Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin (IKBY) tüm dünyadan gelen “Referandumu sakın yapmayın” uyarılarına rağmen gerçekleştirdiği bağımsızlık referandumu başta Türkiye’den olmak üzere diğer birçok dünya ülkesinden tepki almaya devam ediyor. Özelliklede bölgede yaşayan Türkmenleri derinden rahatsız eden ve adeta “Soykırım” korkusuna dönüşen bu sözde bağımsızlık referandumuna bir tepkide Kahramanmaraş Yörükler ve Türkmenler Derneği’nden geldi. Dernek Başkanı Ali Aydın, konuyla ilgili Manşet Gazetesi’ne özel birbirinden önemli açıklamalarda bulundu. Referandumda ne karar çıkarsa çıksın kabul etmeyeceklerinin altını çizen Aydın, bölgede yaşayan Türkmenlerin şu anda tehlike altında olduğunu söyledi. Barzani üzerinden bir takım oyunlar oynandığını ve buna da İsrail’in açıktan destek verdiğini ifade eden Aydın, “Referandumla Irak’ın kuzeyinde oluşturulan harita Suriye topraklarına uzanacak, ikinci adımda orada aynı oyun tezgâhlanacaktır” diye konuştu. Türkiye’ye gelebilecek her türlü tehlikeye karşı bir ve beraber olunması gerektiğine vurgu yapan Aydın, “O kuşağı yarmak, bu oyunu bozmak sözde “yeni harita”ları delik deşik etmek, Türkiye’yi ve bütün bölgeyi kurtarmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

REFERANDUM ‘YOK’ HÜKMÜNDEDİR”
Aydın, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi geçen günlerde yapmış olduğu açıklamada; Referandumun Irak'ı böleceğini belirterek, “Irak'ta Türkmen bölgeleri üzerinde büyük oyunlar oynanıyor. Önceden beri bu gerçekleşiyor. Kerkük ve diğer karışık bölgelerde bu gerçekleşiyor. Referandum bizim milli çıkarımızdır. Kesinlikle referandumu kabul etmiyoruz. Referandum Irak'ın toprak bütünlüğünü tehdit eder. Devlet güvenliğini tehdit eder. Ayrıca komşu ülkeleri tehdit eden bir meseledir. Birisi bir ev yaptığı zaman komşusunu sorar. Referandum komşu ülkeleri de tehdit ettiğinden dolayı biz referandumu boykot ediyoruz” demişti. Biz de Türkmen kardeşimiz ve başkanımız ile aynı düşüncedeyiz. Zaten bu referandumu ne Irak parlamentosu kabul ediyor, ne de Anayasası. Federal mahkemeleri ve siyasi partileri kabul etmiyor. Komşu ülkeler ve uluslararası taraflar da kabul etmiyor. Dolayısı ile ne karar çıkarsa çıksın kabul etmiyoruz.”

İSRAİL, BÖLGE ÜZERİNDE OYUNLAR OYNUYOR”
İsrail Devleti’nin referandumu bahane ederek bölge üzerinde oyunlar oynadığını ve orayı karıştırmak istediğini kaydeden Aydın, Türk Milleti’nin buna asla izin vermeyeceğini vurguladı. Aydın, “Orada bir Kürdistan devletinin kurulacağına inanmıyorum. Burada bazı oyunlar oynanıyor. Bu oyunu İsrail açıktan destekliyor ve diğer bazı güçlerde “istemiyorum” görüntüsünde ama bölgeyi karıştırmak için gizli destekliyor. Barzani’ye bugün yaptırılan referandumun bir adım sonrası Suriye’nin kuzeyinde de aynı senaryonun sahnelenmesi olacaktır. Referandumla Irak’ın kuzeyinde oluşturulan harita Suriye topraklarına uzanacak, ikinci adımda orada aynı oyun tezgâhlanacaktır. Bu iki bölgede oluşturulan harita çalışması, çok uzak olmayan bir gelecekte, belki de İran da, Türkiye’de de sahnelenecektir. Bizim karşı olduğumuz oyun budur. Türk milleti buna izin vermeyecektir” şeklinde konuştu.

TÜRKMENLER BASKI ALTINDA”
Bölgede yaşayan Türkmenlerin şu an baskı altında olduğunu dile getiren Aydın, oradaki Türkmenlere yardım edilmesi gerektiğini söyledi. Aydın, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Tabi ki bölge de yaşayan Türkmenler etkilenecek şu an bile binlerce Türkmen kardeşimiz ana yurtlarından baskılar sonucu uzaklaştırılmışlar ve fırsat bu fırsat diyerek referandum kartını oynamışlardır. Bizler asil bir milletin evlatlarıyız mağdur insanlara yardım etmeyi severiz. İnsanlık olsun diye bir dönem yardım ettiğimiz insanlar da, işte gün geldi mi başkalarının kuklası olarak karşımıza çıkıyor Barzani örneği gibi biz yine de mağdur insanlara dinimiz gereği yardım edeceğiz hele hele bu kan kardeşimiz ise derhal etmemiz gerekecektir. Bu yardım her türlü olacaktır. Bir gece ansızın da olabilir.”

BİR VE BERABER OLMALIYIZ”
Türkiye’ye yönelecek her türlü tehditlere karşılık bir ve beraber olunması gerektiğine dikkat çeken Aydın, “MGK ve ardından mecliste teskere gibi kararlar ile gereken adımların başladığını görüyoruz” dedi. Aydın, “Bu oyunu bozmak için Türk milleti olarak şu an bu oyuna karşı çıkan hükümetimizi desteklemek olacaktır. Mecliste Irak ve Suriye teskeresin de ki birliğimiz gibi AK Parti, MHP, CHP’liler birlikteliği gibi ülkemize gelecek tehditlerde bir olmalıyız, beraber olmalıyız. Önümüzdeki günlerde olabilecek her türlü müdahalelerde bu birliğimizi daima göstermeliyiz. Diğer yapılabilecekler ise kapılarımızın derhal kapatarak, her türlü ihracatın durdurmamız gerek. Bunu birkaç gün önce Cumhurbaşkanımız bir konuşmasında söyledi. vanaların kapatılması ile ilgili, başka ekonomik siyasi ne tür yaptırımlar yapılabilir bunların acil tarafından yapılması hükümetimize düşmektedir. MGK ve ardından mecliste teskere gibi kararlar ile gereken adımlar başladığını görüyoruz. Ülkeler her türlü tehditleri sınırının sıfır noktasında istemez. Tehdit sıfır noktasına yerleşmeye çalışıyorsa bunu uzağa itmek gerek bunu itmek içinde her türlü müdahale kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca şu an bu bölgelerde ülke bütünlüğü bozulması halinde, eski topraklarımız olması dolayısı ile her an ve her türlü müdahale hakkımız bulunmaktadır” diye konuştu.

BÜTÜN BÖLGEYİ KURTARMAK ZORUNDAYIZ”
Türkiye dahil bütün bölgeleri kurtarmak zorunda olduklarının altını çizen Aydın, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Türkiye’nin bir şekilde hesap bozucu yapısını öne çıkarıp, siyasi aklın, devlet aklının, kamuoyu hassasiyetinin tehlikeyi görüp ona göre pozisyon alması gerek. Dolayısı ile her türlü müdahale sınırlarımızın dışında olması zorunludur. O kuşağı yarmak, bu oyunu bozmak sözde “yeni harita”ları delik deşik etmek, Türkiye’yi ve bütün bölgeyi kurtarmak zorundayız. Yüzyıllardır bunu hep yaptık. Bir kez daha niye yapmayalım.”

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz