Son yıllarda özellikle çalıştaylar kapsamında çok sayıda bakanı ağırlayan Kahramanmaraş, bu kez ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’i konuk etti. Özellikle Elbistan ve Afşin halkının sorunlarını AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’a iletmesi, Mahir Ünal’ın da durumu Bakan Dönmez’e bildirmesi üzerine, bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Kahramanmaraş’a gelen Bakan Dönmez, ilk olarak Afşin Seçim Bürosu’nda vatandaşlarla bir araya geldi. Bakan Dönmez’e, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, Cumhur İttifakı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör, AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici, MHP Kahramanmaraş İl Başkanı Ertuğrul Doğan, ilçe belediye başkan adayları ve çok sayıda partilileri eşlik etti. Seçim Bürosu önünde kendini bekleyen yoğun kalabalığa seslenen Bakan Dönmez, Afşin-Elbistan bölgesinde de en az iki termik santral projesi üzerinde çalıştıklarını belirterek, ilk etapta C sektörüyle alakalı olarak hazırlıkları tamamladıklarını, yakında ihaleye çıkacaklarını söyledi.

Program, AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici, Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş İl Başkanı Ertuğrul Doğan ve Afşin Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı AK Parti Afşin Belediye Başkan Adayı Mehmet Fatih Güven’in selamlama konuşmalarıyla başladı.

“GÖREV VERİRSENİZ UYUM İÇERİSİNDE ÇALIŞACAĞIZ”

Ardından Cumhur İttifakı AK Parti Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör vatandaşlara seslendi. 31 Mart seçimlerine kısa bir sürenin kaldığın belirten Güngör, “31 Mart’a yaklaştık, önümüzde çok kısa bir süre var. Tabi hep şunu ifade ettik, AK Parti hükümetleriyle Türkiye’miz gelişti, şehirlerimiz gelişti, ilçelerimiz gelişti, hamdolsun önemli bir aşamaya geldik. Tabi bu gelişmelerde Cumhurbaşkanımızın ve ekibinin ciddi bir payı var ama bu başarıların nedenlerinden birinin de siyasi istikrar olduğunu unutmamız lazım. İnşallah sizler bu sorumluluğu bize verirseniz, hem Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile hem de ilçe belediyelerimizle en üst düzeyde koordinasyon ve uyum içerisinde çalışacağız. Bu bizim başarımızı hem yerel yönetimlerde hem de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile başarısını kat kat artıracağına inanıyoruz. Rabbim birliğimizi ve beraberliğimizi bozmasın” dedi.

“ÇÖZÜM MİLLETİN ADAMLARINA KALIYOR”

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir ise Cumhur İttifakı’nın siyaseti millet odaklı yaptığını belirterek, sorunlara çözüm üretenlerin millet adamları olan Cumhur İttifakı mensupları olduğunu söyledi. Özdemir, “AK Parti siyaseti, Cumhur İttifakı siyaseti millet odaklı bir siyasettir. Bunu her zaman Cumhurbaşkanımız dile getirdi. Bugün Cumhur İttifakı ile milletin adamları, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile birlikte millete daha iyi hizmet etmek için milletin yaşam kalitesini daha da artırmak için omuz omuza verdi. Hepiniz de biliyorsunuz, adı Millet İttifakı olup da kendi zillet ittifakı olanlar bu memlekette sadece yangın çıkarttılar. Buraya geldiler, burada kardeşlerimizi provoke ettiler, gittiler. Başka şehirlere gittiler, PKK’yı, HDP’yi yasallaştırmak için belediye meclis üyesi olarak onları yerleştirdiler. Siz bunun farkındasınız ama Afşin-Elbistan Santrali’nde baca gazı diyorlar geliyorlar burada yangın çıkarıyorlar, kaybolup gidiyorlar. Arkasından çözüm üretmek her zamanki gibi milletin adamlarına kalıyor, her zaman Cumhur İttifakı’na kalıyor. Kardeşlerimiz bize sıkıntılarını anlattılar, Genel Başkan Yardımcımıza söyledik ve sayın bakanımız hemen şehrimize teşrif etti. Bakanımıza bizim sorunlarımıza duyarsız kalmadığı, anında çözüm üretmek için sizinle hemhal olmaya geldiği için minnettarız. Bu çok önemli bir şey, sizin duygularınızı, beklentilerini karşılamak, anında çözüm üretmek çok önemlidir, çok kıymetlidir. Geçmişte bu imkanı hiçbir zaman yakalayamadık. Bugün bu ittifakla, hükümetimizle, AK Parti ile bu imkan her zaman elinizin altında” ifadelerini kullandı.

“ELEKTRİKTE ARZ GÜVENLİĞİ, PROBLEMİ KALMAMIŞTIR”

Son olarak kendini bekleyen yoğun kalabalığa seslenen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kimsenin karanlıkta, soğukta ve yolda kalmaması için gece-gündüz çalışmaya devam ettiğini söyledi. Türkiye’nin enerji arzı probleminin son 15 yılda yapılan yatırımlarla çözüldüğünü dile getiren Dönmez, “Daha çok kısa bir süre öncesine kadar elektrikte arzımız yeterli değildi, yeteri kadar üretimimiz yoktu. Başka bir ifadeyle tüketimi, talebi karşılayacak kurulu elektrik gücümüz yoktu. Bazı yerlerde kesinti, kısıltı uygulamak suretiyle bu işi yürütmeye çalıştık. Hamdolsun son 15 yılda yapılan yatırımlarla birlikte elektrikte arz güvenliği, problemi kalmamıştır. Geçtiğimiz iki yıl elektrikte ihracatımızın üstüne çıktık ancak şunu da göz ardı etmemek gerekiyor; ürettiğimiz elektriğin yaklaşık yarısını ithal kaynaklardan elde ediyoruz. Yerli kömürümüzü biraz daha fazla kullanmak zorundayız. Bunu en iyi Afşin ve Elbistanlılar bilir” şeklinde konuştu.

“SONUNA KADAR KULLANMAYA KARARLIYIZ”

“Daha çok yerli, daha çok yenilenebilir maksadıyla ve amacıyla gece-gündüz çalışıyoruz” diyen Bakan Dönmez, “Türkiye’de son yıllarda yaptığımız yeni keşiflerle birlikte kömür rezervimizi 18 milyar tona çıkartmış olduk. Geçtiğimiz yıl kömür üretiminde rekor kırdık. Yıllık 101,5 milyon ton. Cumhuriyet tarihinin rekoru oldu. Yeter mi? Yetmez. Hala yurt dışından 30 milyon ton civarında kömür ithal ediyoruz. Evet kömürümüzün kalitesi çok iyi değil. Özellikle bu bölgede yaşayanlar bilir ama buna rağmen gelişen teknolojiyle birlikte bu kömürleri de sonuna kadar kullanmaya kararlıyız. Son iki yılda yaklaşık 5 bin megavatlık yerli kömür termik santrali projesi hazırladık. Bunlardan ilkinin ihalesini de geçtiğimiz yıllarda yaptık” dedi.

“EN AZ İKİ TERMİK SANTRAL PROJESİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ”

Afşin-Elbistan bölgesinde de en az iki termik santral projesi üzerinde çalıştıklarını açıklayan Dönmez, ilk etapta C sektörüyle alakalı olarak hazırlıkları tamamladıklarını, yakında ihaleye çıkacaklarını belirtti. Dönmez, “Afşin-Elbistan bölgesinde uzun süreden beri devre dışı kalan santralimiz vardı, ihalesi 1990’lı yılların sonunda yapılmış. Hukuki süreç tamamlandı, Danıştay dedi ki, bu devri yapacaksınız. Devir gerçekleşti ve şuan da deneme üretimleri yapıyoruz. Uzun süre kapalı kaldığı için deneme test üretimlerinde bazı sıkıntılar yaşandığını da biliyoruz. Özellikle baca gazı arıtma sistemiyle alakalı hem EÜAŞ hem de işletmeyi devralan firmayı kesin olarak uyardık. Baca gazı arıtma tesisi çalışmayacaksa santrali çalıştırmayacaksınız. Emisyon değerlerine hassasiyetle uyulmasını bekliyoruz. Bunun siz de biz de takipçisi olacağız. Bunda kararlıyız” açıklamalarında bulundu.

“ÜRETİMİ VE İSTİHDAMI ARTIRACAĞIZ”

Devri yapılan santralde işçi sayısının azaltılacağı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığına vurgu yapan Bakan Dönmez, bölgede üretim ve istihdamı artıracaklarını kaydederek, “Bazıları 'burada işçi azaltılacakmış, üretim düşecekmiş' diye dedikodu yapmaya başlamış. Böyle bir şey olsa biz işçi alımı yapar mıyız? Daha geçtiğimiz yıl burada yaklaşık 750 işçi aldık. Şimdi yeni projelerimizi de hazırlıyoruz. Onlarla birlikte bu bölgede üretimi ve istihdamı artıracağız. Afşin-Elbistan bölgesindeki bu kömürü kullanmaya kararlıyız. Hiçbir işçi kardeşimizi de mağdur etmeyeceğiz. EÜAŞ büyük bir hassasiyetle çalışıyor. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. İşçi kardeşlerimizin de beklentilerini karşılamak için de azami gayret göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz