Ay ışığı kitapları içinde yayınlanan orijinal bir kitaptan söz etmek bu kadar uzamamalıydı.  Aylar önce edindiğim kitabın değerlendirilmesi beklediğimden uzun vakitlere mal oldu.  

      Sayın Abdülkadir Harmancı’nın “Said Nursi’nin Risalelerinde Kelam-Felsefe Problemleri” adlı çalışması yüksek lisans tezi olarak kabul edilen bir eser. Prof. Dr. Saim Yeprem kitabın takriz bölümünde “Uzun yıllardın azımsanamayacak bir kesimin yoğun ilgi ve alakasını çeken Nur Risaleleri üzerinde, özellikle İslam Düşüncesi alanında, ilmi araştırmaların yapılması bizce bir gereklilikti. Konunun sahip bulunduğu geçmişi ve güncelliği yapılması gereken bilimsel araştırmanın ilmi objektifliğe daha bir özen gösterilerek ne eserlerin yüceltilmesini amaçlayan bir mürid ne de eksiklik arayan bir münekkit, tavrı takınılmadan gerçekleştirilmesi zorunlu kılmaktaydı.” biçimin de konunun ele alınması gerektiğini belirtiyor.  

      Sayın Abdülkadir Harmancı”nın kitabı büyük boy, güzel kapak tasarımı yanında geniş bir dizine de sahip. Kitap giriş ve yedi bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümü müellifin hayatı, eserleri ve kendisinin eserleri hakkındaki çeşitli değerlendirmelere ayrılmıştır.

      Birinci bölüm de bilgi teorisi, ikinci bölüm de Allah-kainat-insan ilişkileri, üçüncü bölüm de ilahiyat bahisleri, dördüncü bölüm de iman küfür konuları, beşinci bölüm de nübüvvet, altıncı bölüm de ahiret, yedinci bölüm de ise devlet yönetimi konuları işlenmiştir.  

      Kelam ilmi; Kuran ve hadislerin ışığında insanların akıl, kalp ve ruhlarını aydınlatarak onları tevhid inancına ve bu sayede dünya ve  ahiret saadetine ulaştırma gayesi güder. Felsefe ilmi; insanı insan yapan ve bir hiç olmaktan kurtaran araştırma ruhunun, anlamlandırma, yorumlama ve değerlendirme etkinliğinin, önemli sorular sorma ve onlara ciddi olarak cevaplar arama özelliğinin, erdemli olma ve mutlu yaşama talebinin akli bir ifadesidir.  Kitap bu iki ilim ışığında yeni  bir  İslam düşüncesinin sergilendiği Nur Risalelerini ele almaktadır. Üstadın eserlerinde “acz, fakr, şefkat ve tefekkür” devamlı işlenmektedir.  Bu kapsamlı çabanın uzun ekmek mahsulü olduğunu belirtir dostlarıma hayırlı okumalar dilerim.

       Said Nursi’nin Risalelerinde Kelam-Felsefe Problemleri. Ay ışığı kitapları. İstanbul