Suriye’nin İdlip kentinde şiddetli göğüs ve sırt ağrısı şikâyetiyle bulunduğu yerdeki hastaneye giden ancak imkânlar yeterli olmadığı için Hatay’a getirilen Suriyeli Sevsen Agam, burada da ameliyatın riskli olduğu gerekçesiyle ameliyat edilmedi. Daha sonra bölge illerdeki hastanelerin de aynı risk faktörü dolayısıyla kabul etmediği Suriyeli kadın, KSÜ Tıp Fakültesi’nin kucak açmasıyla son olarak Kahramanmaraş’a getirildi. Burada KSÜ’nün başarılı ve cesur doktorlarının özverisiyle ameliyat masasına alınan Suriyeli kadının 30 dakika boyunca dolaşımı durduruldu. Dolaşımın durdurulması üzerine doktorlar tarafından hayati önem taşıyan aort damarı değiştirilen Suriyeli Agam, yaklaşık 5 saat süren operasyon sonucunda sağlığına kavuştu.  Kahramanmaraş’ta ilk kez yapılan ameliyat ise hem tarihe geçti hem de takdir topladı.

“BEYNE VE KOLLARA GİDEN TÜM DAMARLARI YAPAY DAMARLA DEĞİŞTİRDİK”
Suriyeli kadının ameliyatını yapan doktorlardan olan Tıp Fakültesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Erdinç Eroğlu, yaşanan süreci gazetemize anlattı. Eroğlu, konuşmasında şunları kaydetti: “58 yaşındaki hastamız İdlip’te şiddetli göğüs ve sırt ağrısı nedeniyle bizim ülkemize Hatay’a gönderilmiş ancak hem Hatay hem de diğer bölge iller hastanın riskli durumundan dolayı kabul edilmemiş. Biz bu hastayı gece kabul ettik. Hastamız gece 22.00’da hastanemize geldi ve acil bir şekilde ameliyata aldık. Ameliyatımız yaklaşık 4-5 saat sürdü. Hastada kalpten çıkan ana damarda yani aort damarında ciddi bir yırtık vardı ve bu yırtık hastanın kollarına ve beynine giden tüm damarları içine alıyordu. Oraya kadar uzanmış bir yırtığı mevcuttu ve biz bu hastayı acil ameliyata aldıktan sonra hastanın vücudundaki tüm dolaşımını yaklaşık 30 dakikalık durdurduk ve bu ilimizde ilk defa yapılan bir ameliyat. Biz 30 dakika içinde aort damarını ve tüm beyne ve kollara giden damarları yapay damarla değiştirdik. Sonra da hastamızın dolaşımını tekrar sağladık ve hastamızı yoğun bakıma çıkarttık. Yoğun bakımdaki diğer gününde hastamızı makineden ayırdık ve hastamız gayet sağlıklı bir şekilde yürümeye başladı. Hastamız 6’ıncı gününde de taburcu oldu.”  

“HASTAMIZIN DOLAŞIMINI ÇOK KISA BİR SÜREDE DURDURDUK”
Hastanın dolaşımını çok kısa bir sürede durdurduklarının altını çizen Eroğlu, “Bizi gece 112 aradı ve böyle bir bayan hasta var dedi. Bizim de burada yeterli altyapımız var. Elimizde gerekli tüm malzemeler mevcut. Ekibimizde çok iyi. O gün hastamızı aldık ve ameliyat ettik. Ameliyat çok ta güzel geçti. Normalde bu ameliyatlar 7-8 saat sürer ama biz 4-5 saatte bu ameliyatı yaptık. Hastamızın dolaşımını çok kısa bir sürede durdurduk. Normalde hastanın dolaşımını ne kadar kısa tutarsanız o hasta o kadar fayda görüyor. Bundan dolayı hasta hiçbir zarar görmedi. Çok şükür de hastamızı taburcu ettik” ifadelerini kullandı.  

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz