İçinde bulunduğumuz sonbaharla birlikte mevsim normalleri gereği havalar soğumaya başladı. Bu süreçte insanlar soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı kendini korumaya alırken, uzmanlar bu süreçte cildin korunmasının da önemli olduğuna dikkat çekiyor. Bu noktada soğuk havalara karşı cilt sağlığımızı nasıl korumamız gerektiğiyle ilgili ip uçları veren Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Perihan Öztürk, Kahramanmaraşlı vatandaşların en çok cildi kuruluğuna bağlı olarak egzama ve boğaz enfeksiyonların tetiklediği sedef hastalığı şikâyetiyle geldiğini söyledi. Ayrıca, havanın kurumasıyla derinin yağ salgısını artırmaya çalıştığını ve bu nedenle gözeneklerin tıkanmasına yol açarak sivilcelerin ortaya çıkmasını kolaylaştırdığını ifade eden Öztürk, “Soğukla ortaya çıkan hastalıkların hem teşhisinde hem de tedavisinde mutlaka dermatologdan görüş almak gerekiyor” diye konuştu.

“KURU VE RÜZGARLI HAVADA DIŞARIYA ÇIKTIĞINIZDA MÜMKÜNSE YÜZÜ KORUMAK GEREKİYOR”

Öztürk, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Soğuk mevsimle birlikte tetiklenen deri hastalıkları var. Soğuk havalarda en fazla olan şey cildimizin kuruması. Soğuk havalar yağlı egzamayı sedefi ve birçok deri hastalığını artırır. Yine havanın kurumasına bağlı olarak deri yağ salgısını artırmaya çalışır ve bu da gözeneklerin tıkanmasına yol açarak sivilcelerin ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Kuru havalarda sedef şiddetlenir, bunun yanında gül hastalığı olarak bilinen hastalık soğuk havalarda şiddetlenir. Deri kuruluğunu artıracağı için çok sıcak suyla uzun süreli banyo yapmamak lazım. Banyoda kese ve lif kullanımı kuruluğu artıracağı önerilmez. Banyo sonrasında mutlaka düzenli nemlendirici kullanmak lazım. Saçta ve yüzde yağlı egzama varsa uzman görüşü almak lazım. Kuru havalar ve rüzgarlı havalardan sakınmak lazım. Soğuk havalar dudakta ortaya çıkan egzamayı tetikler. Dolayısıyla yine kuru ve rüzgarlı havada dışarıya çıktığınızda mümkünse yüzü korumak gerekiyor.

“MUTLAKA DERMATOLOGDAN GÖRÜŞ ALMAK GEREKİYOR”

Kahramanmaraş çok rüzgarlı olduğu için cildi kurutuyor, buna bağlı Kahramanmaraş’ta hastalar bize en çok olarak da egzama ve boğaz enfeksiyonların tetiklediği sedef hastalığı şikayetiyle geliyor. Ayrıca soğuğun tetiklediği hastalıklar var. Reyno gibi. Damarların soğuğa verdiği tepki bozuluyor. Soğuk havalarda derinin kuruluğunu engellemek için nemlendirici kullanmak gerekiyor. Soğuk temasından mümkün olduğunca sakınmak gerekiyor. Soğukla ortaya çıkan hastalıkların hem teşhisinde hem de tedavisinde mutlaka dermatologdan görüş almak gerekiyor.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz