AK Parti’de, 30 Mart 2019’da gerçekleştirilecek olan mahallî seçimlere hazırlık kapsamında halkın şikâyet ve beklentilerine yönelik geniş çaplı bir araştırma başladı. Belediyelerde ilk olarak mevcut başkanlarla yola devam edilip edilmeyeceğine karar verilirken, yeni adaylarda ‘saygınlık, dürüstlük, güvenilirlik, liyakat ve ehliyet’ kriterlerini ön plana çıkacak. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Ağustos’ta gerçekleştirilen kongre sonrası topladığı Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) ve MYK’da yerel seçim hazırlıklarına başlanılması konusunda talimatlar vermiş ve ardından yaptığı açıklamalarda da bunu dile getirmişti. 24 Haziran’da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimlerinden zaferle çıkan AK Parti’de, bir taraftan oy kayıplarının muhasebesi yapılırken, yerel gündemin gittikçe sıcaklaşan gündem konularından biri olan 2019 Mart Yerel Seçimleri için de çalışmalar start aldı. Yerel Seçimler öncesi AK Parti’de vatandaşlara yönelik anket çalışmaları da hızla devam ederken, Genel Merkez tarafından dün Kahramanmaraşlı vatandaşların telefonlarına gönderilen anket mesajları günün en çok konuşulan konusu oldu. Gönderilen mesajlara Evet yada Hayır olarak cevap verilmesi beklenen mesajda, vatandaşlara ‘Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’u başarılı buluyor musunuz?’ sorusu soruldu.

TELE-SMS ANKETİ DEVREDE!

AK Parti, yerel seçimlere yönelik çalışmalarını hızlandırırken; halkın belediyelerden beklentilerini tespit etmek için de saha araştırmalarına devam ediyor. Yerel Yönetimler Başkanlığı tarafından belirlenen başkan yardımcıları sorumlu oldukları bölge ve illerde çalışmalarına başladı. Teşkilatlar, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarla bir araya gelen başkan yardımcıları, halkın taleplerine kulak veriyor. Daha sonra halktan gelen talepler değerlendirilerek çıkan sonuçlar rapor haline getirilecek. Yaklaşan yerel seçimler öncesi vatandaşların belediye ve belediye başkanının hizmetlerinden memnuniyeti ölçmek amacıyla yapılan anketler SMS ile yapılıyor. Aday belirlemede işi sansa bırakmak istemeyen AK Parti, yüz yüze mülakatlarda yaşanabilecek manipülasyonu aşmak için “tele-sms” anketini devreye soktu. Bu hafta başlayan çalışma ile vatandaşa başkandan, belediyeden memnun olup olmadığı ve kimi başkan olarak görmek istediği soruluyor.

BELEDİYE BAŞKANINDAN MEMNUN MUSUNUZ?

AK Partili bazı belediyelerin, seçmenin bakışını ölçmek için SMS yoluyla hemşehrilerine sorular sormasının ardından Genel Merkez hem SMS yollayarak hem de telefonla arayarak halkın memnuniyetini öğreniyor. SMS’lerde “Belediye başkanından memnun musunuz?”, “Belediyenin çalışmasından memnun musunuz?”, “Kimi belediye başkanı olarak görmek istersiniz?” gibi sorular yöneltiliyor. AK Parti kaynakları, yüz yüze yapılan anketlerde vatandaşlarda manipülasyona neden olabileceği düşüncesiyle böyle bir çalışma başlattıklarını belirterek, en doğru cevabın SMS yoluyla öğrendiklerini vurguladı. Bir hafta içerisinde gelen cevapları rapor haline getirecek olan AK Parti, başkan yardımcılarından gelen sonuçlarla da karşılaştıracak.

ÇOK SAYIDA BELEDİYE BAŞKANI GÖREVDEN ALINACAK!

AK Parti, son seçimlerden önce başta Ankara ve İstanbul olmak üzere çok sayıda belediye başkanının görevden alınması olayını bir ‘manifesto’yla sürekli hale getirecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçimlerden önce açıklayacağı manifestoya uymayanlar, seçim tarihi beklenmeden görevden alınacaklar. 2017 yılı ekim ayında başlayan bir süreçle, AK Partili İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanları genel başkanın talebiyle görevden ayrılmış, hatta Melih Gökçek istifa etmemek için uzun süre direnmişti. Balıkesir, Bursa, Düzce, Niğde ve Çorum belediye başkanları da AK Parti Genel Merkezi’nin talebiyle istifa etmişti. İstifa gerekçeleri de AK Parti kulislerinde ‘partiyle yaşanan sorunlar ve bazı yolsuzluk iddiaları’ olarak konuşulmuştu. Bu uygulama, o dönem seçmen iradesine aykırı bulunarak eleştirilmişti.

ADAYLIK İÇİN KRİTERLER

AK Parti, Türkiye genelindeki bin 398 belediye için iki ayrı adaylık süreci işletecek. Bu kapsamda, öncelikle mevcut başkanlarla yola devam edilip edilmeyeceğine karar verilmesi için ‘Kurumsal performanslarına’ bakılacak. Ayrıca, ilinde teşkilat, meclis üyeleri, milletvekilleri ile uyumu, halka ilişkileri, vatandaş nezdindeki karşılığı da mevcut başkanların yeniden aday gösterilmesinde etkili olacak. Ayrıca, AK Parti’nin daha önceden olduğu gibi önemli yatırımları bölmeme ve kesintiye uğratmaması görevlerini işi yapan belediye başkanlarının işini kolaylaştıracak. AK Parti’de olmayan 500 civarındaki belediye ve mevcut başkanların aday gösterilmeyeceği yerler için yapılacak müracaatlar için ise ayrı bir çalışma yürütülecek. Yeni adaylarda ‘saygınlık, dürüstlük, güvenilirlik, liyakat ve ehliyet’ kriterlerini ön plana çıkaracaklarını belirten AK Parti kurmayları, seçilme yaşının 18’e indirilmesi ile birlikte, önceki seçimlere oranla bu seçimde daha fazla genç adayın çıkmasını beklediklerini söyledi. Kahramanmaraş’ta ise Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanı olma hayalleri kuran isimler yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

VATANDAŞLARIN ŞİKAYETLERİ SIRALANDI!

AK Parti, Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlere hazırlık kapsamında vatandaşın beklentilerini belirlemeye yönelik tüm Türkiye’yi kapsayan geniş çaplı bir araştırma yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında, geçtiğimiz günlerde toplanan MYK’da masaya yatırılan araştırma raporu parti ayrımı yapılmadan tüm belediyelerle ilgili vatandaşın şikâyet alanlarını içeriyor. Edinilen bilgilere göre, MYK’da Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi tespitleri ile vatandaşın gündeme getirdiği şikâyet başlıklarının benzer olduğunu dile getirdi. AK Parti, Yerel Yönetimler Başkanlığının araştırmasında vatandaşın şikâyet konusu yaptığı yerel uygulamalar 6 başlık altında toplandı. AK Parti kaynakları, MYK’da değerlendirilen bu başlıkları şöyle sıraladı:

HİZMETLERDEKİ HOYRATLIK: Şehirlerin altyapısındaki eksikliklerden şikâyet ediyorlar. Altyapı eksikliklerinin giderilmesi konusunda yapılan çalışmalardaki hoyratlıktan şikâyetler var. Belediye kazıyor, kapatıyor bu sefer başkası kazıyor. Buradan bile bir rant olduğunu düşünüyor.

KALİTELİ ŞEHİR HAYATI: Şehir hayatındaki kalite düşüklüğü gündeme getiriliyor. Belediye alt geçit- üst geçit yapıyor. Kongre merkezleri, kültür merkezleri yapıyor ama yürürken bastığı taş oynuyor. Vatandaş şehir hayatını kaliteli hâle getirilmesini istiyor.

EN BÜYÜK RAHATSIZLIK RANT: Belediyelerle ilgili olarak en büyük rahatsızlık yolsuzluk ve rant iddiaları. Plan tadilatları ve kentsel dönüşümden kaynakları rant iddialarından çok rahatsızlık var.

BAŞKANA ULAŞAMIYORLAR: Üst düzey yöneticilere ulaşamamaktan da şikâyet var. Derdini anlatamama, sıkıntılarına, şikâyetlerine çözüm bulunmadığını düşünüyor.

DENETİMLE İLGİLİ ŞİKÂYETLER: Belediye hizmetlerinin ve harcamalarının da tam olarak denetlenmediği düşünülüyor. Buna yönelik bazı yeni adımlar atılsa da, vatandaş bunun kâfi olmadığını savunuyor.

HİZMETLERİN SIRADANLAŞMASI: Yeni ve heyecan veren projelerin olmaması da eleştiri konusu oluyor. Yapılan hizmetler ve projelerin kendini tekrar etmesinden şikâyet var.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz