31 Mart 2019’da gerçekleştirilecek olan yerel seçimlere az bir zaman kalırken, şehirlerdeki siyasi hareketlilikte her geçen gün tırmanıyor. Partilerin belirlemiş olduğu adaylar şehirlerinde seçim çalışmalarına yavaş yavaş başlarken, AK Parti’nin Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak belirlediği isim olan Hayrettin Güngör’de memleketi Kahramanmaraş’a geldi. Güngör AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal'la birlikte Adana'dan karayolu ile Kahramanmaraş'a gelerek partililer tarafından Türkoğlu İlçesinde karşılandı. Güngör ve Ünal daha sonra Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde aday tanıtım toplantısına katıldı.

GÜZEL BİR SEÇİM SÜRECİ YÖNETMEK İSTİYORUZ”
Burada bir konuşma yapan Güngör, “Hepinizin yakından takip ettiği gibi partimizin kurulları tarafından yapılan değerlendirmede Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın takdirleriyle geçtiğimiz cumartesi günü Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak gösterildim. Ben başta Cumhurbaşkanıma, teşkilatımıza ve çok değerli hemşerilerime saygı ve şükranlarımı sunuyorum. Yaklaşık 30 yıldır yerel yönetim ailesi içerisindeyim. Bu manada gerek yurt içinde gerekse de yurt dışında birçok yerel yönetim organlarıyla mesaim oldu. Adaylığım açıklandıktan sonra gerek şehrimden gerek yurt içinden gerekse de yurt dışından samimi tebriklerini ileten çok değerli dostlarıma teşekkür ediyorum. Ben başkan adayıyım ve henüz başkanı değilim. Önümüzde 4 aylık bir seçim süreci var. İnşallah bu süreci cumhurbaşkanımızın liderliği ve partimizin kurumsallaşmış ilkeleri çerçevesinde sağlıklı bir süreç yöneterek bu süreci sonlandırmak istiyoruz. Kahramanmaraş’ta bütün belediyeleri ve büyükşehir belediyesini AK Parti yönetimi ile devam ettirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

SAYISIZ BELEDİYE DENETLEDİM”
Görevi itibariyle sayısız belediye denetlediğini söyleyen Güngör, “30 yıla yakın bir mesleki hayatım oldu. Ama hep yerel yönetimler ile ilgili oldu. Meslek hayatıma İçişleri Bakanlığı’nda kontroler olarak başladım ve sayısız belediye denetledim. Hakikaten 10 yıllık süre içerisinde Türkiye’de gitmediğim yer kalmadı. Bu manada belediye teşkilatlarını son derece iyi biliyorum. Bu görevimin ardından beni bulunduğum kuruma başkan olarak atadılar. Allah’a hamt olsun 5 yıllık süre içerisinde bu görevi yaptım ve ilk AK Parti hükümetleri döneminde bu göreve getirilmiştim ve AK Parti’nin kurulduğundaki belediyecilikle ilgili bütün reform çalışmalarında yer aldım. Bu çalışmalarımız takdir edildi ve Türkiye Belediye Birliği Genel Sekreterliği görevine getirildim. Bu görevlerin her birini sindire sindire yaptım. 10 yıllık bu görevim içerisinde AK Parti hükümetlerinin yerel yönetimlerle ilgili bütün çalışmalarında yer aldım. Tabii çok ciddi bir mesai sarf ettik. Yurt içi ve yurt dışında birçok önemli çalışmamız oldu. Cumhurbaşkanımızın hayali Büyükşehir Belediye modelini Türkiye’de yaygınlaştırmaktı. Cumhurbaşkanımızın iradesi olmasaydı bugün Kahramanmaraş Büyükşehir olmazdı. Ben o çalışmalarda Türkiye Belediyeler Birliği adına ciddi öneriler geliştirdim, 2 gün bu çalışmayı yürüttük. Bunlar bana ciddi tecrübe kazandırdı. Büyükşehir modeli nasıl kurgulanmalı? Neden büyükşehire geçiyoruz?” şeklinde konuştu.

BİZ BİR BÜTÜN OLARAK KAHRAMANMARAŞ’IZ”
Bir bütün olarak Kahramanmaraş olduklarına dikkat çeken Güngör, şöyle konuştu: “Kahramanmaraş’a bugüne kadar hizmet yapmış, bütün belediye başkanlarımızı başta büyükşehir olmak üzere ilçe belediye başkanlarımıza şükranlarımı arz ediyorum. Bakın bu bir süreçtir. Bu arkadaşlarımız bu gayretleri yapmasa bugün Kahramanmaraş bu aşamada olmazdı. Yeni kurulmuş bir büyükşehirin zorlukları içerisinde gerçekten ciddi gayretlerle önemli hizmetler yapmıştır. Fatih Erkoç, 31 Mart’a kadar benim şehrimin başkanıdır, kendisine bu hizmetler için teşekkür ediyorum. Biz istişareye önem vereceğiz ve burada görev yapmış bütün belediye başkanlarımızla yılda en az bir defa onlarla bir araya geleceğim ve şehre dair istişarelerde bulunacağım. İstişare bizim inancımızda olan bir şeydir. Şehrin tüm paydaşları ve aktörleriyle özellikle şehrimize yön veren hizmetlerde mutlaka onların bilgisine başvuracağız. Kişi odaklı değil, vatandaş odaklı hizmet yapacağız. Biz Kahramanmaraş olarak bir bütün olarak Kahramanmaraş’ız. Biz bu bilinç içerisinde hareket edeceğiz.”

BU MİLLETİN BİR KURUŞUNU ZAYİ ETMEYECEĞİME SÖZ VERİYORUM”
“Bütçe disiplini, kaynak yaratma konusunda çok titizim ve bu milletin bir kuruşunu zayi etmeyeceğime söz veriyorum” diyen Güngör, “Önümüzde 4 aylık önemli bir süreç var. Fatih kardeşimin getirmiş olduğu noktayı biz bir adım ileriye götürmek için gayret göstereceğiz. Ben dünyada çok fazla yer gezdim. Bana hep soruyorlar, “Belediyecilik nedir?” Belediyecilik şehrin ve o şehrin halkının taleplerini karşılama sanatıdır. Başarı nerededir? Başarının temel kaynağı insandır. Bu defa bu şehrimizi diğer şehirlerle rekabete hazırlayacak kadrolarımızı geliştireceğiz. Özellikle insan kaynağımızı kurumsal kapasite geliştirmek birinci amacımız olacak. Çünkü biz şehrimizi geleceğe hazırlamak için bu kapasiteye ihtiyacımız var. İstişareye ilime bilime önem vereceğiz. Bunlar insanlığın evrensel kurallarıdır. Ben kimin ne yapacağını çok iyi bilirim. Şehrin potansiyelini ortaya çıkaracağız. Bu şehir ne ile rekabet edebilir. Bu şehrin bütün sorunu beni ilgilendiriyor. Bir diğer konu iyi bir mali yönetim. İyi bir mali disiplin. Kaynaklar sınırsız değil. Kaynağı iyi kullanmamız lazım” diye konuştu.

GÜNLÜK SİYASETİN İÇİNDE OLMAYACAĞIM”
Günlük siyasetin içerisinde olmayacağını anlatan Güngör, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Partimizin ismi sıradan konmuş bir isim değildir. Adalet konusuna son derece önem vereceğiz. Biz yerel kalkınma odaklı hizmet edeceğiz. Çünkü bu şehrin şu anda bir milyar dolar civarında bir ihracatı var. 160 milyar dolar civarında Türkiye’nin ihracatını düşündüğümüzde neden bu şehrimiz bu ihracatta daha fazla pay almasın. İşte şehrin bütün dinamiklerini ortaya çıkarmak ve şehrin rekabet gücünü arttırmak için çalışacağız. Sloganımız birlikte belediyecilik olacak. Kurumlarla diyaloga çok önem veriyoruz. Belediye yönetimi bir koordinasyon bir uyum yönetimidir. İl bütünündeki büyük hizmetler büyükşehir ilçe düzeyindeki hizmetler ise ilçe belediyeleri tarafından yapılacaktır. İşte biz bu uyuma son derece önem vereceğiz. Bu konuda da en büyük fedakârlığı ben yapacağım ve bir ilçenin ihtiyacı varsa buna büyükşehir küçükşehir olarak kesinlikle bakmayacağımız. İlçe belediye başkanlarımızla bu sorunu oturup nasıl halledebileceğimize bakacağız. Ankara’daki merkezi idare kurumlarını çok iyi biliyorum. Hayrettin Güngör Kahramanmaraş’ı da bilir, Türkiye’yi de bilir, dünyayı da bilir. Kimden nerden kaynak yapılacağını hangi yetkinin nereden alınacağını Hayrettin Güngör çok iyi bilir. Hayrettin Güngör günlük siyasetin hiçbir zaman içinde olmayacaktır. Ben hizmete talip olarak geldim. Belediye başkanlığı yapacağım.”

HEM YEREL YÖNETİMDE HEM DE HÜKÜMETLE BÜYÜK HİZMETLER VERDİK”
Güngör’ün ardından konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ise, “Bizim bir hikâyemiz var. 1994 yılında İstanbul’da başlayan bir hikayemiz var. Bizim belediyecilik hikâyemiz 1994’te hiç kimsenin beklemediği 21 günde Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmasıyla başlayan bir hikâye. Recep Tayyip Erdoğan Büyükşehir belediye başkanı olduğunda 3 şey vardı. Çöp, çukur, çamur. İnsanların evinde su akmıyordu. Ben öğrenciydim. 1984 yılında Bahçelievler’de Bakırköy’de su nerede? 1994 krizinde Türkiye büyük kayıplar yaşadı. 94 yılında o büyük kayıplara rağmen Recep Tayyip Erdoğan Belediye başkanı olduğunda bugün olduğu gibi merkezi hükümet belediyelere para mı gönderiyordu. Peki Recep Tayyip Erdoğan ne yaptı? Recep Tayyip Erdoğan çöpü çukuru çamuru bitirmekle kalmadı, sosyal belediyecilik nedir? Kültürel belediyecilik nedir insana hizmet nedir insanı merkeze almak nedir herkese gösterdi. O yüzden bizim belediyeciliğimizin temeli Recep Tayyip Erdoğan belediyeciliğidir. Bu aziz millete hizmetkâr olmak ne demektir herkese gösterdi. Erdoğan belediyeciliğinin tek bir amacı vardır. Bunu tekrar tekrar söylüyorum. Erdoğan belediyeciliğinin amacı insanımızı evinde sokakta mahallesinde ilçesinde ilinde huzurlu, mutlu güven içerisinde yaşamasını sağlamaktır bu kadar basit. O yüzden biz 94’ten beri şehirlerde bir şeye önem veriyoruz. İnsanımızın mutlu, huzurlu yaşamasına önem veriyoruz. AK Parti 2004 yılında yerel kalkınmayla yola çıktı. Önce şehirlerin altyapı sorunlarını çözdük. Şehirlerimizin bütün sorunları çözüldü hamt olsun. Her belediye başkanımız büyük bir özveriyle çalıştı. Sonra 2009’da biz ne dedik. Daima hizmet daima millet dedik. Bu milletten biz hiç ayrılmadık. Bu milletin bize çizdiği istikametten asla sapmadık. Hem yerel yönetimde hem de hükümetle büyük hizmetler verdik” ifadelerine yer verdi.

SALDIRILARA KARŞI DİMDİK AYAKTAYIZ”
Her türlü saldırılara karşı dimdik ayakta olduklarını belirten Ünal, “Cumhurbaşkanımız Türkiye’nin önüne 2023 hedeflerini, 2053 hedeflerini, 2071 hedeflerini koyduk. Hatırlarsanız Türkiye’de memur maaşını aldığı zaman döviz bürosuna koşardı çünkü memur önünü göremezdi. 13 Ağustos’ta Türkiye’ye karşı bir kur saldırısında bulundular. Adeta 13 Ağustos gecesini ekonominin 15 Temmuz gecesi yapmak istediler. Ne oldu birileri alkış tutuyordu dolar 10 lira olacak diye. Dolar 10 lira olacak deyip, gidip ülkesinin ekonomisine güvenmek yerine gidip dolar alanların halini görüyorsunuz değil mi? Dolar düşüyor. Dolar yükselirken, sosyal medyayı ayağa kaldıranlar, dolar düşerken neredeler? Ülkenin ekonomisi elhamdülillah bu kadar saldırıya rağmen toparlanmaya ve içlenmeye başladı mı? Elhamdülillah başladı. Arkadaşlar, hatırlayalım geçmişte bir anayasa fırlatıldığı için biz bir gecede fakirleşmedik mi? Avrupa öksürse biz krize girerdik. Şimdi elhamdülillah bu kadar saldırıya rağmen dimdik ayaktaysak bunun sebebi nedir? Bunun sebebi Kahramanmaraş’tır ve birlik beraberliğimizdir” dedi.

ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREVİ YAPACAĞIZ”
AK Parti İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici’de şunları kaydetti: “Bu vatanı, bu toprakları bize vatan yapan gece gündüz korumak için mücadele eden kuruluştan bugüne emeği geçen, kuruluşundan bugüne şehit olan tüm şehitlerimizi rahmetle minnetle yâd ediyorum. Kahraman şehrimizin kahraman evlatlarını, şehitlerini rahmetle minnetle yâd ediyorum. Gazilerimize acil şifalar, esenlikler uzun ömürler diliyorum. Biz böyle bu salonları doldurduğumuz sürece Kahraman şehrin bu güzel insanları hep beraber olduğu sürece dünya görecek ki, Türkiye'si, Kahramanmaraş'ı el birliğiyle ayakta duracak ve hep beraberce inşallah ileriye umutla bakacağız ve liderimizin arkasında, Cumhurbaşkanımızın arkasında yürümeye devam edeceğiz. Bunun içindir ki, bayrak el değiştirdiği zaman hep beraber adayımıza, kardeşimize sahip çıkacağız. Bu zamana kadar yaptığımız tüm işlemleri en baştan tek tek yapacağız. Kapı kapı dolaşacağız, sandık görevlilerimize kadar, mahalle yönetimlerimize kadar, seçim gününe kadar AK Parti teşkilatları 2001'de kurulduğundan bugüne nasıl çalıştıysa bizden önceki kardeşlerimiz nasıl görev yaptıysa, bizlerde öyle görev yapacağız. Amacımız Kahramanmaraş'ımızı yerelde en üst düzeyde Türkiye'nin ilk illeri arasında alabilmek. İşte bizlerde zamanında sandıklarda görev yapmış bir kardeşiniz olarak ilçe teşkilatlarında görev yapmış bir kardeşiniz olarak herkesin ne tür zorluklar çektiğini biliyorum ama birlikten kuvvet doğar. Biz şehrimize sahip çıkarsak, şehrimizin değerlerine sahip çıkarsak, şehrimizin yetiştirdiği insanlara sahip çıkarsak, hep beraber bunu başarırsak Allah'ın izniyle önümüzde kimse duramaz. Yeter ki bir olalım beraber olalım hep beraber Kahramanmaraş olalım. Hedefimiz 11 ilçemiz bir de Büyükşehir Belediye Başkanlığı'mız inanıyorum ki partimiz kurulduğu günden bugüne, onu iktidara taşıyan şehrimizin evlatları ülkemizin evlatları 31 Mart 2019'da yine her zaman üzerine düşeni yapacak ve bizlere büyük oranda teveccüh gösterecek destek verecek. Bizlerde aldığımız emaneti, aldığımız günden itibaren layıkıyla yerine getirmenin gayretinde olacağız. Nasıl ki teşkilatlar olarak bizler ve bu salonu dolduran kardeşlerim, hanımefendiler, gençlik kolları, kadın kolları, ana kavim üyelerimiz, meclis üyelerimiz çalışıyor beldesi için, mahallesi için, ilçesi için, şehri için, ülkesi için koşuşturuyorsa bundan sonra da böyle olacak. 31 Mart 2019'da tüm belediyeleri almaya var mıyız sevgili kardeşlerim. Partimiz iktidara geldiği günden bugüne, görev alan tüm milletvekillerimize, değerli belediye başkanlarımıza, meclis üyelerimize, yöneticilerimize şükranlarımı arz ediyorum. En son dönemde de şu son 4,5 yılda özellikle büyük hizmetler yapan Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç'a teşekkür ediyorum. Allah ondan razı olsun. O da biliyorum ki, teşkilatçılığın ne demek olduğunu çok iyi biliyor . Görevi devrettikten sonra da yine en güzel şekilde şehrin hizmetinde bulunacaktır. Adayımıza gelince aslında klasik bir tabir ama “Belediyeciliğin kitabını yazmıştır” desek yeridir. Kendilerini saygıyla selamlıyorum. Birçok eseri var Büyükşehir Belediye'yle birlikte Belediyecilik Kanunu'nda, Yerel Yönetimler Kanunu'nda ve benzeri durumlarda Türkiye'nin önünü açmış ve yeni yönetmelikler çıkmasına vesile olmuş, kanun tasarılarına emeği geçmiş ve bu işi çok iyi bilen birisi bizler Kahramanmaraş olarak kendisinin bildiği birikim ve tecrübelerinden faydalanacağız. Onun da bu enerjisini şehrimizin dönüşümüne sunacağından hiç şüphemiz yok. Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız Hayrettin Güngör Bey'e hayırlı olsun diyorum. Hep beraber bizde her daim onun yanında olacağız. Şükranlarımı sunuyorum hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

Haber: Emre Akkış/Ahmet Güneçıkan

Editör: Mahmut Beyaz