Her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen Organ Bağışı Haftası nedeniyle bir dizi etkinlikler düzenleyen İl Sağlık Müdürlüğü, organ bağışının önemine vurgu yapmak adına stant açtı. Vatandaşları organ bağışı konusunda bilinçlendirmek adına Atatürk Meydanı’nda açılan stantta İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından vatandaşlara el broşürleri dağıttı. Burada bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Ali Nuri Öksüz, “Ülkemizde organ bağış sayısını arttırmak ve halkımızda organ bağışı bilincini geliştirmek amacı ile her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında “Organ Bağış Haftası” etkinlikleri yapılmaktadır. Bilindiği gibi ülkemizde organ bağışı ve Organ nakli sayılarının yetersizliği, son dönem organ yetmezliği nedeni ile tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve işgücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumakta olup, organ bağışı ve nakli sayılarının arttırılması Bakanlığımızın ve Müdürlüğümüzün öncelikli hedeflerindendir” ifadelerini kullandı.

ORGAN BAĞIŞ SAYILARINI ARTTIRMAK İSTİYORUZ”

Kahramanmaraş’ta organ bağışçısı sayısını arttırmayı hedeflediklerini belirten Öksüz, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Bu bağlamda, ilimizde Organ Bağış sayılarını arttırmak, halkımızı bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak amacı ile Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile Liselerimizde, Halk Eğitim Merkezlerinde bilgilendirme eğitimleri düzenlenmekte ve halka açık yerlerde Organ Bağış stantları açılarak halkımız bilinçlendirilmeye çalışılmaktadır. Farkındalık eğitimlerimiz 2018 yılı içerisinde Merkez ve çevre ilçelerde Lise düzeyinde Okullarımızda devam edecek, ayrıca halka açık yerlerde Organ Bağış stantlarımız açılacaktır.

Ülkemizde yaklaşık 26 bin kişi organ nakli beklemektedir. Bunun 22 bini böbrek bekleyen hastalarımızdır. 2018 tarihi itibari ile ilimizde 826 Kronik Böbrek Yetmezliği hastası diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Kalp ve Karaciğer nakli bekleyen hastalar, böbrek hastaları kadar şanslı değillerdir; uygun organ bulunmadığı takdirde kısa bir süre içinde yaşamlarını kaybetmektedirler.”

2012’DEN 2018’E BİN 312 ORGAN BAĞIŞLANDI”

2012 yılından 2018 yılına kadar Türkiye’de 358 bin kişinin organını bağışladığını kaydeden Öksüz, Kahramanmaraş’ta ise bu rakamın bin 312 olduğunu söyledi. Öksüz, “Türkiye de 2018 yılı Kasım ayı itibarıyla organ nakli bekleyen hasta sayısı yaklaşık 26 bin olup bunların büyük çoğunluğu yani 22 bini böbrek nakli beklemektedir. Türkiye de 2012 yılından 2018 yılına kadar bağış yapan toplam bağışçı sayısı 385 bin olup aynı yıllar arasında ilimizdeki toplam bağışçı sayısı bin 312’dir. 2017 yılı Türkiye deki toplam bağışçı sayısı 87 bin olup 2018 yılı kasım ayı itibarıyla bu sayı 55 bine düşmüştür. 2017 yılı ilimiz toplam bağışçı sayısı 218 olup, bu sayı 2018 yılı kasım ayı itibarıyla 235’e yükselmiştir. Türkiye’de 2011 yılından 2018 yılına kadar yapılan toplam beyin ölümü bildirim sayısı 14 bindir. Türkiye de 2017 yılında yapılan beyin ölümü bildirim sayısı 2 bin olup 2018 yılında yapılan beyin ölümü bildirim sayısı bin 721’e düşmüştür. İlimizde 2017 yılında yapılan beyin ölümü bildirim sayısı 17 olup 2018 yılında yapılan beyin ölümü bildirim sayısı 35’e yükselmiştir” şeklinde konuştu.

BEYİN ÖLÜMÜ BİLDİRİM SAYISINDA YÜKSELİŞ VAR”

“2018 yılında yapılan beyin ölümü bildirim sayısı Türkiye’de düşerken ilimizde yükselmiştir” diyen Öksüz, şunları dedi: “İlimizde 2017 yılında yapılan toplam nakil sayısı 4 olup bu naklin 2 tanesi canlı 2 tanesi kadavretiktir. İlimizde 2018 yılında yapılan toplam nakil sayısı 19 olup bu naklin 6 tanesi canlı 13 tanesi kadavretiktir. İlimizde 2017 yılında toplam 4 nakil yapılırken 2018 yılında toplam 19 nakil gerçekleştirilmiştir. Organ bağışında bulunacak kişilerin;1979 tarih ve 2238 sayılı yasa gereği 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Bağışçılar, Akciğer, Karaciğer, Böbrek, Kalp, Kalp kapağı, Pankreas, İnce Bağırsak, Kornea, Kas Dokusu, Kemik, Kıkırdak, Tendon, Yüz ve Saçlı Deri, Üst Sindirim Sistemi, Üst Solunum Yolu, Ekstremiteler ve Uterus gibi organlarını bağışlayabileceklerdir.”

KSÜ’DE BÖBREK NAKİL MERKEZLERİMİZ VAR”
Öksüz, son olarak sözlerine şunları ekledi: “İlimiz Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde Böbrek Nakil Merkezlerimiz bulunmaktadır. Nakil için gerekli Doku Tipleme Laboratuarı Üniversitemiz bünyesinde mevcuttur. Nakil yaptıracak hastalarımızın nakil olmak istedikleri merkezlere başvurmaları gerekmektedir. Nakiller canlı donör ve kadavradan yapılabilmektedir. Özverili çalışma gösteren tüm sağlık çalışanlarına teşekkür eder, göstermiş oldukları başarılarının 2019 yılında daha da artarak devamını dilerim. Ayrıca organ bağışına destek veren tüm vatandaşlarımıza insanlık adına şükranlarımı sunuyorum.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz