Kahramanmaraş’ta 11 yıldır diş hekimi muayenehanesi olan Tansu Özkan, ağız ve diş sağlığı hakkında gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

Vatandaşların ağız ve diş sağlığına gerekli özen ve önemi göstermediğini dile getiren Diş hekimi Özkan, vücut sağlığının ağızda başladığını vurguladı. Kahramanmaraş’ta 11 yıldır özel muayenehanesinde vatandaşlara hizmet veren Özkan, “Kahramanmaraş olarak batı şehirlerine göre ağız ve diş sağlığı olarak biraz daha geri kalmış durumda. Bunun bir nedeni de Kahramanmaraş otudur. Kahramanmaraş otu ağız ve diş sağlığına zararı çok fazladır. Yeni nesil ottan biraz daha uzak kalmış durumdayken orta yaş gruplarında ot kullanımı çok fazladır” dedi.

‘DİĞER ŞEHİRLERE GÖRE GERİDEYİZ’
Kahramanmaraş’ın ağız ve diş sağlığı bakımından diğer batı şehirlerine göre geride olduğunu söyleyen Özkan, bunun en büyük etkeninin Kahramanmaraş’ta yaygın olarak kullanılan ağız otu olduğunu belirtti. Özkan, “Ağız ve diş sağlığının önemi çok fazladır. Ülke olarak diş sağlığımıza gerekli önemi vermiyoruz. Genel sağlıktan hariç ağız sağlığımıza hiç önem vermiyoruz. Bir örnek verecek olursak İskandinav ülkelerinde yetişkin insanlarda çürüklük oranı yüzde 1 veya yüzde 2 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 60’ın üzerinde. Bu da bizim ağız sağlığına verdiğimiz önemi gösteriyor. Kahramanmaraş olarak batı şehirlerine göre ağız ve diş sağlığı olarak biraz daha geri kalmış durumda. Bunun bir nedeni de Kahramanmaraş otudur. Kahramanmaraş otu ağız ve diş sağlığına zararı çok fazladır. Yeni nesil ottan biraz daha uzak kalmış durumdayken orta yaş gruplarında ot kullanımı çok fazladır” şeklinde konuştu.

‘EN BÜYÜK PROBLEM DİŞ ETİ PROBLEMİ’
Kahramanmaraşlı hastaların en büyük probleminin diş eti problemi olduğunu söyleyen Özkan, bunun en büyük sebebinin ağız hijyenine gerekli özenin gösterilmemesi olduğunu vurguladı. Özkan, “Kahramanmaraş’ta ki hastalıkların en büyük problemi diş eti problemidir. Bunun da en büyük sebebi fırçalamanın yani ağız hijyeninin azalması, az öncede dediğim gibi Kahramanmaraş otunun çok tüketilmesi ve ağız sağlığı hakkında yeterli bilgilerin olmamasıdır. Ağız sağlığını 2 önemli faktörde toplayabiliriz. Birincisi genetik faktörler, 2’ncisi çevresel faktörlerdir. Genetik faktörler dediğimiz insanların yapısında olan özelliklerdir. Bunlar değiştirilemez, yani kimi insanın dişi çürümeye çok yatkınken kimi insanın dişi enzimler sayesinde çürümeye yatkınlığı azdır. Bunun yanında çevresel faktörler dediğimiz ağız hijyeninin iyi olması, beslenme faktörü, kötü alışkanlıklar dediğimiz çay, kola, sigara, alkol tüketimi gibi faktörler ağız sağlığına zarar veriyor. Buna bağlı olarak da ağız sağlığı hijyeninin iyi olmamasıyla dişte çürükler meydana gelebiliyor. Bunu önlemek için hastaların en az yılda 2 defa kontrole gitmesi ve gerekli tetkikleri yaptırması gerekir. Günde 3 defa diş fırçalansa ve diş ipi kullanılsa bu problemlerin hiç biri olmayacak” ifadelerini kullandı.

‘GÜNDE 3 DEFA DİŞLERİMİZİ FIRÇALAMALIYIZ’
Ağız sağlığı için günde 3 defa dişlerimizi fırçalamamız gerektiğini ifade eden Özkan, en az yılda 2 defa diş hekimine tetkik yaptırılması gerektiğini söyledi. Özkan, “Günlük diş bakımı için birinci olarak yapacağımız şey sabah kahvaltıdan sonra, öğlen yemeğinden sonra ve akşam yatmadan önce muhakkak dişlerimizi fırçalamalıyız. Fırçalarken özen göstermeliyiz. Dişlerimizi en az 3 dakika fırçalamalıyız. Çay, kahve, sigara, alkol tüketimini azaltmalıyız. Bunlara özen gösterdiğimiz zaman ve yılda 2 defa tetkik yaptırdığımız zaman daha sağlıklı ağız ve dişlere kavuşacağımıza inanıyorum” dedi.
Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz