

Ramazan Kayacık
16 Nisan halk oylamasında oyum “Evet” olacak. Ben Recep Tayyip Erdoğan’ı çok seviyorum ondan dolayı. 16 Nisan’dan sonra çok değişiklik olacak. Avrupa gibi değişiklikler göreceğiz. Güçlü bir Türkiye olacak. Kimsenin gücü yetmeyecek. Yeni sitem çok şey getirecek. Bugüne kadar görmediğimiz şeyleri göreceğiz. Daha parlak bir gelecek olacak.

Selahattin Kara
Referandum da tabi ki de “Evet” diyeceğiz. 14 yıldan bu yana bu ülkeyi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yönetiyor. Şimdiye kadar Allah’a şükür bir sıkıntımız olmadı. Emekli maaşımızı gününde alıyoruz. Çalışırsan işte var. Rahatlıkla geçiniyoruz çok şükür. Yeni sistem Türkiye’ye daha iyi şeyler getirecek. Cumhurbaşkanımızın bu yönden görüşü doğru olmasa bu milleti bu yöne teşvik etmez. Biz ailece önce Allah’ımıza sonra Recep Tayyip Erdoğan’a güveniyoruz. Güvendiğimizden dolayı kararımız evettir.

Serkan Göz
16 Nisanda kararım “Evet”. Çünkü meclisle hükümet birbirinden ayrılıyor. Bence mantıklı bir şey. Hükümler daha çabuk yerini buluyor. Her şey düzenli olacak gibi duruyor. Mantıklı olanda bu zaten. Zamanından beri yapılması gerekende buydu. Ortada ki basit partilerde kalkıyor. Sağlam ve ayakta duracak partiler geliyor. Ülkemizin gelişmesinde bayağı bir katkısı olacaktır. Böyle düşünüyorum. Referandumdan sonra Türkiye daha güçlü olacak. biz her zaman “Evet ”in arkasındayız.

Veli Güngör
Referandumda kararım “Evet” olacak. 15 yıldan beri yapılanları görüyoruz o yüzden “Evet” diyorum. Ben devletime güveniyorum. Ülkem için, vatan için, bayrak için “Evet” diyorum. Biz 15 Temmuz’u da gördük onun için “Evet” diyorum. Avrupa “Hayır” dediği için “Evet” diyorum. Yeni sistem Türkiye için iyi olacak. Daha güçlü, daha önü açık olacak. Kararların daha net alınacağına inanıyorum.

Yalçın Kavak
16 Nisan halk oylamasında kararım tabi ki de “Evet”. İnşallah güçlü bir Türkiye için, daimi millet için “Evet” diyeceğiz. Referandum sonunda evet çıkacak. Türkiye’nin gidişatı çok güzel. Daha güçlü ve daha güzel olması için “Evet” dememiz lazım onun için “Evet.”

Ziya Açıkgöz
Referandumda oyum “Evet” tabi ki. Devletimizin her zaman yanındayız. Tüm dünya ülkeleri birleşmişken bizim de devletimizin yanında bulunmamız yegâne temel unsurdur. Geçmişte ki Çanakkale ruhu gibi tüm dünya ülkeleri devletimize nasıl saldırdıysa şuanda da yeni bir saldırı içerisinde bizde devletimizin yanındayız. Ümitliyiz, ümitli olmak zorundayız. Güzel olacak diye duacıyız. Biz inanıyoruz güzel şeyler yapacaklarına bunun içinde bizim desteğimiz gerekiyor. Bu desteği de “Evet” diyerek yanında olacağız.

Haber: Emre Akkış/Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz