1 Kasım seçimlerinin ardından dün yemin töreniyle resmen açılan TBMM’nin ardından gözler yeni kurulacak hükümete çevrildi. Kulislerde konuşulan yüzde 70’in üzerinde oy veren illere bir bakanlık verileceği konuşulurken Kahramanmaraş’ın bu seçimlerde bir bakana sahip olacağı kesin gibi görünüyor.

Kahramanmaraş’ta tarihinin en büyük oyunu alan AK Parti bu desteğe yeni kurulacak hükümette bir bakanlık ayırarak karşılık verip vermeyeceği merak konusu oldu. 2002 yılından bu yana yapılan 5 genel seçimde 40 milletvekili sayısının 32’sini AK Partiye veren Kahramanmaraş yeni kurulacak hükümette kesinlikle Kahramanmaraşlı bir ismin kabinede yer almasını istiyor.

AK Parti Kahramanmaraş teşkilatı, Büyükşehir Belediye Başkanı ve milletvekilleri Pazartesi gününden itibaren Ankara’ya taşındı. Başbakan Ahmet Davutoğlu önce 105. Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında İl başkanlarına seslenerek ilk 10’a giren illere ödüllerini verdi. Daha sonra ise TBMM’ye geçerek yemin etti.

Yeminin ardından Cumhurbaşkanlığı konutuna geçerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşen Başbakan Davutoğlu yeni hükümeti kurmak için görev aldı.

Hükümeti kurma görevini almasının ardından Davutoğlu'nun yeni oluşturacağı kabine üyelerini Erdoğan'ın onayına sunması için 45 gün süresi var. Ancak Davutoğlu'nun çarşamba günü yeni kabinesini açıklaması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümeti onaylamasının ardından Bakanlar Kurulu programı okunacak.

Programın okunmasından 2 tam gün geçtikten sonra görüşmelere geçilecek, görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra ise güven oylaması yapılacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, yeni kabineyi oluştururken 3 temel kriteri göz önünde bulunduracağı belirtiliyor: Seçim başarısı, öze dönüş ve bölge-il dengesi...

Bu kapsamda, AK Parti'ye yüzde 70'in üzerinde oy vermiş Rize, Konya, Bayburt, Kahramanmaraş gibi illere bakanlık verilmesi düşünülüyor. Yine AK Parti'nin seçimi kazanmasında önemli rolü olan ve 'öze dönüş'ün simgesi kabul edilen '3 dönemlik' isimlerden bazılarının kabineye girmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Bölge ve il dengesinin gözetilmesi, aynı illere birden çok bakanlık verilmesi yerine farklı illerden bakan atanması, bir diğer kriter olacak. Başbakan'ın kabine içi uyumu gözeterek, tecrübeli isimlerle gençleri harmanlaması da bekleniyor.

Kulislerde konuşulanların ardından yeni kurulacak kabineyle Kahramanmaraş’ın 13 yıldır beklediği bakanlık özleminin de sonlanacağı düşünülüyor. 2002 yılından bu yana Ak Partiye en büyük desteği veren Kahramanmaraş’ın yeni kurulacak kabinede bir üyesinin olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

2011 yılında Kahramanmaraş’tan seçilerek milletvekili olan ve hemen ardından Grup Başkanvekilliği görevine getirilen Mahir Ünal ismi bakanlık için öne çıkarken, diğer isimler arasında ise bir dönem Adalet Bakan Yardımcılığı görevinde bulunan Veysi Kaynak ile Vali ve son olarak Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Celalettin Güvenç’in ismi de yeni kurulacak kabinede bakanlık alabilecek isimler arasında geçiyor.
Haber: Mücahit Dalkara

Editör: Mahmut Beyaz